Hem / Familjerätt / Sambo & Separation / Sambors arv och testamente

Sambors arv och testamente

lavendla-juridik-hjalper-er-skriva-samboavtal

Sambor har ingen laglig rätt att ärva varandra. Ett faktum som, framförallt vid plötsliga dödsfall, kan få förödande konsekvenser. Om du vill ha hjälp med att upprätta ett testamente, som säkerställer att din sambo har rätt till arv om du skulle gå bort, är du varmt välkommen att kontakta Lavendla på 0771 – 22 21 21 eller [email protected].  

Sambor har ingen lagstadgad arvsrätt. Utgångspunkten är därför att det enda en efterlevande sambo får efter dennes partners död är vad som erhålls genom bodelning av bostad och bohag som införskaffats för gemensamt bruk. Pengar, värdepapper, bilar, fritidshus faller ingår inte i dessa kategorier.

Den som önskar att en efterlevande sambo ska få ta del av efterlämnade tillgångar måste upprätta ett testamente. I testamentet kan exempelvis föreskrivas att den efterlevande sambon ska tilldelas hela den gemensamma bostaden och visst belopp i pengar. Därigenom säkerställs att den efterlevande sambon kan bo kvar i huset eller lägenheten och finansiera löpande kostnader.

För den som upprättar testamentet är det viktigt att hålla koll på att eventuella bröstarvingars laglotter inte inskränks. För att vara helt säker på att testamentet upprättats i enlighet med lagens bestämmelser är det klokt att anlita en jurist specialiserad på familjerätt.

Hjälp med samboavtalet? - Bli kontaktad av jurist

Läs mer

Vill du ställa en allmän juridisk fråga? Vänd dig till Lawline.se för snabbast hjälp.