Hem / Diagnoser / ADHD / ADHD-utredning / ADHD-utredning för vuxna

stöd och vägledning

ADHD-utredning för vuxna

Misstänker du att du har ADHD? Denna neuropsykiatriska variation är inte bara en "barnsjukdom". Hos Lavendla kan du göra en ADHD-utredning för vuxna för att få klarhet.

Kan jag verkligen göra en utredning?

Livet kan vara en berg-och-dalbana, särskilt om du har svårt att fokusera, organisera dig eller om du är impulsiv. Om dessa problem påverkar din vardag har du kanske funderat på om du kan ha ADHD. Det är aldrig för sent att göra livet lättare och en ADHD-utredning för dig som vuxen kan vara första steget på resan. Det kan kännas konstigt att göra en ADHD-utredning senare i livet men låt inte det hindra dig från att potentiellt må bättre och hitta strukturen som hjälper just dig.

Första steget

Innan du går vidare med en ADHD-utredning, är det viktigt att ta det första steget:

  • Prata med nära och kära: Diskutera dina symptom och funderingar med personer du litar på.
  • Boka tid med vårdgivare: För att officiellt inleda processen, boka en tid hos en terapeut eller psykolog.

Jag trodde du bara skulle sitta och fråga mig; Hur känns det och hur känns det? hela tiden men egentligen inte lyssna ordentligt till vad jag berättade. Vårt samtal var inte alls som jag trodde. Det här var ju jättebra!”, sa en klient till mig för en tid sedan.

Kerstin, Dipl. Psykosyntesterapeut & Parterapeut

Möt våra terapeuter

Förstå processen: ADHD-utredning för vuxna

En ADHD-utredning för vuxna inom privatvården skiljer sig från den inom offentlig vård främst på tillgänglighet och snabbhet. Här är de steg du kan förvänta dig:

  • Första kontakt: Du börjar med att ta kontakt med en privat vårdgivare som erbjuder ADHD-utredningar. Det kan vara via telefon eller ett webbformulär på vårdgivarens hemsida.
  • Förberedelse: Innan du börjar din utredning, kan det vara bra att samla ihop viktig information. Det kan innebära tidigare betyg, utvärderingar från arbete, eller andra relevanta dokument som kan ge en bild av din historia.
  • Utredningsmöten: Du kommer att gå igenom en serie möten med psykologer och läkare. Detta kan inkludera intervjuer, frågeformulär och olika tester som syftar till att bedöma dina symptom och hur de påverkar ditt liv.
  • Utvärdering: Resultaten från dessa tester och samtal kombineras för att psykologen eller psykiatern ska kunna ge en helhetsbild av din situation.
  • Diagnos: Om utredningen visar på ADHD, får du en diagnos. Denna kan öppna dörren till nya resurser och strategier, såsom medicinering, terapi, och anpassningar i arbetslivet.

Att få hjälp

Det är viktigt att komma ihåg att ADHD inte definierar en person; det är en del av den komplexa mosaik som gör varje individ unik. Att genomgå en ADHD-utredning för vuxna kan ge svar och förklaringar till de utmaningar du har mött genom livet. Det är också ett tillfälle att förstå din inre potential och styrkor som kanske har överskuggats av ADHD-symptom.

För många innebär en diagnos början på en förändring. Det kan leda till en djupare självkännedom och utveckling av personliga strategier som gör livet mindre kaotiskt och mer hanterbart. Med rätt verktyg och förståelse, kan man hitta vägar att blomstra trots, eller kanske tack vare, de egenskaper som ADHD för med sig.

Ett steg närmare svar

Är du redo att starta en utredning har vi ett nätverk av erfarna psykologer och terapeuter som hjälper dig. Då vi tror på att tröskeln till utredning och behandling ska vara låg har vi gjort det enkelt att komma i kontakt med en specialist via vårt kontaktformulär.


Vi hjälper dig där du är

Det kan vara svårt att prata om psykisk ohälsa, men att söka hjälp är ett viktigt steg för att förbättra din livskvalitet. Fördelarna inkluderar förbättrad hälsa, arbetsförmåga och relationer. Genom att söka professionell hjälp kan du göra det svåra lite lättare. På Lavendla har vi terapeuter och psykologer som kan vägleda dig vidare.

Om du eller någon du känner har tankar på att skada dig själv ring 112 eller sök på närmaste akutmottagning omedelbart.

Möt oss fysiskt eller digitalt

Våra terapeuter jobbar såväl digitalt som lokalt. Många är också flexibla tidsmässigt och kan anpassa sig utifrån ditt behov.

Välj terapeut på hemsidan

Välj en terapeut du tycker passar direkt på hemsidan, utifrån bakgrund, kundomdömen eller utbildning. Annars beskriver du ditt behov så hjälper vi dig.

Få verktygen du behöver

Våra terapeuter kommer ge dig de verktyg du behöver för just din situation. Alla är vi olika. Vi möter varje individ där den finns.


7 vanliga frågor och svar om ADHD

Vad är ADHD?

ADHD står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder och är en neuropsykiatrisk diagnos. Det är en livslång tillstånd som oftast påverkar koncentration och impulsivitet. Läs mer hos Vårdguiden.

Hur går en ADHD-utredning till?

En ADHD-utredning innefattar ofta en kombination av medicinsk utvärdering, psykologiska tester och intervjuer. Processen görs av specialiserade läkare och psykologer för att fastställa en korrekt diagnos.

Vilka är de vanligaste symptomen på ADHD?

De vanligaste symptomen inkluderar koncentrationssvårigheter, impulsivitet, överaktivitet och oförmåga att slutföra uppgifter. Därför kan det vara svårt att fokusera på en sak i taget.

Vilka behandlingsalternativ finns det?

Behandlingen av ADHD kan inkludera medicinering, beteendeterapi eller en kombination av båda. Målet är att minska symptomen och förbättra livskvaliteten.

Hur lång tid tar det att få en ADHD-diagnos?

Tiden det tar att få en ADHD-diagnos kan variera. Men oftast tar det några månader från första besöket hos läkaren till den slutgiltiga diagnosen, beroende på väntetider och utredningens omfattning.

Hur mycket kostar en ADHD-utredning och behandling?

Kostnaden för en ADHD-utredning och behandling kan variera beroende på var du bor och vilken typ av vård du söker. Därför är det viktigt att konsultera med din läkare för att få en uppfattning om eventuella kostnader.

Kan vuxna få ADHD?

Ja, även om ADHD oftast diagnostiseras i barndomen, kan vuxna också få diagnosen. Då symptomen kan vara något olika och mindre framträdande än hos barn kan de vara svårare att upptäcka.

Stegen i en ADHD-behandling

Efter en diagnostisering kan det vara dags att inleda en behandling. Därför vill vi även ge dig en översikt av stegen som ingår i behandlingen av ADHD.

Steg 1: Diagnostisering

Först och främst är det viktigt att få en korrekt diagnos. En utvärdering utförs oftast av en psykiatriker eller psykolog, men kan även inkludera andra yrkesgrupper som neuropsykologer och socialarbetare.

Steg 2: Läkemedelsbehandling

Läkemedelsbehandling kan inkludera stimulerande läkemedel som Ritalin, eller icke-stimulerande som Strattera. D varje individ är unik, kan det ta tid att finna rätt dos och typ av medicin.

Steg 3: Psykoterapi

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en vanlig metod som kan hjälpa dig att hantera dina symptom och förbättra ditt dagliga liv.

Steg 4: Livsstilsförändringar

  • Regelbunden motion
  • Sömnhygien
  • Strukturerad kost

Livsstilsförändringar kan göra en stor skillnad i hur du hanterar dina symptom.

Steg 5: Stödsystem

Ett bra stödsystem kan göra underverk för din mentala hälsa. Därför kan familj, vänner och supportgrupper ge dig den extra push du behöver.

Steg 6: Uppföljning och justering

Efter att ha inlett behandlingen, är det viktigt med regelbunden uppföljning med din vårdgivare för att se om justeringar behöver göras.

Då det ofta kan verka skrämmande eller utmanande att inleda en behandling kan det bästa steget i rätt riktning vara att bara ta ett samtal med en psykolog eller terapeut. Därför erbjuder vi inledande sessioner med våra terapeuter där du kan ses över video i 20 eller 45 minuter. Alltså kan du boka ett samtal bara för att känna hur det känns, Allt för att göra det svåra lättare.

Så tycker våra kunder

Mycket omtanke och empati. Förstod precis våra behov och önskemål. Rekommenderas verkligen.

Margaretha

Mer artiklar inom terapi

ellen lindgren leg. psykolog

Skrivet av Ellen Lindgren

Ellen är leg. psykolog och har erfarenhet främst inom kliniskt psykologi där hon arbetat med olika tillstånd som stress, ångest, depression, sömnproblem, kriser och trauma inom primärvård och psykiatri. Hon har också arbetat med forskning när hon studerat i USA och med affektiv sjukdom och sömnproblem vid Karolinska Institutet.