0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Begravning / Typer av begravningar / Kristen begravning

Begravning

Kristen begravning

En kristen begravningsceremoni hålls enligt Svenska kyrkans ordning. I den avlidnes medlemskap i kyrkan ingår präst, organist, vaktmästare samt kyrkan. Lavendla hjälper dig med allt det praktiska kring att anordna en kristen begravning.

Kristen begravning enligt Svenska kyrkans ordning

En kristen begravning innehåller ett antal moment som alltid kommer i en viss ordning. Begravningsceremonin leds av en präst och äger oftast rum i en kyrka eller i ett kapell. Lavendlas rådgivare hjälper dig, ring oss idag på 0771 - 22 21 21.

  1. Kyrkklockorna börjar ringa vid utsatt tid
  2. Ett inledande musikstycke
  3. Nytt musikstycke eller solosång enligt önskemål
  4. Psalmsång
  5. Griftetal. Detta är ett tal från prästen till de anhöriga som berör frågor kring livet och döden samt hoppet om ett evigt liv. Griftetalet syftar till att stötta de anhöriga i sorgen
  6. Bön
  7. Överlåtelsen. De närvarande ställer sig upp och prästen lämnar över stoftet till den sista vilan med tre skovlar mull eller korstecknet
  8. Läsning ur bibeln
  9. Psalm, solosång eller musikstycke enligt önskemål
  10. Begravningsbön och Fader vår

Vår film om kristen begravning

Hittade Lavendla på nätet, tyckte att deras upplägg tilltalade mig. Att kunna sitta i hemmiljö med tända ljus och Lavendla kommer hem blev mycket mer personligt och kontakten längs hela vägen fram till begravningen var fantastisk.

Charlotte

Vi hjälper dig

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.

Lena är en av våra rådgivare som du kan komma i kontakt med.

5 viktiga saker vid kristen begravning

  1. Enligt huvudregeln måste den avlidne vara med i Svenska kyrkan för att en begravning enligt Svenska kyrkans ordning ska kunna genomföras. Om personen var medlem i annat kyrkligt samfund brukar det vara möjligt att hålla gudstjänsten i den egna kyrkan.
  2. Präst, organist (kyrkomusiker) och lokalhyra av kyrka är kostnadsfritt under förutsättning att den avlidne var medlem i Svenska kyrkan. Sker gudstjänsten i annat kyrkligt samfund kan det som erbjuds variera.
  3. Ceremonin vid begravningsgudstjänst enligt Svenska kyrkans ordning innehåller bland annat psalmsång, ett tal från prästen, bibelläsning och bön. Det är möjligt att lägga till vissa personliga inslag i ordningen. Exempelvis i form av musik, sång eller diktläsning. Begravningsgudstjänster i andra samfund följer en liknande ordning.
  4. Om den avlidne hade egna önskemål gällande sin begravning ska dessa önskningar följas så långt det är möjligt. Detta står i lagen och gäller vid såväl kristna som icke-religiösa begravningar.
  5. Om du väljer att planera och arrangera en begravningsgudstjänst enligt Svenska kyrkans ordning tillsammans med oss på Lavendla får du en personlig rådgivare som hjälper dig från början till slut. Din rådgivare förmedlar kontakt med prästen. Du och prästen kommer tillsammans fram till hur begravningsgudstjänsten ska utformas, till exempel vilka psalmer som ska vara med. Ni samtalar även om vad som ska sägas i prästens tal om den avlidne. Din rådgivare ordnar med allt annat, det vill säga administrationen och de praktiska delarna.
nina klose begravningsrådgivare på lavendla

Det finns en utbredd missuppfattning om att begravningar måste vara mörka, tunga och sorgliga. Givetvis är förlusten av en älskad närstående oerhört sorglig men många begravningar är ljusa och vackra kärleksförklaringar.

Nina Klose,
Begravningsrådgivare och Borgerlig officiant

Vanliga frågor om kristen begravning

Vad kostar en kristen begravning?

Priset för en kristen begravning beror på utformningen av ceremonin, val av kista eller urna, dekorationer, musiker (utöver kyrkomusikern) med mera. Priset för en kristen begravning börjar vid ca 20 000 kr.

Vad ingår (kostnadsfritt) i en kristen begravning?

Präst, organist (kyrkomusiker) och lokalhyra av kyrka är kostnadsfritt under förutsättning att den avlidne var medlem i Svenska kyrkan. Sker gudstjänsten i annat kyrkligt samfund kan det som erbjuds variera.

Hur ser ceremonin ut?

Ceremonin vid begravningsgudstjänst enligt Svenska kyrkans ordning innehåller bland annat psalmsång, ett tal från prästen, bibelläsning och bön. Det är möjligt att lägga till vissa personliga inslag i ordningen. Exempelvis i form av musik, sång eller diktläsning. Begravningsgudstjänster i andra samfund följer en liknande ordning.

Hur påverkar den avlidnes önskemål begravningen?

Om den avlidne hade egna önskemål gällande sin begravning ska dessa önskningar följas så långt det är möjligt. Detta står i lagen och gäller vid såväl kristna som icke-religiösa begravningar.

Måste den avlidna vara medlem i Svenska kyrkan?

Enligt huvudregeln måste den avlidne vara med i Svenska kyrkan för att en begravning enligt Svenska kyrkans ordning ska kunna genomföras. Om personen var medlem i annat kyrkligt samfund brukar det vara möjligt att hålla gudstjänsten i den egna kyrkan.

Hur kan Lavendla hjälpa till?

Om du väljer att planera och arrangera en begravningsgudstjänst enligt Svenska kyrkans ordning tillsammans med oss på Lavendla får du en personlig rådgivare som hjälper dig från början till slut. Din rådgivare förmedlar kontakt med prästen. Du och prästen kommer tillsammans fram till hur begravningsgudstjänsten ska utformas, till exempel vilka psalmer som ska vara med. Ni samtalar även om vad som ska sägas i prästens tal om den avlidne. Din rådgivare ordnar med allt annat, det vill säga administrationen och de praktiska delarna.

Kontakta oss på 0771 - 22 21 21 eller välj en av våra rådgivare nedan så hjälper vi dig.

Vad som händer vid slutet av begravningen

En kristen begravning enligt Svenska kyrkans ordning kan ha ett avslut i kyrkan respektive ett avslut vid gravplatsen.

Avslut i kyrkan

Avslut i kyrkan vid kremation eller jordbegravning, då kistan inte bärs ut till sänkning:

  1. Psalmsång
  2. Defilering. De närvarande ges möjlighet till ett sista farväl vid kistan/urnan. De närmast anhöriga går fram först. Handbuketter läggs på kistan/urnan
  3. Slutbön och välsignelsen
  4. Extra sång eller musik om så önskas
  5. Avslutningsmusik och klockringning

Avslut vid gravplats

Avslut vid gravplats vid jordbegravning, då kistan bärs ut till sänkning:

  1. Välsignelsen
  2. Psalmsång och extra musikstycke alternativt solosång om så önskas
  3. Avslutningsmusik
  4. Kistan bärs ut under orgelmusik och klockringning. De närvarande följer med och närmast anhöriga går närmast kistan
  5. Kistan sänks i graven med hjälp av rep
  6. Avskedstagandet sker vid gravplatsen. De närvarande går fram till graven för att säga farväl och lägger i samband med detta ner sina handbuketter
  7. Slutbön och i vissa fall även klockringning

Våra vanligaste begravningar

Enkel Begravning

Den enkla begravningen är för de allra närmsta. Ett tillfälle att samla familjen för ett värdigt avsked. Tillsammans utformar vi ceremonin efter era önskemål, sen sköter våra erfarna rådgivare resten.

  • Kistläggning och transport
  • Ceremonivärd i kyrka / kapell
  • Koordinering och rådgivning
  • Gratis minnessida och dödsannons*
  • Kista: transportkista

från 19 980 kr

Klassisk Begravning

Till en klassisk begravning är släkt och vänner välkomna för att minnas och ta farväl. Det är era önskemål som formar ceremonin och vi finns där för att koordinera allt som behövs — hela vägen.

  • Kistläggning och transport
  • Ceremonivärd i kyrka / kapell
  • Koordinering och rådgivning
  • Gratis minnessida och dödsannons*
  • Kista: klassisk enkel
  • Blommor: kistdekoration

från 26 995 kr

Begravning inkl. juridik

Ibland kan man behöva hjälp med mer än själva begravningen. Våra rådgivare sköter allt, från ceremonin och minnesstunden till de juridiska bitarna som bouppteckningen och arvskiftet.

  • Kistläggning och transport
  • Ceremonivärd i kyrka / kapell
  • Koordinering och rådgivning
  • Gratis minnessida och dödsannons*
  • Kista: klassisk enkel
  • Blommor: kistdekoration
  • Juridik: bouppteckning

från 37 995 kr

Relaterade sidor

*Minnessida Gratis ingår alltid utan extra kostnad i 20 dagar räknat från godkänt kostnadsförslag (värde 495 kr). Vi erbjuder också dig att kostnadsfritt skapa en online dödsannons att visa ut på minnessidan, istället för att publicera den i tidningen (värde 2 000 kr). Läs mer hur det fungerar med minnessida och online dödsannons. När du skickat in en kontaktförfrågan till oss får du länkar till att skapa såväl minnessida som dödsannons direkt. Vi hjälper dig vid behov.


Möt våra rådgivare

Att ordna begravning är ett förtroendeuppdrag. Ring oss på 08 – 22 11 01, välj rådgivare nedan eller visa alla begravningsrådgivare.

Hjälpguider som kanske intresserar dig

Lavendlas Mia Schubert i samtal

Planera begravning

Vi är mycket medvetna om att det kan vara jobbigt att planera en begravning. Just därför vill vi underlätta för dig genom att dela med oss av våra erfarenheter.

Tända stearinljus

Begravningsceremoni

Begravningsceremonin kan utformas på många olika vis. Den är ett fint sätt att hedra den avlidnes minne, samtidigt som du ges möjligheten till ett sista farväl.

Bodelning under aktenskap

Checklista vid dödsfall

När någon avlider är det många praktiska saker som bör ordnas. För att underlätta för dig har vi gjort en checklista med allt du behöver tänka på vid begravning.

Skrivet av Jakob Nordström

VD och grundare

Jakob är grundare av Lavendla som startade 2014 och arbetar idag som vd i företaget. Med över 8 års erfarenhet inom begravningsbranschen, varav flera år som begravningsrådgivare, har han god kännedom om begravningar och branschen i allmänhet. Jakob är idag verksam på Lavendlas huvudkontor i Stockholm.