Sprida aska

 1. Begravning

Sprida aska i vatten eller naturen kräver tillstånd. Lavendla hjälper er med askspridningFör att sprida aska efter avliden på annat än en begravningsplats, krävs tillstånd från Länsstyrelsen. Efter kremeringen, hämtar ni själva ut urnan på krematoriet för att sedan sprida aska på den plats ni anmält till Länsstyrelsen. Om ni ska sprida aska i vatten rekommenderar vi att ni väljer en sjösättningsurna, då askan lätt kan fara iväg med vinden. Läs mer nedan om att sprida aska, vi på Lavendla Begravningsbyrå hjälper er så att askspridningen blir precis som ni önskar. Nedan ser ni ett exempel med priser på de delar som är obligatoriska. Tillval kan göras enligt önskemål i bokningsverktyget.


Vi hjälper er ordna spridning av aska

Se vårt utbud och våra priser här


Sprida aska i vatten eller natur kräver tillstånd

För att sprida aska efter avliden på annan plats än begravningsplats krävs tillstånd från länsstyrelsen. Länsstyrelsen kan bara ge tillstånd för att sprida aska när någon har avlidit. Det går alltså inte att söka tillståndet i förväg. Enligt Länsstyrelsen i Stockholms läns praxis medges tillstånd till spridning av aska efter avliden, på annan plats än begravningsplats, i princip endast i havet eller annat större vattenområde och då minst 1000 meter från närmaste land.

Steg för steg om ni ska sprida aska

 1. Boka begravning hos Lavendla genom att klicka på ”Börja här” ovan
 2. Välj sedan ”Begravning utan ceremoni” och urnan Sand. Gå vidare och ange information. Slutför bokning.
 3. Bestäm er för en plats där ni vill strö aska.
 4. Bestäm er för en tidpunkt. (Vill man strö aska i havet, kan det finnas anledning att tänka på tidpunkten beroende på 
  annan båttrafik. Är det t ex semestertider kan det vara lämpligast tidigt en morgon. Dessutom brukar sjön vara lite lugnare på morgonen.) För att sprida aska till sjöss, finns en särskild sjösättningsurna där urnan förmultnar snabbt i vatten.
 5. Ansök om tillstånd på särskild blankett hos Länsstyrelsen. Dokument som ska bifogas ansökan, se nedan.
 6. Hämta ut urnan från krematoriet (ha med tillståndet, legitimation och dödsfallsintyget ni fått av oss).
 7. Åk till platsen, som ni har valt och strö ut askan (vill man sprida aska i havet och inte har  tillgång till egen båt, kan man t ex kontakta Sjöräddningen, som kan hjälpa till om de har möjlighet). Om man vill kan man be en präst eller borgerlig officiant att följa med när man sprider askan. Det kan också bli högtidligare om man läser en dikt, sjunger en sång och lägger ner några blommor.

Missa inget viktigt – 37 saker att tänka på vid dödsfall


Vilka intyg behöver länsstyrelsen?

 • Dödsfallsintyg och släktutredning från Lavendla Begravningsbyrå
 • Annat intyg om dödsfallet, till exempel för utländsk medborgare som saknar svenskt personnummer eller för dödfött foster.
 • Skalenlig karta eller sjökort med markering av den plats där askan önskas strös ut.

Följande dokument kan komma att krävas om ni önskar att sprida ut över mark:

 • Medgivande från markägare där askan önskas strös ut
 • Fullmakt för eventuellt ombud
 • Annat intyg om dödsfallet (gäller för avliden person som saknar svenskt personnummer).

Strö aska i havet – Använd sjösättningsurnan ‘Sand’

Urnan Sand är designad för att gravsätta askan till havs på två olika sätt. Först och främst genom spridning då man tar bort bottnen på urnan för att kunna hålla askan rakt ned i havet. Genom att ha ett hål för askan under urnan minskar man risken för att askan fångas av vinden och blåser runt, vilket är risken med att hälla askan från en traditionell urna som endast har ett lock upptill. Det andra alternativet är att släppa ner urnan helt och hållet i vattnet, där den kommer flyta i 2-3 minuter innan den löses upp och släpper ut askan inför era ögon. Endast det första alternativet är i linje med svenska begravningslagen, men rädslan för att askan ska flyga in i över båten, kläder m.m. gör att många i praktiken väljer att släppa ned urnan i vattnet då detta upplevs som värdigare för den avlidne.


Bli kontaktad av våra erfarna begravningsrådgivare


Därför väljer många lavendla


10 ÅRS ERFARENHET AV BEGRAVNINGAR

TRYGG OCH KOSTNADSFRI RÅDGIVNING

BOKA I LUGN OCH RO HEMIFRÅN

TYDLIG PRISBILD

NÖJDAST ANHÖRIGA ENLIGT TRUSTPILOT

VARMT PERSONLIGT BEMÖTANDE