0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Lavendlabloggen / Allt om familjejuridik med vår chefsjurist Catharina Looft

Allt om familjejuridik med vår chefsjurist Catharina Looft

Catharina Looft är chefsjurist på Lavendla juridik och ansvarar över vår ambition att göra familjejuridik lättillgängligt. Och det är en bra första fråga.

catharina looft

Varför är det viktigt att göra familjejuridik tillgängligt för den bredare allmänheten?

Ser man till värdet av till exempel ett samboavtal eller testamente bredvid den begränsade kostnaden för att få det upprättat är det svårt att förstå varför majoriteten inte har dessa juridiska dokument. Men det är inte kostnaden som är hindret, det är tillgängligheten till juridisk kompetens.

Då följer frågan hur man gör den mer lättillgänglig?

Vi på Lavendla gör detta genom att erbjuda mycket gratis kunskap, både på lavendla.se och genom öppna seminarier och vår årliga rapport. Under hösten omnämns vår undersökning om bland annat det digitala arvet i över 40 medier.

Men slutligen handlar det om att med några knapptryck kunna erbjuda privatpersoner en duktig familjejurist.

Vad ska man tänka på när man först pratar med en jurist?

Först och främst; juristen är ditt verktyg och fungerar bäst om du är ärlig med dina omständigheter och målsättning med kontakten. Du kommer också få ut mer om du diskuterar prissättning och en tidslinje med ett satt datum för leverans. Detta är något vi på Lavendla jobbar mycket med, vi vill hjälpa människor att köpa juridiska tjänster och slutligen bli nöjda.

Ta kontroll över din situation

Vill du dela allt med din sambo, eller bara bohaget? Står din sommarstuga som enskild egendom? Gör vårt kostnadsfria snabbtest och ta reda på vad du behöver.

En av de vanligaste frågor sägs vara varför. Varför testamenten, varför samboavtal, vad svarar du på liknanden frågor?

Testamente ska du ha för att det reglerar din vilja, i stort och smått, när du dör. Man ska inte lämna frågor obesvarade till familjen, det kommer säkerligen vara svårt nog att förlika sig med din bortgång. Du vill också säkra att allt från personliga saker till kapital går till dem du vill. Ett bra testamente betyder ett lättare sorgearbete hos dina anhöriga genom att göra din vilja hörd.

Samboavtal reglerar vem som äger vad i ett gemensamt hem. Om du inte skriver ett samboavtal kommer sambolagen avgöra hur sakerna ska delas upp. Jag skulle säga att även om man finner detta rätt och riktigt är det alltid bättre att ha det på papper med bådas godkännande.

När kärleken ebbat ut, för att nämna en anledning till att man separerar, uppstår det ofta frågetecken om vad man faktiskt sagt, och kanske även möjliga för den ena parten uppenbara undantag. Det är aldrig försent att upprätta ett samboavtal – och är du förälder gör du bäst i att informera dina barn om detta.

Många tycker förstås att det är svårt att prata med sambon eller att summera en sista vilja.

Givetvis. Men jurister skriver inte bara juridiska dokument, de kan även hjälpa människor med dessa saker. Ett samboavtal skrivs inte för att lura någon, tvärtom kan juristen hjälpa paret som ska flytta ihop med att hitta en rättvis uppdelning. Eller om du vill skriva testamente, juristen kan vägleda dig med frågor och överväganden. Det är därför vi är här.

En sista fråga: Vart börjar man?

Det är detta vi på Lavendla gjort enkelt. Ring direkt eller fyll i vårt formulär och begär att bli kontaktad av en jurist. Det kostar inget att ställa några inledande frågor och att hitta en jurist som passar dig. Några klick så är hjälp på väg.

Kan vi hjälpa dig?

Kontakta oss via formuläret så hör vi av oss till dig.