Hem / Familjerätt / Testamente / Testamente och särkullbarn

Testamente och särkullbarn

Särkullbarn är den juridiska termen för barn som en person har utanför sitt samboförhållande eller äktenskap. När det finns särkullbarn kan behovet av ett testamente vara extra stort, eftersom ett särkullbarn har rätt att få ut sitt arv omedelbart. Om du behöver hjälp med att upprätta ett testamente som tar hänsyn till ett särkullbarns rättigheter är du varmt välkommen att kontakta Lavendla Juridik. Du når oss på 0771 – 22 21 21 eller [email protected].

Varför är det viktigt med ett testamente när det finns särkullbarn?

Enligt lag har särkullbarn, det vill säga barn utanför ett samboförhållande eller äktenskap, rätt att få ut sina laglotter omedelbart efter att en förälder avlidit. Ibland får detta besvärliga konsekvenser för en efterlevande partner, som kanske inte har råd att bo kvar i den gemensamma bostaden. Särkullbarn kan visserligen välja att skjuta upp sin rätt till arv till förmån för den efterlevande partnern men det vanliga är att särkullbarn vill få tillgång till sina arv direkt.

Den som har särkullbarn och samtidigt vill säkerställa att en sambo eller maka/make inte ska få problem bör upprätta ett testamente. I testamentet kan föreskrivas att partnern ska få tillräckligt med pengar för att klara sitt fortsatta uppehälle. Det är dock viktigt att testamentet tar hänsyn till den absoluta rätt till arv som särkullbarn har (i form av den så kallade laglotten). För att säkerställa att testamentet utformas på ett sätt som tar hänsyn till lagens bestämmelser är det klokt att anlita en jurist.

Bli kontaktad av våra erfarna jurister