0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Lavendlabloggen / “Det är så viktigt att skriva testamente”

“Det är så viktigt att skriva testamente”

Möt Joachim Erman, en av våra erfarna familjejurister som på ett engagerande sätt hjälper våra kunder med juridisk rådgivning. Joachim har jobbat med Lavendla sedan 2015, och bidragit till att utveckla Lavendla Juridik, vilket vi förstås är väldigt tacksamma för. Nu är det på tiden att du får bekanta dig med Joachim, och ta del av hans råd för ett tryggare liv.

joachim erman lavendla juridik

Joachim Erman är en av Lavendlas kunniga familjerättsjurister. Sedan 2015 har han varit en av stöttepelarna på juridikavdelningen – men vad gör han mer exakt på Lavendla Juridik?

– Jag jobbar med allt inom familjerätt. Det sträcker sig från födsel till dödsfall – enkelt sammanfattat arbetar jag med planering av livet, berättar han.

 

Lyhördhet är en av juristens vinnande egenskaper

Precis som vi, sporras Joachim av att överbrygga avståndet mellan begravning och juridik.

– Vad jag uppskattar med Lavendla är bland annat hur man strävar efter att hitta nya lösningar för att få smidigare hjälp kring begravning och juridik. Det märks att Lavendla befinner sig i en spännande utvecklingsfas, som det är roligt att få vara en del i. Bakgrunden som begravningsbyrå har en positiv inverkan på helheten, att Lavendla ser kunden som betydelsefull.

Att verkligen lyssna och följa upp hör även till juristens arbete.

– Att verkligen lyssna och vara lyhörd är av största betydelse i mötet med kunden. Vad är det personen behöver utifrån sin specifika situation? För mig är det också viktigt att följa upp. Jag tror att vi alla försöker göra det, just för att man vill att det ska bli och kännas rätt för kunden, säger Joachim.

 

Mycket av arbetet handlar om att trygga livet för kunden

Den som vänder sig till Joachim för juristhjälp vill trygga livet, och då särskilt trygga tillgångarna.

– Personen vill ha hjälp att trygga sina tillgångar genom att exempelvis skriva testamente, äktenskapsförord, samboavtal eller gåvobrev. Skälet till att man upprättar dokumenten är att man också vill visa sina barn och barnbarn omsorgsfullhet, stötta och skydda så gott man kan inför framtiden.

 

Det är så viktigt att skriva testamente

När vi frågar Joachim vilka juridiska dokument man överlag bör ha på plats är hans svar tvärsäkert.

– Det är så viktigt att skriva testamente. Visst är det så att olika skeden i livet kräver olika juridiska dokument, men generellt sett är testamente något som alla borde ha. Även om man är gifta och har gemensamma barn – även om det känns tryggt och bra – kan ett testamente göra skillnad.

 

Enskild egendom är ett sätt att skydda barnen och barnbarnen

Att ha ett testamente är viktigt eftersom det är ett sätt att bland annat skydda barnen och barnbarnen från eventuella ekonomiska bakslag. Joachim som själv är pappa betonar nödvändigheten i att planera framåt, och just för barnens skull.

– Genom att testamentera tillgångarna som enskild egendom kan man förhindra att barnen blir av med halva sin del ifall de skulle gå igenom en skilsmässa i framtiden, som exempel. Enskild egendom innebär att det de ärvt förblir deras och ingen annans.

Utan ett äktenskapsförord och/eller ett testamente med den betydelsefulla detaljen ”enskild egendom” ingår tillgångarna i en bodelning. Ett tydligt testamente minskar risken för besvikelser och bråk om pengar.

 

Majoriteten har inte upprättat juridiska dokument

Hur viktigt det än är att ha de juridiska pappren på plats är det förvånansvärt få som söker juristhjälp och upprättar dokumenten.

– Jag skulle säga att majoriteten inte har skrivit juridiska dokument såsom testamente och äktenskapsförord, menar Joachim.

 

Juridiska dokument kan reglera tillgångar för flera miljoner

Sedan finns det många fall där man valt att skriva pappren själv. Det är en inte helt okomplicerad situation, då man kanske inte har förstått exakt vad det är man skrivit eller vad man missat att ha med. Det kan bli dyrare än vad man tänkt sig.

– Många reagerar på att det kan kosta några tusenlappar att upprätta ett juridiskt dokument, som ett testamente. Hallå, det där får jag ju en platt-tv för! Men en platt-tv reglerar inte tillgångar för flera miljoner. I det perspektivet är kostnaden för professionell juristhjälp inte så dyr.