9 saker du kanske inte visste om att skriva testamente

Ska du skriva testamente? Lavendla Begravning & Juridik har sakkunniga jurister. De hjälper mer än gärna till att göra processen lättare för dig – men det skadar ju aldrig att ha lite koll själv. Här listar vi nio saker du kanske inte visste om testamentsskrivning. Läs artikeln och klicka dig vidare bland länkarna för att få ännu mera kött på benen.

testamentsskrivning, upprätta testamente

1. Genom att skriva testamente väljer du arvtagaren (till viss del)

Utan ett testamente följs arvsbestämmelserna i ärvdabalken. Det innebär att den som enligt lag har rätt att ärva dig gör det. Om du är sambo är det särskilt viktigt att skriva testamente. Annars kan det bli så att din sambo står arvlös efter din död och måste ge upp den vardag ni skapat tillsammans, då dina släktingar enligt lagen räknas som dina faktiska arvtagare. Läs mer om viktiga skäl till att skriva testamente.

2. Du kan aldrig göra dina bröstarvingar helt arvlösa

I böckernas och filmernas värld får vi dramatiskt nog lära oss att en missnöjd förälder kan göra sina barn helt arvlösa. Så går det inte till i verklighetens Sverige. Svensk lag – närmare bestämt ärvdabalken – reglerar så att bröstarvingarna får sin laglott. Laglotten utgör hälften av kvarlåtenskapen. Av en kvarlåtenskap på 100 000 kronor kan du alltså bara testamentera bort 50 000 kronor, om du nu har bröstarvingar. Vad är bröstarvingar? Barn, barnbarn och så vidare i rakt nedstigande led.

3. Du behöver inte vara myndig för att skriva testamente

När du är 16 år har du rätt att skriva testamente för de pengar du tjänat genom arbete, fått i gåva eller i vissa fall ärvt.

4. Testamentet du upprättar måste vara skriftligt

När det kommer till att upprätta ett testamente är det såklart en stor fördel om du bollar med dina nära. Men oavsett hur mycket ni pratar igenom din sista vilja är det bara ett skriftligt testamente som är giltigt.

5. Ditt testamente måste ha vittnen för att vara giltigt

Endast din namnunderskrift räcker inte för att testamentet ska vara giltigt. I samband med att du skriver under testamentet måste två vittnen vara på plats, helst i en vittnesmening intyga att du är vid dina sinnens fulla bruk och därefter själva signera testamentet. Läs mer om formkrav för testamenten.

6. Du kan skriva testamentet själv

Så länge du skriver testamentet enligt regelboken kan du skriva det själv. När du ändå sitter ner med dina viktiga beslut kan du underlätta ytterligare för dina anhöriga och arvtagare. Genom att skriva ett extra dokument med dina särskilda önskemål blir det lättare för dina nära att fatta beslut om exempelvis begravningen. Här kan vi också varmt rekommendera Lavendla Arkivet, som du får tillgång till med hjälp av en BankID-inloggning och där du fyller i önskemålen inför den framtida begravningen.

7. Det giltiga testamentet måste vara i original…

… Annars räknas det inte. Det räcker alltså inte med en kopia på det. Se till att förvara testamentet på en säker plats och där det är lätt för anhöriga att hitta.

8. Det är helt okej att ändra i testamentet

Din sista vilja kan ändras i takt med livet. Bara för att du har skrivit ett testamente är det inget som säger att det måste förbli detsamma genom åren. Du kan välja att både ändra och upphäva det. Om du vill upphäva testamentet är det bästa sättet att förstöra originaldokumentet. Utan originalet är det ju ändå inte giltigt. För ett nytt testamente måste du göra om samma process igen, som när du skrev det första testamentet.

9. Lavendlas kunniga jurister hjälper dig skriva testamente

På Lavendla Begravning & Juridik är juristerna experter på att upprätta testamenten och göra bouppteckningar, bland mycket annat som kan kopplas till familje- och arvsrätt. Det är alltid skönt att kunna bolla med en sakkunnig person när man känner sig osäker på en så viktig sak som begravningen och testamentet. Juristerna är tillgängliga på telefon och mejl. Hör av dig så hjälps vi åt!

Telefonnummer: 0771-22 21 21
Mejladress: [email protected]

Mer intressant läsning för dig…