Hem / Familjerätt / Sambo & Separation / Bodelningsförättare vid samboseparation

Bodelningsförättare vid samboseparation

lavendla-juridik-hjalper-er-skriva-samboavtal

En separation kan ge upphov till starka känslor och i vissa fall konflikter. I de fall tidigare sambor inte kan komma överens om hur en bodelning ska utföras kan tingsrätten utse en så kallad bodelningsförrättare. Om du har frågor kring bodelning mellan sambor eller vill ha praktisk hjälp är du varmt välkommen att kontakta Lavendla på 0771 – 22 21 21 eller [email protected]

I likhet med vad som gäller vid skilsmässor kan en bodelningsförrättare utses om tidigare sambor inte kan komma överens om hur samboegendomen ska delas upp. Bodelningsförrättaren utses av tingsrätten efter ansökan av åtminstone en av de tidigare samborna.

Bodelningsförrättarens primära uppgift är att medla och få till stånd en frivillig lösning. Om en samförståndslösning av någon anledning är omöjlig kan bodelningsförrättaren själv fatta besök om hur samboegendomen ska fördelas.

En bodelningsförrättare har rätt till ersättning för det arbete hen utfört. Kostnaden ska i normalfallet delas lika mellan de tidigare samborna. Eftersom en bodelningsförrättare kan kosta ett par tusen kronor i timmen bör de tidigare samborna göra sitt yttersta för att samarbeta med denne, lämna nödvändiga upplysningar och inte orsaka onödiga arbetsmoment.

Hjälp med samboavtalet? - Bli kontaktad av jurist

Läs mer

Vill du ställa en allmän juridisk fråga? Vänd dig till Lawline.se för snabbast hjälp.