Hem / Familjerätt / Gåvobrev

Gåvobrev

Gåvobrev Lavendla Begravningsbyrå

Att upprätta ett gåvobrev när du ska ge bort något är alltid klokt, oavsett om ett gåvobrev är obligatoriskt enligt lagen eller inte. Med ett gåvobrev kan du villkora din gåva och samtidigt bidra till en större ekonomisk trygghet för gåvomottagaren.  Dessutom utgör gåvobrevet utmärkt dokumentation på att en gåva faktiskt ägt rum. Om du har behov av att upprätta ett gåvobrev hjälper Lavendla Juridik mer än gärna till. Du når oss på 0771 - 22 21 21 eller [email protected].

Gåvobrev – Topp 5 viktiga fakta du bör känna till

  1. Ett gåvobrev, även kallat gåvohandling, kan bland annat reglera gåva av bostadsrätt, fastighet, pengar eller värdepapper (såsom aktier eller fondandelar).

  2. En gåvogivare kan välja att skriva in särskilda villkor i gåvobrevet. Ett vanligt villkor är att gåvan ska vara mottagarens enskilda egendom och därmed inte omfattas av en eventuell framtida bodelning.
  3. Vid gåva av en fastighet, bostadsrätt eller tomträtt krävs alltid ett gåvobrev för att gåvan ska bli juridiskt giltig. Vid gåva av lös egendom, vilket innefattar pengar, behövs inget gåvobrev. En gåva av lös egendom anses nämligen juridiskt bindande i och med att gåvan rent fysiskt bytt ägare.
  4. Det är en god idé att upprätta ett gåvobrev när du önskar ge bort någonting av större värde, oavsett om det är ett juridiskt krav eller inte. På så sätt kan du enkelt undvika framtida tvister mellan arvingar och du kan exempelvis uttrycka att gåvan inte ska utgöra ett förskott på arv.
  5. Gåvobrev gällande fastighet, bostadsrätt eller tomträtt måste följa vissa lagstadgade formkrav. Om gåvobrevet inte lever upp till formkraven är gåvan att betrakta som ogiltig.

Vad är ett gåvobrev?

Ett gåvobrev är en handling där en gåvogivare uttrycker sin vilja att ge bort en del av sin egendom till en gåvomottagare. Ett gåvobrev kan bland annat reglera gåva av pengar, värdepapper (såsom aktier eller fondandelar), en bostadsrätt eller en fastighet. Som gåvogivare kan man välja att skriva in särskilda villkor i sitt gåvobrev. Ett villkor kan exempelvis vara att gåvan ska vara en del av gåvomottagarens enskilda egendom, vilket innebär att gåvomottagaren inte behöver dela med sig av gåvan vid en framtida skilsmässa eller samboseparation.

Hjälp med gåvobrev? - Bli kontaktad av jurist

Läs mer

Vill du ställa en allmän juridisk fråga? Vänd dig till Lawline.se för snabbast hjälp.

När borde jag skriva ett gåvobrev och när måste jag göra det?

För merparten av alla gåvor av lös egendom krävs inget gåvobrev för att gåvan ska bli juridiskt giltig. I dessa fall anses gåvan bindande i och med att den fysiskt har överlämnats till gåvomottagaren, vilket med en juridisk term brukar beskrivas som att ”tradition” har skett.

I allmänhet är det dock en god idé att skriva ett gåvobrev vid alla tillfällen du tänker ge bort någonting till ett större värde, vare sig det gäller fast eller lös egendom. Genom att upprätta ett gåvobrev minimerar du risken för framtida tvister gällande vem som har rätt till egendomen. Därtill skapar du en större trygghet för gåvomottogaren, exempelvis genom att skriva att gåvan inte ska betraktas som en del av framtida arv. Som nämnts ovan kan man i gåvobrevet också villkora gåvan med att den ska utgöra gåvomottagarens enskilda egendom.

För vissa typer av gåvor är det absolut nödvändigt med ett gåvobrev för att gåvan ska bli juridiskt giltig. Detta gäller vid gåva av fast egendom (mark med eller utan hus), bostadsrätt och tomträtt.

Lavendla Juridik hjälper dig att upprätta gåvobrevet

Innan upprättandet av ett gåvobrev är det en god idé att fundera över de frågeställningar som ofta uppstår i samband med gåvor. Ska gåvomottagaren få gåvan som enskild egendom, vilket gör att den inte omfattas av en eventuell framtida bodelning? Ska du som gåvogivare av exempelvis ett fritidshus ha fortsatt nyttjanderätt? Ska gåvomottagaren överta lånen på bostadsrätten om det är vad du skänker bort? Ska gåvotagarens framtida arv påverkas av gåvan?

Helt klart finns det många viktiga frågor att ta ställning till. Vi på Lavendla Juridik hjälper dig gärna att reda ut alla frågetecken. Hos oss får du ett skräddarsytt gåvobrev anpassat efter just din situation, vilket skapar trygghet både för dig och gåvomottagaren. Kontakta oss på 0771 – 22 21 21 eller maila oss på [email protected] så hjälper vi dig!

Har du frågor om familjejuridik eller vill ha hjälp med ett konkret ärende? Tveka inte att kontakta Lavendla Juridik på 0771 – 22 21 21 eller [email protected].

 

Läs mer om:

Gåvobrev för bostadsrätt

Gåvobrev för fastighet

Gåvobrev för pengar och lös egendom.

 

Hjälp med gåvobrev? - Bli kontaktad av jurist

Läs mer

Vill du ställa en allmän juridisk fråga? Vänd dig till Lawline.se för snabbast hjälp.