1. Begravning

Beställa gravsten och dess utformning

Grunduppgifter till framtagandet av gravsten

Första steget till att komma igång är egentligen att svara på ett antal grunduppgifter som vi behöver. Dessa uppgifter är bland annat, vem är gravsättsinnehavare?, vilken grav gäller det?, samt på vilken begravningsplats?. Detta krävs för att ta reda på vilka regler som gäller för graven i fråga. Vi samlar även in information om den avlidne.

Att välja gravstenens grundutförande

Efter att vi har alla grunduppgifter på plats, och vet vilka regler som gäller, är det upp till er att börja fundera på hur gravstenen ska se ut, om detta inte redan är bestämt. Det första man ska bestämma är vilket grundutförande (”modell”) man önskar. Ni hittar de nuvarande grundutförandena HÄR (länk). Fundera då endast på formen, eftersom granitsort, typsnitt och allt annat kan varieras senare.

Givetvis kan ni även designa en helt egen modell om ni vill, men i stort sett alla gravstenar utgår från någon av våra grundstenar.

Liggande eller stående gravsten?

Kyrkogårdsförvaltningen i fråga kan ha regler som begränsar storleken eller utformningen av gravstenen, huruvida den ska vara liggandes eller stående, men i övrigt är ni fria att välja fritt. Betrakta även gravens omgivning, när ni bestämmer vilken sten som passar bäst.

Val av granitsort.

Alla våra stenar görs i granit, av olika slag och ursprung. Önskar man en sten från Sverige så är det graniten Vånga som ska väljas. Annan nordisk sten är Labrador från Norge. I övrigt finns det även finare stenar, från indisk röd och blå granit till svart, grön och grå. Valet av granitsort påverkar inte priset.

Observera att granit är ett naturmaterial och att varje sten kommer från ett nytt stenblock. Det gör att man aldrig kommer få två exakt likadana stenar, få färgintensitet, toner och mönster skiftar naturligt i berggrunden.

Val av bearbetning av gravstenens yta

När modell och granitsort är på plats ska ställning även tas till hur vi ska bearbeta stenens yta. Här finns ett antal steg, från råhuggen till polerad yta. Det är till största del en smaksak, men man bör även veta för- och nackdelarna med varje val.

De val som finns är följande: (Grövst) Råhuggen, Finhuggen, Flammad, Mattslipad, Finslipad samt Polerad (Slät)

Slätare yta:

  • Ser bra ut vid väta, man ser nästan ingen skillnad alls vid väta (se bild 1 från vänster nedan)
  • Ingen mossa eller lav växer (inom rimlig tidsperiod)
  • Generellt lättare att ta hand om, även om eventuell målad/förgylld text kan behövas förbättras efter ett antal år. (se bild 2 från vänster nedan)

Grövre yta:

  • Lätt för mossa och lav att växa, bör tvättas en gång per år med borste och vatten
  • Djupblästrad och upphöjd text kan vara svår att tyda vid väta (se bild 3 från vänster nedan)
  • Djupblästrad eller upphöjd text och dekor kräver mycket lite underhåll för att se bra ut över tiden. (se bild 4 från vänster nedan)

Teckensnitt och text på gravstenen

Ni betalar samma pris oavsett vilket av de fem olika standardtypsnitt ni väljer. Lika så mängden text ni önskar skriva in. Normal skriver man åtminstone namn och årtal på den avlidne, men kan även välja att lägga till mer text så som datum, en hälsning, eller varför inte en dikt om plats finns?

Önskar ni ett unikt eller kanske eget teckensnitt så går detta givetvis att ordna, mot en tilläggsavgift på några hundra.

Symbol och dekor på gravstenen

Oavsett vilken standardsymbol ni önskar, eller hur många ni önskar, är det samma pris. Endast era önskemål och stenens yta begränsar oss. Vi har ett hundratal symboler att välja från, men om ni önskar en egen design på dekoren så kan vi givetvis även använda detta. Vi kan även ta fram en unik symbol från en teckning eller foto/bild, mot en mindre tilläggskostnad.

Önskar ni ett foto med högre upplösning så är det att rekommendera ett porslinsfoto som fästs på stenen. Eller, om ni har valt en svart polerad sten, så kan fotoblästring vara ett bra alternativ.

Tillval

Givetvis är ett stort antal tillval möjliga och allt kan anpassas efter era önskemål. Läs mer om tillval och hur man kan utforma en personlig gravsten HÄR.

Godkännande, Produktion och Montering av Gravstenen

När vi har tagit fram en ritning och offert på en gravsten enligt era önskemål som ni godkänt är det kyrkogårdsförvaltningens tur att godkänna den. Lite som ett ”bygglov” för gravstenen. Detta godkännande kan ta allt från 1 dag till 1 månad. När vi får godkännandet från kyrkogårdsförvaltningen kommer produktionen att påbörjas och montering sker snarast.

Från godkänd ritning till monterad sten bör man räkna med minst 3 - 4 månader. Dock är detta sällan ett problem då man inte ska montera stenen allt för tidigt på grund av att jorden måste ”sätta sig” innan montering.