Hem / Begravning / Gravsten / Introduktion till Gravstensinventeringen

Introduktion till Gravstensinventeringen

Gravstensinventeringen

Tack vare Sveriges Släktforskarförbund har många av Sveriges kyrkogårdar och begravningsplatser kartlagts gällande de gravstenar och gravsatta som finns på respektive kyrkogård och begravningsplats. Det finns även många separata initiativ som man kan använda i sitt sökande på rätt grav, mer om dessa nedan. Inte minst är detta användbart vid släktforskning, men även som anhörig eller begravningsbyrå när man behöver mer information om en existerande grav, inför exempelvis en kommande gravsättning.

Gravstensinventeringen har pågått sedan slutet av 1970-talet och har för närvarande sedan starten inventerat över 372 452 gravstenar och 812 950 personer. (Källa)

 Sök & hitta gravstenar

Normalt kan man börja söka med den information man har exempelvis Län, Kommun eller Gravplats. Förnamn & Efternamn. Födelsedatum och eller dödsdatum. Den databas som Sveriges Släktforskarförbundet tillhandahåller innehåller även en hel del historiska stenar, som idag inte längre finns kvar.

Sök i Sveriges Släktforskarförbund här

De andra fristående databaserna är bland annat följande:

Stockholm Stad – Sök bland 185 000 gravplatser, och ca 600 000 gravsatta på Stockholms 11 allmänna begravningsplatser.

Gravar.seFinngraven.seSvenskagravar.se

 

 

Hjälp till med gravstensinventeringen

Det kvarstår fortfarande många kyrkogårdar att kartlägga. I det fall ni önskar bidra med hjälp kan ni se vilka begravningsplatser som behöver kartläggas framöver på denna länk.