1. Begravning

Minnesstund

Vad är en minnesstund?

Minnesstunden är den sammankomst man har efter begravningsceremonin. Där finns det möjlighet för tal och musik i den avlidnes smak. Minnesstunden utformar de anhöriga efter egna önskemål. Vill man äta en stor middag så gör man det, men en hembakad fika är precis lika rätt. Det är ett bra tillfälle att ha ett gammalt fotoalbum och favorit-kepsen på ett ”hedersbord”. Låt fantasin flöda och fråga oss gärna om ni vill ha uppslag.

Var kan man ha en minnesstunden?

Det allra vanligaste är att man har minnesstunden i församlingshemmet om ceremonin har varit i kyrkan. Är ceremonin inte i kyrka utan i kapell, eller har inte kyrkan något församlingshem, så har man minnesstunden på en närliggande restaurang eller café. Det kan dock vara svårt att få ett avskilt rum för minnesstunden, prata med restaurangen/caféet för att se vad de har att erbjuda. Många anhöriga väljer att ha minnesstunden hemma hos den avlidne eller hos någon anhörig.

Vad äter man vid en minnesstund?

Cafe complet till minnesstundVid minnesstunden är det vanligast att man äter smörgåstårta med efterföljande kaffe och kaka. Café complet är nästan lika vanlig som smörgåstårtan, då serveras en rejäl fika med bullar, kakor, tårta m.m. Det blir även mer och mer vanligt att bjuda på buffé med olika teman. Smörgåstårta, Café complé, buffé och 3 sorters smörgåsar har Lavendla som alternativ i första hand. Självklart kan anhöriga välja näst intill vad som helst, bara husmor, cateringfirma eller kökspersonal kan tillaga det. Kom ihåg att meddela eventuella allergier eller speciell kost.

Hur vet man hur många som kommer på minnesstunden

Antingen så har man satt in en dödsannons i en tidning där man uppmanar gästen att anmäla sig via det telefonnummer eller mailadress som anges i dödsannonsen. Annars så bjuder anhöriga in var och en av gästerna för sig för att kunna hålla koll på att gästerna inte överstiger ett visst antal. En sådan inbjudan kan man göra via telefon eller via kort/brev. Tänk på att bjuda in officianten muntligen om ni vill att denne skall delta. Det är inte alltid de kan delta, men de uppskattar alltid frågan.

Måste man ha minnesstund?

Nej, man måste inte ha minnesstund. Men oftast har man en minnesstund efter begravningsceremonin. Det är ett tillfälle att träffa släkt och vänner som man kanske inte träffar så ofta annars.

Får man hålla tal på minnesstunden?

Det är ett perfekt tillfälle att hålla tal vid minnesstunden. Vid minnesstunden finns det mer tid än vid begravningsceremonin och spänningen har oftast släppt något.

Skräddarsy begravningen med Lavendla


Börja här


Läs mer:

Minnesstund