Hem / Begravning / Typer av begravningar / Begravning med urna

Begravning med urna

Begravning med urna istället för med kista blir vanligare.

begravning-med-urna-lavendla-begravningsbyraDet finns ett antal fördelar med att välja begravning med urna istället för med kista. Det blir bland annat mer flexibelt att hålla ceremonin exakt där man vill. En urna kan man bära med sig i princip var som helst och den väcker heller inte särskilt mycket uppmärksamhet. Därutöver kan man vid begravning med urna ha gravsättningen direkt efter ceremonin. Många upplever detta som en stor fördel då man i annat fall måste planera in ännu ett tillfälle för själva gravsättningen så till vida att man inte önskar jordbegravning.

Grundpaket

Från 14 490 kr (inkl moms)
 • Transport & kistläggning 6 400 kr
 • Ceremonivärd 1 500 kr
 • Administration 1 995 kr
 • Direktkremationskista 2 900 kr
 • Urna (välj bland 15 olika) från 1 495 kr

Tillval

Välj bland tillval som urna, blommor, annons, program, bouppteckning och minnesstund etc.

 

  Läs mer

   Ceremonin vid begravning med urna utformas precis på samma sätt som med kista. Den enda skillnaden är att det står en urna framför församlingen istället för en kista. Kremeringen sker alltså före begravningsceremonin istället för efter. Det vanligaste är att man placerar urnan på ett bord så att urnan syns bättre. Därutöver brukar man vanligtvis dekorera urnan med en så kallad urndekoration. Hos oss på Lavendla Begravningsbyrå får ni professionell hjälp att skapa en vacker begravning med urna.

  Begravning med urna med efterföljande gravsättning

  Om anhöriga önskar kremering och samtidigt vill gravsätta den avlidne i samband med begravningsceremonin är det nödvändigt att ha begravning med urna. Då kan man nämligen avsluta ceremonin med att promenera ut till graven och sänka urnan i graven. Man följer med andra ord samma princip som vid en jordbegravning där kistan sänks i graven i slutet av ceremonin. Vid begravning med urna och gravsättning i urngrav, columbarium eller i askgravlund får man som anhörig gärna delta vid själva gravsättningen. Om gravsättningen däremot sker i en minneslund får man som anhörig inte delta vid gravsättningen, detta eftersom minneslunden är ett helt anonymt gravskick.

  Gravsättning med urna till sjöss

  Denna typ av begravning öppnar upp för möjligheten till att ha en begravningsceremoni i naturen. Man kan exempelvis välja att sprida aska till sjöss. Om den avlidne önskade att få sin aska spridd till havs så väljer man ofta att ha begravningsceremonin på båten för att sedan sprida askan som avslutning.