Hem / Familjerätt / Gåvobrev / Gåvobrev för pengar och lös egendom.

Gåvobrev för pengar och lös egendom.

Gåvobrev för pengar samt gåvobrev av andra lösa egendomar

Pengar betraktas rent juridiskt som lös egendom. Det innebär att det inte krävs något gåvobrev för att en gåva bestående av pengar ska anses giltig. Detta gäller oavsett hur mycket pengar som gåvan avser. Med andra ord är gåvan fullbordad direkt när gåvomottagaren fått pengarna i handen eller in på kontot.

Att det inte formellt sett krävs något gåvobrev för att penninggåvan ska bli giltig innebär dock inte att man ska avstå från att upprätta ett gåvobrev. Ett gåvobrev kan nämligen fylla många positiva funktioner, framförallt om du vill att gåvan ska vara förknippad med ett eller flera villkor. Som nämnts flera gånger ovan kan du exempelvis villkora gåvan med att pengarna ska utgöra mottagarens enskilda egendom. Det innebär att gåvomottagaren inte behöver dela med sig av pengarna vid en eventuell framtida skilsmässa.

Avslutningsvis är det värt att veta att det i princip inte är möjligt att komma runt arvsreglerna med hjälp av ett gåvobrev gällande pengar. Lagstiftningen är konstruerad för att det inte ska vara möjligt att göra bröstarvingar (barn, barnbarn osv.) arvlösa genom att skänka bort pengar eller egendom före döden. Bröstarvingar har alltid rätt till hälften av den avlidnes samlade tillgångar, vilket innebär att gåvor under livstiden kan komma att likställas med förordnanden i testamente. Den som mottagit gåvan kan då bli tvungen att lämna tillbaka penar eller egendom för att bröstarvingarna inte ska snuvas på sina laglotter.

Helt klart finns det många viktiga frågor att ta ställning till. Vi på Lavendla Juridik hjälper dig gärna att reda ut alla frågetecken. Hos oss får du ett skräddarsytt gåvobrev anpassat efter just din situation, vilket skapar trygghet både för dig och gåvomottagaren. Kontakta oss på 0771 – 22 21 21 eller maila oss på [email protected] så hjälper vi dig!

Har du frågor om familjejuridik eller vill ha hjälp med ett konkret ärende? Tveka inte att kontakta Lavendla Juridik på 0771 – 22 21 21 eller [email protected].

Läs mer om:

Gåvobrev - generellt

Gåvobrev för bostadsrätt

Gåvobrev för fastighet

 

Hjälp med gåvobrev? - Bli kontaktad av jurist

Läs mer

Vill du ställa en allmän juridisk fråga? Vänd dig till Lawline.se för snabbast hjälp.