0771 - 22 21 21 Alla dagar - Dygnet runt
Hem / Borgerlig begravning

En borgerlig begravning leds av en borgerlig officiant. Ceremonin kan äga rum var som helst, och vanligen innebär det ett kapell. Vi hjälper er planera en personlig begravning enligt era önskemål.

Den borgerliga begravningsformen ger större frihet än en kyrklig begravning när det kommer till utformningen av ceremonin.

Lavendlas begravningsrådgivare tar hand om allt det praktiska kring begravningen så att ni kan ta ett värdigt farväl. Läs nedan om föreslagna begravningspaket och vad som ingår. Naturligtvis kan de anpassas efter era önskemål.

Ring oss idag på 0771 - 22 21 21 så hjälper vi er.

Se vår film om borgerliga begravningar

Vanliga frågor om borgerlig begravning

Vad kostar en borgerlig begravning?

Priset för en borgerlig begravning beror på utformningen av ceremonin, val av kista och/eller urna, dekorationer, officiant, musiker med mera.
Kostnad för en borglig ceremoni börjar från från 17 885 kr.

Var kan man hålla en borgerlig begravningsceremoni?

Vid en borgerlig begravning finns inga formella krav med hänsyn till ceremonilokalen. Den borgerliga begravningen kan med andra ord hållas i princip var som helst, i trädgården, vid havet, vid graven, i ett kapell och så vidare.

Finns det några formella krav på ceremonin?

Det finns inga bestämda regler gällande utformningen av en borgerlig begravningsceremoni. Valet av musik, dikter och tal är med andra ord helt fritt så till vida att materialet bidrar till ett respektfullt avsked av den avlidne.

Sjungs det psalmer vid en borgerlig begravning?

Det finns inga krav på det, men trots att en borgerlig begravningsceremoni är icke-religiös är det vanligt att man sjunger psalmer.

Hur brukar ceremonin se ut?

Det är vanligt att den borgerliga begravningsceremonin kretsar kring ett visst tema, exempelvis den avlidnes syn på livet, naturen, den avlidnes intressen eller den aktuella årstiden.

Vem leder en borgerlig begravningsceremoni?

Ceremonin leds av en borgerlig officiant. Denna person kan vara vem som helst, till exempel en officiant från oss på Lavendla, en vän till den avlidne eller en nära anhörig.

Våra vanligaste begravningar

Enkel Begravning

Den enkla begravningen är för de allra närmsta. Ett tillfälle att samla familjen för ett värdigt avsked. Tillsammans utformar vi ceremonin efter era önskemål, sen sköter våra erfarna rådgivare resten.

 • Kistläggning och transport
 • Ceremonivärd
 • Koordinering och rådgivning
 • Transportkista

från 17 885 kr

Klassisk Begravning

Till en klassisk begravning är släkt och vänner välkomna för att minnas och ta farväl. Det är era önskemål som formar ceremonin och vi finns där för att koordinera allt som behövs — hela vägen.

 • Kistläggning och transport
 • Ceremonivärd
 • Koordinering och rådgivning
 • Kista
 • Kistdekoration

från 24 995 kr

Begravning inkl. juridik

Ibland kan man behöva hjälp med mer än själva begravningen. Våra rådgivare sköter allt, från ceremonin och minnesstunden till de juridiska bitarna som bouppteckningen och arvskiftet.

 • Kistläggning och transport
 • Ceremonivärd
 • Koordinering och rådgivning
 • Kista
 • Bouppteckning

från 35 995 kr

Begravning utan ceremoni, från 10 595 kr. Läs mer här

Ont om pengar i dödsboet? Ansök om begravningshjälp

Hur kommer man igång med planering av begravning?

1. Kontakta oss

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller välj din lokala rådgivare nedan. Vid rådgivningen pratar vi igenom de önskemål ni har inför begravningen samt ser om ni behöver vår hjälp med det juridiska.

2. Planera ceremonin

Få en offert och inledande rådgivning helt utan kostnad. Vid rådgivningen har ni möjlighet att dela med er om de önskemål ni har inför begravningen samt ställa alla de frågor ni kan tänkas ha.

3. Genomför begravningen

Slutligen genomför vi tillsammans begravningen och minnesstunden enligt era önskemål. Vi följer upp efteråt och säkerställer att gravsättning och bouppteckning genomförs som planerat.

Möt våra rådgivare

Din lokala rådgivare

All rådgivning hittar du på samma plats – nära dig.

Så här kan ett borgerligt begravningsprogram se ut

Begravningsprogrammen för den borgerliga ceremonin kan se olika ut, beroende på vilket tema begravningen har. Nedanför ser du två olika exempel:

Exempel program borgerlig begravning en ceremoni i musikens tecken 1

Exempel 1: En ceremoni i musikens tecken.

Exempel program borgerlig begravning dikter

Exempel 2: En ceremoni med dikter.

Stor valfrihet vid utformandet av ceremonin

En borgerlig begravning kan utformas helt efter egna önskemål och det finns många anledningar till att välja en borgerlig ceremoni.

Man kan ha gått ur Svenska kyrkan, antingen för att man inte är troende, eller för att man inte helt delar kyrkans trosuppfattning.

Men det kan också vara ett sätt för att få utforma begravningsceremonin efter eget tycke.

Vid en kyrklig begravning måste man nämligen följa Svenska kyrkans ordning under begravningsceremonin.

Har man däremot en borgerlig ceremoni är det fritt fram att utforma denna helt efter egna önskemål.

Du kanske vill ha en begravningsceremoni med det lokala favoritbandet som spelar musik? Eller kanske en begravning i den egna trädgården, vid havet eller bara i ett kapell snarare än en kyrka?

Officianten leder den borgerliga begravningsceremonin

Vid en borgerlig ceremoni finns det inga regler kring vem som ska vara officiant, det vill säga kring vem som ska leda begravningsceremonin. Det kan vara vem som helst; en vän, en pastor eller en annan person med vana att jobba som officiant vid olika typer av ceremonier.

Lavendla har ett brett nätverk av borgerliga officianter att välja mellan.

I vissa fall har även kommunen utsett särskilda officianter som finns att anlita vid en borgerlig ceremoni. Vi hjälper dig att hitta rätt person för uppgiften.

När du har bokat begravningen genom Lavendla kommer sedan den borgerliga officianten att kontakta dig inom några dagar.

Har du speciella önskemål kring någon borgerlig officiant så meddela oss gärna om det.

marie sandström begravningsrådgivare

Även om begravningen är ett tungt och sorgligt avsked, försök att se något ljust, begravningen är ju också en hyllning till den person som gått bort.

Marie Sandström, begravningsrådgivare och utbildningsansvarig

Lokal vid borgerlig begravning

Vid en borgerlig begravning hålls i regel begravningsceremonin i ett kapell.

Kostnaden för att ha ceremonin i kapellet täcks av begravningsavgiften, vilken alla som är folkbokförda i Sverige betalar.

Du kan förlägga ceremonin till en annan plats, då får du dock stå för den kostnaden själv.

Det finns alltså ingenting som hindrar att begravningen förrättas utomhus eller på annan plats. 

Om den avlidne till exempel hade en stor förkärlek till havet eller ett stort intresse för trädgårdsliv kan det kännas mycket passande att hålla den borgerliga begravningen i en sådan miljö.

Allt går så länge det är praktiskt genomförbart.

En borgerlig begravning kan ha religiösa förtecken

En borgerlig begravning får utformas i princip hur som helst så till vida att ceremonin är värdig och respektfull gentemot den avlidne.

Av tradition brukar en borgerlig begravning dock följa Svenska kyrkans ordning till viss del. 

Den borgerliga begravningen kan även vara helt utan religiösa tecken. Ceremonin kan då fyllas ut med mycket annat än religiösa procedurer, till exempel personliga berättelser eller sånger.

Religiösa officianter brukar ofta fokusera på livet efter döden – det eviga livet – i sina griftetal. En borgerlig officiant kan välja att fokusera mer på den avlidnes liv här på jorden.

nina klose begravningsrådgivare på lavendla

Det finns en utbredd missuppfattning om att begravningar måste vara mörka, tunga och sorgliga. Givetvis är förlusten av en älskad närstående oerhört sorglig men många begravningar är ljusa och vackra kärleksförklaringar.

Nina Klose, Begravningsrådgivare och Borgerlig officiant

Vi hjälper dig

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.

Lena Palmqvist är en av våra rådgivare som du kan komma i kontakt med.

Hjälpguider som kanske intresserar dig

Lavendlas Mia Schubert i samtal

Planera begravning

Vi är mycket medvetna om att det kan vara jobbigt att planera en begravning. Just därför vill vi underlätta för dig genom att dela med oss av våra erfarenheter.

Tända stearinljus

Begravningsceremoni

Begravningsceremonin kan utformas på många olika vis. Den är ett fint sätt att hedra den avlidnes minne, samtidigt som du ges möjligheten till ett sista farväl.

Bodelning under aktenskap

Checklista vid dödsfall

När någon avlider är det många praktiska saker som bör ordnas. För att underlätta för dig har vi gjort en checklista med allt du behöver tänka på vid begravning.