Hem / Begravning / Gravsten / Personlig gravsten & tillval

Personlig gravsten & tillval

Vanliga anpassningar och tillval till gravstenen

Det finns otroligt mycket man kan göra för att få en helt unik och personlig gravsten. Det man kan göra helt utan extra kostnad och som alltid ingår är:

  • Välj fritt mellan 10 olika granitsorter
  • Välj bland 5 olika typsnitt
  • Välj bland flera olika slipningar (råhuggen sten eller mer slät och polerad sten)
  • Välj att skriva in en dikt samt lägg till ett obegränsat antal symboler och dekorer

Redan här kan man, utifrån samma grundsten, få fram ett tusental olika kombinationer, så det blir snabbt en unik gravsten.

De granitsorter som går att välja mellan, samma pris på samtliga.

Tillval som verkligen förhöjer gravstenens personlighet

Härutöver kan man göra ett antal ytterligare saker som förhöjer graden av personlig anpassning.

Foto/bild på gravsten: Här finns ett antal olika alternativ och tekniker för att få fram önskat resultat. Det första handlar om att trycka fotot på en porslinsplatta som sedan fästs på gravstenen. Denna teknik ger en hög grad av skärpa och detaljrikedom samt tillåter olika färgskalor i fotot, denna teknik fungerar på alla typer av stenar. Ett ytterligare alternativ som finns, dock endast om man har en polerad svart gravsten, är att fotoblästra motivet direkt in i stenen. Detta gör att fotot blästras in i stenen, i olika grå/svart-skalor. För att få ett bra resultat används denna teknik bara på stenar som är svarta och polerade. Ett sista och tredje alternativ, som även detta fungerar på alla stenar, är att stilisera fotot och sedan rista in detta som en symbol på stenen. Fotot blir väldigt förenklat, i några linjer, så någon högre grad av detaljrikedom finns ej med detta alternativ.

Exempel på samma fotografi på ett Porslinsfoto samt Fotoblästring

Symboler och dekor på gravsten: Det finns ett 100-tal färdiga symboler som man kan lägga till utan kostnad, det finns dock en ytterligare möjlighet att ta fram en egen dekor utifrån en bild eller teckning, eller om ni själva vill rita en ny symbol.

Exempel på hur en bild blev till dekor

Egen namnteckning: En liten, men ytterst effektiv, detalj som verkligen förhöjer gravstenens personlighet är att lägga till personens egna namnteckning. Här kan vi utgå från personens körkort eller pass, och sedan föra över samma namnteckning till gravstenen.

Exempel på egen namnteckning

 

 

 

 

 

 

 

Intarsiadekor: ett hantverk där man målar en symbol genom att använda andra stenbitar som färg. Man pusslar alltså ihop små-små stenar i olika former för att få fram exempelvis en blomma.

Olika typer av Intarsia

 

 

 

 

 

 

 

Marmorängel eller marmorduva: en traditionell duva som sitter ovanpå stenen, eller en marmorängel som främst förekommer på barns gravar. 

Gravsten med lykta: Önskar man kan man ta fram en lykta i granit som går i total harmoni med själva stenen. Önskar man kan denna vara lös så att man kan ställa fram den vid exempelvis allhelgona. Man kan även fästa denna lykta i sockeln om man vill att den ska vara permanent monterad. I det senare fallet bör man även förlänga sockeln, så att den får plats att fästas.

Måla sin gravsten: Önskar man kan man måla sin sten, eller åtminstone måla texten i en annan färg än det som är allra vanligast (dvs. ej gyllene, vit eller svart). Det brukar vara okej att måla exempelvis en flagga på sin gravsten, eller varför inte sin sportklubbs märke?

Skräddarsydda skulpturer: vid förfrågan kan vi ta fram helt unika skulpturer. Vi utgår då ifrån en ritning för att ta fram en lermodell i originalskala för godkännande. Därefter, när alla detaljer är på plats, bryts och skulpteras gravstenen och skulpturen ut från samma stenstycke, så att allt är i ett block.