Hem / Familjerätt / Äktenskap & Skilsmässa / Skilsmässa, betänketid och ansökan.

Skilsmässa, betänketid och ansökan.

För att kunna skiljas måste åtminstone en av makarna lämna in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. Därefter påbörjas i vissa fall en betänketid. När betänketiden löpt ut är skilsmässan ett faktum. Om du vill ha rådgivning med koppling till en skilsmässa är du varmt välkommen att höra av dig till Lavendla Juridik på 0771 – 22 21 21 eller [email protected]

Hur ansöker man om skilsmässa?

Att ansöka om skilsmässa (eller äktenskapsskillnad som är den korrekta juridiska termen) är inte komplicerat. Praktiskt ska en ansökan skickas in till den lokala tingsrätten. På Domstolsverket finns fördjupad information samt färdiga mallar.

Vad innebär betänketiden?

Om makarna inte är eniga om att en skilsmässa ska ske är det obligatoriskt med en betänketid på sex månader. Detsamma gäller om makarna är eniga men det finns ett gemensamt barn som är under 16 år gammal.

Senast när betänketiden löpt ut måste en av makarna framställa ett yrkande (en begäran) om att äktenskapet upplösas. Under förutsättning att detta görs träder skilsmässan i kraft i samband med att betänketiden tar slut.

Att betänketiden löpt ut och att skilsmässan vunnit laga kraft är inte detsamma som att alla praktiska moment som skilsmässan gett upphov till blivit avklarade. Bodelning kan i vissa fall ta betydligt längre tid och måste fortsätta hanteras även efter att äktenskapet formellt sett blivit upplöst.

 

Hjälp med bodelning? - Bli kontaktad av jurist

Läs mer

Vill du ställa en allmän juridisk fråga? Vänd dig till Lawline.se för snabbast hjälp.