Hem / Familjerätt / Sambo & Separation

Sambo & Separation

lavendla-juridik-hjalper-er-skriva-samboavtal

Att flytta ihop och bli sambo med någon är en milstolpe i livet. I samband med att samboskapet inleds kan det kännas oromantiskt att tänka på juridiska konsekvenser. Likväl är det klokt att vara förberedd för alla scenarier och därmed minimera risken för konflikter. Tveka inte att höra av dig till Lavendla om du vill ha vägledning och hjälp inför eller under ett samboförhållande. Du når oss på 0771 – 22 21 21 eller [email protected].

 

Samboavtal: Topp 5 viktiga fakta och regler som du bör känna till

  1. Ett samboförhållande regleras juridiskt av sambolagen. Sambolagen kan liknas vid en förenklad form av äktenskapsbalken och anger framförallt hur bostad och bohag ska delas upp vid en separation.

  2. Sambolagen innehåller bestämmelser om bodelning vid dödsfall eller separation. För att en bodelning ska ske krävs det att åtminstone en av samborna begär det. Under förutsättning att en bodelning genomförs omfattar den endast samboegendom. Samboegendom utgörs av bostad och bohag som köpts in för gemensamt bruk.

  3. Om de tidigare samborna inte kan komma överens om hur bodelningen ska utföras kan tingsrätten utse en så kallad bodelningsförrättare.

  4. Sambor kan avtala om att bodelning inte ska ske. Detta görs genom ett så kallat samboavtal. Samboavtal kan liknas vid ett äktenskapsförord och kan omfatta all samboegendom eller viss specificerad egendom.

  5. Sambor har ingen automatisk rätt till arv. För att säkerställa att en efterlevande sambo ska få ta del av kvarlåtenskapen måste därför ett testamente upprättas.

Hjälp med samboavtalet? - Bli kontaktad av jurist

Läs mer

Vill du ställa en allmän juridisk fråga? Vänd dig till Lawline.se för snabbast hjälp.