0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Lavendlabloggen / “Det bästa arbetet jag haft”

“Det bästa arbetet jag haft”

För oss på Lavendla är ord som lyhördhet, nyfikenhet, empati och mod, väl beskrivande för den roll vi har som rådgivare. Ett levande exempel på det är Maria Schubert, som arbetat som rådgivare i branschen under 10 år. Varav den senaste tiden hos Lavendla. Läs mer om Marias tankar kring hennes roll och Lavendla som uppdragsgivare nedan.

 

maria schubert, lavendla begravningsbyråNär kom Du på att Du ville arbeta med begravningar?

Tanken har funnits med sedan min dåvarande man avled och jag besökte en begravningsbyrå. Jag upplevde inte det mötet så positivt utan kände mig väldigt utlämnad och jag fick inte någon insikt i om vad det skulle kosta t.ex. När jag flera år senare fick ett erbjudande att börja arbeta som begravningsrådgivare på en liten Familjeägd byrå tackade jag ja och fick förmånen att arbeta där i 9 år. Det som kändes speciellt viktigt för mig i mötet med anhöriga var att skapa en gemenskap och att de kände sig delaktiga i begravningsplaneringen.

Finns det några missuppfattningar om yrket?

Många tror att jag sitter och gråter tillsammans med anhöriga på mötena. Att det är väldigt ledsamt och jobbigt att orka med all sorg. Naturligtvis blir jag berörd men det är inte min egen sorg. Jag brukar försöka tala om den avlidne på ett personligt sätt. Då brukar det oftast uppstå en värme och även skratt ibland. Men det är självklart att vissa dödsfall är mycket sorgliga och smärtsamma. Det jag kan göra är ju att avlasta familjen med svar på frågor och funderingar kring planeringen av begravningen.

Vilka egenskaper behövs för att vara en bra begravningsrådgivare?

Att vara trygg i sig själv, att ha lätt för att lyssna, vara omtänksam, förstående och även till viss del en ordningsmänniska, och vara bra på att planera. Det är många detaljer som ska falla på plats och en begravning kan inte göras om.

Vad är det bästa med ditt arbete som begravningsrådgivare?

Mötet med anhöriga. I ett personligt möte eller mötet per telefon. Att skapa trygghet och tillit, förmedla närhet och värme. Jag kan inte ta över de anhörigas sorg, men jag kan göra det svåra lättare.   Genom min kunskap och långa yrkeserfarenhet kan jag på ett tryggt sätt informera om de val och möjligheter som finns när vi planerar begravningen tillsammans.

Vad gör Lavendla Begravningsbyrå så speciell som begravningsbyrå?

Här finns ett stort hjärta hos ledningen och kollegorna. Vi har stor omsorg om de sörjande. Anhöriga får en personlig Begravningsrådgivare, som hjälper till hela vägen fram till begravningen. Det är lätt att få en prisbild i form av offert. Vi erbjuder många tjänster; begravningsplanering, försäkringsinventering (för att se om den avlidne hade några försäkringar) juridik hjälp (som bouppteckning, arvskifte men även testamentsskrivning och gåvobrev för anhöriga), värdering av fastigheter, beställning av gravstenar. Anhöriga behöver inte söka information på olika ställen,  vi har allt under samma tak.

Vi arbetar ständigt med att underlätta informationen för anhöriga. Det ska vara lätt att hitta informationen. Lavendla Academy har en utbildning till Begravningsrådgivare. Vi erbjuder en Yrkesutbildning för Nya Begravningsrådgivare, som ger deltagarna en trygg grund att stå på och de bästa förutsättningarna för att bli en bra rådgivare.

På kontoret finns det mycket glädje och värme mellan kollegorna. Här finns ett stort hjärta. Jag har arbetat här i ett år nu och känner stor livsglädje när jag kommer till arbetet och när jag går hem för dagen och känner samtidigt stor tacksamhet för den egna hälsan och livet.

Mitt arbete på Lavendla är det bästa arbetet jag haft i hela mitt yrkesliv.