Hem / Coaching / Hälsocoach

Rullar livet för fort och din hälsa har fått stå tillbaka? Eller vill du stärka dig själv genom att förebygga ohälsa? En hälsocoach möter dig där du är och hjälper dig att ta dig dit du önskar.

Din hälsa är grunden

Att skapa förutsättningar för välmående och agera därefter är grunden till att du ska må bra. Genom att må bra känner du glädje, meningsfullhet, motivation och engagemang. Dessutom presterar du bättre på jobbet. 

I den här artikel kommer vi att titta lite mer på vad en Hälsocoach kan hjälpa dig med i din hälsoutveckling. 

Hälsocoaching – tydliggör vad hälsa är för dig

Livet rullar på i en väldig fart och plötsligt står du där och småbarnsåren är över. Du har klättrat vidare i karriärstegen och det har tagit all din tid. Dina föräldrar behöver inte din tid längre. Vem är du nu?

Jag är så glad nu i efterhand att jag sökte hjälp och inte lät mina jobbiga känslor och mitt låga självförtroende gå för långt. Nu har jag en strukturerad, välfungerande vardag där jag kan hantera mina sämre dagar, och fullt njuta av mina bra dagar. Tack!

Louise

Möt våra coacher

Vad är välmående för dig i dag, i denna fas av livet?
Hur vill du att ditt välmående ska förbättra ditt liv?
Vad tycker du om när det gäller hälsa och välmående? 

Många av oss – och kanske även du – lyssnar på vad vänner, familj och sociala medier säger kring hälsa. Därefter försöker vi följa alla råd.

Men är det rätt för dig?

Du och din hälsocoach utforskar vilka vanor och beteenden du har i dag. Ni hittar det du tycker är kul, motiverande och som fungerar bra. Sedan handlar det om att bygga vidare för att hitta din väg till god hälsa.

Vad önskar du mer av? Vilka vanor, mönster och beteenden behöver brytas?

Tillsammans skräddarsyr ni din plan för ett liv med fler sunda vanor och ett friskare liv. 

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet kan vara alldeles fruktansvärt, men det kan också vara alldeles underbart, som en bal på slottet. Vad gör du för fysisk aktivitet när det känns som en dans?

Vi behöver minst 30 minuters motion om dagen. Dessutom behöver vi två gånger i veckan även träna våra muskler. Du behöver inte gå till gymmet om du inte gillar det, det finns andra sätt.

Varför inte göra en ”Kiruna” Det var en äldre tant från Kiruna som alltid satte sig 10 gånger varje gång som hon satte sig, för att få vardagsmotion och träna en av de största muskelgrupperna.

Oavsett vilken fysisk aktivitet som är den rätta för dig hjälper våra coacher dig att hitta den – eller de – du vill fortsätta med.

Kost

Att lyckas med kosten kan vara en utmaning, men med en bra bra rutin och struktur är det definitivt möjligt. 

Dagarna är långa och hektiska, ingredienser saknas där hemma och vi är trötta när vi kommer hem. Då är det väldigt lätt att falla för frestelsen och göra det enkelt för oss. Första bästa godsak slinker ner och det blir macka eller snabbmat istället för middag. Därmed finns inte heller grunden för lunchen du skulle kunna ta med dig till jobbet imorgon.

Hjärnan är lat, så hjälp den att göra enkla val. 

Din hälsocoach hjälper dig att ta fram hur du vill att din planering, förberedelse, struktur och rutin ska se ut – för att det ska fungera för dig. Det är A och O för att lyckas. Genom ert samarbete får du inte bara möjlighet att lyckas. Du har också de verktyg du behöver för att du ska kunna fortsätta att behålla din hälsosamma livsstil


Boka ett första samtal idag

Fyll i dina uppgifter och välj en coach och en tid som passar dig.

Cecilia är en av våra coacher du är välkommen att boka tid hos.

Sömn

Många vuxna sover mindre och sämre idag. Man kan se samband mellan brist på god sömn och den ökande psykiska ohälsan. Din hälsocoach hjälper dig att få syn på hur du har det med din sömn. Det ligger sedan till grunden för vilka förändringar som kan göras för att få till en förändring. 

Visste du att när du sover sker det magi inom dig? Du behöver inte ens anstränga dig.  Sömnen hjälper dig att fokusera bättre och hålla koncentrationen. Det leder till att du blir effektivare och gladare. 

Här är några saker som sker medan du sover:

 • Det produceras nya celler
 • Celler repareras
 • Vi återuppbygger kroppen och hjärnan
 • Energisbesparingar sker
 • Immunförsvaret jobbar som mest
 • Stresshormoner minskar
 • Minneslagring sker
 • Hjärnan rensar ut ”mentalt slagg”

Återhämtning

Kroppen och knoppen behöver återhämta sig vid flera tillfällen under dagen för att bygga motståndskraft vid utmaningar som du möter under dagen. Dessa tillfällen behöver inte vara mer än 2-3 minuter/gång.

När du har ansträngt dig vid utmanande uppgifter behöver hjärnan och kroppen pausa för att kunna komma tillbaka med ny energi.

För att visa varför återhämtning är viktig skulle vi kunna jämföra med en bil. Om din bil bara har lite lite bensin kvar så tankar du den så att den får mer energi för att du ska kunna köra vidare. Det behöver även du göra med din kropp och knopp. 

Tillsammans med hälsocoachen tar ni reda på vad du återhämtas av. Vi är olika som människor och behöver därför olika aktiviteter. Yoga är bra för någon, medan promenad i naturen är det för någon annan


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller språk. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.

Motivation

Varför behöver du veta vad som motiverar dig? Jo, det är för att motivationen är din inre drivkraft för att nå det välmående du önskar.

I hälsocoachingen får du hjälp att förstå vad du motiveras av. Tillsammans med hälsocoachen ser du till så att dina motivationsfaktorer finns med i din plan för god hälsa. Då ökar chansen att du når hela vägen fram.

En annan viktig del för att du ska känna dig motiverad är att du har satt ett mål som är specifikt/tydligt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsbestämt. Dessutom är det bra om det är enkelt formulerat – kanske rentav i en enda mening. Den meningen bör dessutom innehålla ordet “jag”.

Kom ihåg att fira alla små och stora framgångar – då ökar motivationen.

Inre kondition

För att må bra behöver vi även träna vår inre kondition. Du och din hälsocoach utforskar din självbild eftersom den påverkar din självkänsla. Självmedkänslan handlar om på vilket sätt du är snäll mot dig själv. Det handlar om vad du säger om dig själv och till dig själv. Det har stor betydelse för din hälsa.

Genom att stärka din självmedkänsla skapar du också ett starkare självförtroende. Ett bra självförtroende gör att du tror på dig själv. Du vågar utmana dig och göra saker som känns lite läskiga. Du vågar lyckas. Med en stark självmedkänsla och ett gott självförtroende har du ett skydd mot stress och depression.

Är det dags att ta steget?

Om du känner att du inte lever hälsosamt eller skulle vilja ändra på något för att må bättre kan det vara dags att överväga hälsocoaching som en investering i dig själv. Kanske känner du någon som gjort en positiv hälsoresa och vill göra en själv. En resa som tar dig med på resten av ditt liv.

När du anlitar din hälsocoach

Vanligast är att ditt leverne idag har byggts upp under lång tid. Det betyder att du behöver en längre tid att bryta en gammal och skapa en ny hälsostil. 

Innan du kontaktar hälsocoachen är det bra om du har reflekterat över vad du önskar för mål med din hälsa och varför du önskar det. På vilket sätt kommer din nya livsstil att hjälpa dig och hur kommer du att kunna känna det?

Ni startar från ditt nuläge, sätter upp ditt mål och dina delmål. Du kommer att få ta ut dina styrkor – de som ger dig glädje, energi, engagemang och motivation. Väldigt ofta när vi känner ett skav så beror det på att vi inte lever våra värderingar. Därför kommer vi att se vilka värderingar du har idag och om du lever dom.                                    

Coachingen handlar om att få nya insikter och perspektiv, öka medvetenheten, finna verktygen som hjälper dig och skapa en förståelse för hur du fungerar som person. 

Det är till 100% möjligt om du utgår från dina egna förutsättningar, tar små steg, är disciplinerad, skapar nya rutiner och har tålamod. Våra coacher finns här för att möta upp dig och följa med dig på din hälsoresa.

Vi säger inte att det är lätt, men att det är värt det. Vi hjälper dig att göra det svåra lättare.


12 vanliga frågor om hälsocoach

Vad är en hälsocoach?

En hälsocoach är en mentor som stödjer dig i din resa mot en bättre hälsa och välmående. de använder tekniker från psykologi, nutrition, motionsvetenskap och positiv beteendeförändring för att hjälpa dig att sätta upp och uppnå dina hälsomål. Hälsocoachen arbetar med dig för att skapa hållbara livsstilsförändringar som leder till förbättrad fysisk och psykisk hälsa.

Vad kostar en hälsocoach?

Kostnaden för en hälsocoach kan variera beroende på flera faktorer, inklusive coachens erfarenhet, utbildningsnivå och programmens längd och intensitet. Vissa av Lavendlas hälsocoacher erbjuder paketpriser för längre program, vilket kan vara ett mer kostnadseffektivt alternativ.

Hur väljer jag rätt hälsocoach?

Att välja rätt hälsocoach innebär att hitta någon vars expertis, metod och personlighet matchar dina behov. det är viktigt att fråga om deras utbildning, certifieringar och erfarenheter. Många hälsocoacher erbjuder ett kostnadsfritt introduktionsmöte, vilket kan ge en känsla av huruvida de är rätt match för dig.

Vad kan jag förvänta mig av mina sessioner med en hälsocoach?

Under dina sessioner med en hälsocoach kommer du att arbeta tillsammans för att identifiera dina hälsomål, utforska hinder som står i vägen, och utveckla strategier för att övervinna dem. Din coach kommer att ge dig stöd, kunskap och verktyg för att göra positiva förändringar i ditt liv. Varje session är unik och anpassas efter dina individuella behov och framsteg.

Kan en hälsocoach ersätta en läkare?

En hälsocoach kan inte ersätta medicinsk vård från en licensierad hälsovårdspersonal. de kompletterar snarare den vård du får genom att erbjuda ytterligare stöd, motivation och vägledning i att göra hälsosamma val i vardagen. om du har specifika medicinska tillstånd bör du alltid rådgöra med en läkare innan du påbörjar ett program med en hälsocoach.

Hur skiljer sig en hälsocoach från en personlig tränare?

Medan en personlig tränare främst fokuserar på att skapa och genomföra träningsprogram för att förbättra fysisk prestation och form, tar en hälsocoach ett mer holistiskt grepp om ditt välbefinnande. En hälsocoach arbetar inte bara med fysisk aktivitet utan också med kost, sömn, stresshantering och emotionellt välbefinnande för att stödja dig i att uppnå en balanserad livsstil.

Vad innebär det att arbeta med en online-hälsocoach?

Att arbeta med en online-hälsocoach innebär att du får flexibiliteten att kommunicera med din coach var du än är, via videokonferenser, telefonsamtal eller textmeddelanden. Detta format gör det lättare att passa in sessionerna i ditt schema och bibehålla kontinuiteten i ditt hälsoprogram, även när du reser eller har en hektisk vardag.

År hälsocoaching effektivt för viktminskning?

Ja, hälsocoaching kan vara mycket effektivt för viktminskning. genom att arbeta med en hälsocoach får du skräddarsydd vägledning och stöd för att förstå och förändra de beteenden som bidrar till din vikt. Hälsocoacher hjälper dig att sätta realistiska mål, utveckla hälsosamma vanor och strategier för att hantera utmaningar, vilket leder till hållbar viktminskning.

Hur mäter jag framsteg med min hälsocoach?

Framsteg mäts genom en kombination av kvantitativa och kvalitativa metoder. Det kan innefatta allt från att spåra förändringar i vikt, kroppssammansättning, och konditionsnivåer till att observera förbättringar i sömnkvalitet, energinivåer, och allmänt välbefinnande. Din hälsocoach kommer att hjälpa dig att fastställa mätbara mål och använda regelbundna utvärderingar för att se din utveckling över tid.

Kan hälsocoaching hjälpa till med kroniska sjukdomar?

Hälsocoaching kan spela en viktig roll i hanteringen av kroniska sjukdomar genom att stödja individer i att göra livsstilsförändringar som kan minska symtom och förbättra livskvaliteten. Coacher kan hjälpa till med kost, fysisk aktivitet, stresshantering och andra faktorer som påverkar sjukdomen. Dock är det viktigt att komplettera hälsocoaching med regelbunden medicinsk vård och följa rekommendationer från hälsovårdspersonal.

Hur kan en hälsocoach hjälpa mig att hantera stress?

En hälsocoach kan vara en ovärderlig resurs när det gäller att hantera stress. Genom att arbeta tillsammans kan ni utforska de underliggande orsakerna till din stress och utveckla skräddarsydda strategier för att hantera den. Detta kan inkludera tekniker för mindfulness och avslappning, tidshantering, och att sätta hälsosamma gränser i både personliga och professionella relationer. Genom att minska stressnivåerna kan du förbättra din övergripande hälsa och välbefinnande, vilket leder till en mer balanserad och tillfredsställande livsstil.

Vad är skillnaden mellan en hälsocoach och en näringsexpert?

Medan både hälsocoacher och näringsexperter kan erbjuda vägledning när det gäller kost och näring, skiljer sig deras tillvägagångssätt och expertområden. En näringsexpert, ofta känd som en dietist, är en expert på kost och näring som kan erbjuda detaljerade matplaner, analysera näringsintag, och ge specifika råd för medicinska tillstånd eller dietrelaterade hälsoproblem. Å andra sidan tar en hälsocoach ett mer holistiskt perspektiv, och arbetar med att integrera näring som en del av en bredare strategi för att förbättra din övergripande hälsa och livsstil. De kan hjälpa dig att förstå och implementera näringens roll i ditt välbefinnande, men deras råd är ofta mer inriktat på generella hälsomål än specifika medicinska tillstånd.

Så får du hjälp med din personliga utveckling steg för steg

Att sträva efter sin fulla potential är en resa som kräver engagemang, arbete och mentalt fokus. Därför har vi tagit fram en steg-för-steg guide som inkluderar element av mental träning och coachning för att hjälpa dig börja din resa.

 • Steg 1: Självreflektion
  Syfte: Förstå dina styrkor, svagheter, och mål.
  Handlingsplan: Använd verktyg som SWOT-analys eller journaling för att identifiera dina kärnvärden och ambitioner. Kartlägga vad du innehåller och varför du blivit den du är.
 • Steg 2: Målsättning
  Syfte: Fastställ klara och mätbara mål.
  Handlingsplan: Använd S.M.A.R.T-kriterier eller annan kartläggning för att definiera dina mål.
 • Steg 3: Schemaläggning
  Syfte: Att skapa en realistisk och genomförbar plan.
  Handlingsplan: Använd kalendrar och planeringsverktyg för att prioritera tid för att arbeta med dina mål. Få andra övningar som kan fokusera mer på känslor och kropp beroende på vad du behöver öva mer på.
 • Steg 4: Mental eller Känslomässig Träning
  Syfte: Förbättra ditt mentala och känslomässiga tillstånd och fokus.
  Handlingsplan: Ta hjälp av tekniker som meditation, mindfulness, och visualisering.
 • Steg 5: Coachning/Terapi
  Syfte: Få extern insikt och håll dig ansvarig.
  Handlingsplan: Anlita en professionell coach, terapeut eller mentor som kan guida dig. Du får övningar i terapirummet som du sedan kan öva på mellan sessionerna.
 • Steg 6: Övervakning och uppföljning
  Syfte: Se till att du är på rätt spår.
  Handlingsplan: Regelbundna utvärderingar och justeringar av din plan.
 • Steg 7: Feedback och justering
  Syfte: Förstå effekterna av dina ansträngningar och gör nödvändiga justeringar.
  Handlingsplan: Be om feedback från betrodda källor och gör justeringar i din plan därefter.
 • Steg 8:  Belöning och Erkännande
  Syfte: Fira dina framsteg.
  Handlingsplan: Sätt upp mindre delmål och belöna dig själv när du uppnår dem.

“Är personlig utveckling för mig?”

Att arbeta med personlig utveckling kan vara utmanande men extremt givande. Istället för att ha svårt att hantera stress eller känslor på egen hand, kan du träna dig mentalt med professionell hjälp. På vår plattform kan du enkelt komma i kontakt med terapeuter, coacher eller psykologer som kan stötta dig på din resa och göra det svåra utvecklande.

Hur kan jag sänka min stressnivå och förbättra min sömn?

Forskning visar att fysisk aktivitet sänker din stress och om du har din fysiska aktivitet utomhus i dagsljus så bidrar det till bättre sömn.

Våra coacher möter dig i hälsocoachingen där du är. Tillsammans lägger ni upp den plan just du behöver för att ha en god hälsa.

Vad kan en hälsocoach hjälpa mig med?

Coachen hjälper dig att få nya insikter och perspektiv. Det leder till att öka din medvetenhet och du finner de verktyg som hjälper dig. Samtidigt får du förståelse för hur du fungerar som person och vad som skapar välmående för just dig. 

Kan hälsocoachen hjälpa mig med enkla förändringar i vardagen?

Absolut. Ni utgår ifrån hur du har det idag och utforskar sedan hur du vill att det ska vara. Vidare ser ni över vad det är du vill förändra och vad som orsakar det problem du upplever. Utifrån det tar ni fram de förändringar som i slutändan kommer att påverka ditt välmående.

Hur kan min hälsa förbättras om jag tränar självmedkänsla?

När vi inte är snälla mot oss själva är vi inte så pigga på att ta hand om oss på ett bra sätt. Att vara snäll mot sig själv handlar om att gilla sig själv. Det innebär också att låta bli att säga de elaka saker om sig själv man aldrig skulle säga till eller om någon annan.

Om vi har för vana att tycka om oss själva kommer vi också att våga ta för oss mer. Vi kommer att ha mod att göra saker vi inte ens kunde tänka oss innan. Det är en positiv inställning till dig själv och till livet som ligger till grund för psykiskt och fysiskt välmående.

Fördelarna med professionell hjälp

Att ta steget att prata med en professionell coach kan göra en enorm skillnad i ditt liv. Det hjälper dig att se dina problem eller utmaningar från en ny vinkel. Dessutom kan det även erbjuda praktiska lösningar som du kanske inte hade tänkt på själv.

Många tror att coaching endast är för dem som har problem eller lider av psykisk ohälsa men det är långt ifrån sanningen. Coaching kan vara extremt fördelaktigt även för personer som helt enkelt söker stöd eller vägledning i livet.

Om du är redo är vi det

När du känner att det är dags att investera i din personliga utveckling och hälsa har vi kvalificerade coacher som kan hjälpa dig på din resa. Då coaching är konfidentiellt kan du känna dig trygg med att du får utvecklas på dina villkor. Vår kärnprincip är att göra det svåra lättare för dig.

Notera alla små, små saker som du är tacksam för under en dag. Då har du väldigt mycket när du går och lägger dig.

Cecilia, Certifierad Professionell Coach

Vad är vad?

Självbild – Självkänsla – Självmedkänsla – Självförtroende

 • Självbilden beskriver din bild av dig själv och den påverkar din självkänsla. Hur skulle du beskriva dig själv om du bara får använda egenskaper? När du tränar upp en positiv självbild påverkar det hur du upplever omgivningen och ger dig ett mer positivt synsätt.
 • Självkänsla handlar om att tycka om dig själv för den du är. Både det som är bra och mindre bra. Självkänslan handlar om att vara. När du blir sedd, hörd och bekräftad för den du är, både av dig själv och andra – då växer din självkänsla.
 • Självmedkänsla visar du genom att vara snäll mot dig själv. Det skapar välmående, mod att gå din önskade väg i livet och kraft att hantera utmaningar. Din inre trygghet ökar vilket gör det lättare att ta kritik och hantera motgångar.
 • Självförtroende handlar om hur bra du tycker att du är på det du gör. Med ett bra självförtroende känner du att du kan klara utmaningar och uppgifter i din vardag.

Skrivet av Carina Fogelström