0771 - 22 21 21 Alla dagar - Dygnet runt
Hem / Kristen begravning

Kristen begravning

En kristen begravningsceremoni hålls enligt Svenska kyrkans ordning. I den avlidnes medlemskap i kyrkan ingår präst, organist, vaktmästare samt kyrkan. Lavendla hjälper dig med allt det praktiska kring att anordna en kristen begravning.

En kristen begravning innehåller ett antal moment som alltid kommer i en viss ordning. Den innehåller bland annat ett tal till den avlidne, psalmer, bibelläsning och bön. Begravningsceremonin leds av en präst och äger oftast rum i en kyrka eller i ett kapell.

Lavendlas begravningsrådgivare hjälper er med allt det praktiska kring att anordna begravningen så att ni kan ta ett värdigt farväl. Läs nedan om föreslagna begravningspaket och vad som ingår. Naturligtvis kan de anpassas efter era önskemål.

Ring oss idag på 0771 - 22 21 21 så hjälper vi er.

Se vår film om hur en kristen begravning går till.

Våra vanligaste begravningar

Enkel Begravning

Den enkla begravningen är för de allra närmsta. Ett tillfälle att samla familjen för ett värdigt avsked. Tillsammans utformar vi ceremonin efter era önskemål, sen sköter våra erfarna rådgivare resten.

 • Kistläggning och transport
 • Ceremonivärd i kyrka / kapell
 • Koordinering och rådgivning
 • Transportkista

från 17 885 kr

Klassisk Begravning

Till en klassisk begravning är släkt och vänner välkomna för att minnas och ta farväl. Det är era önskemål som formar ceremonin och vi finns där för att koordinera allt som behövs — hela vägen.

 • Kistläggning och transport
 • Ceremonivärd i kyrka / kapell
 • Koordinering och rådgivning
 • Kista
 • Kistdekoration

från 24 995 kr

Begravning inkl. juridik

Ibland kan man behöva hjälp med mer än själva begravningen. Våra rådgivare sköter allt, från ceremonin och minnesstunden till de juridiska bitarna som bouppteckningen och arvskiftet.

 • Kistläggning och transport
 • Ceremonivärd i kyrka / kapell
 • Koordinering och rådgivning
 • Kista
 • Kistdekoration
 • Bouppteckning

från 35 995 kr

Begravning utan ceremoni, från 10 595 kr. Läs mer här

Ont om pengar i dödsboet? Ansök om begravningshjälp

Hur kommer man igång med planering av begravning?

1. Kontakta oss

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller välj din lokala rådgivare nedan. Ett inledande samtal är gratis. Vid rådgivningen pratar vi igenom de önskemål ni har inför begravningen samt ser om ni behöver vår hjälp med det juridiska.

2. Planera ceremonin

Få en offert och inledande rådgivning helt utan kostnad. Vid rådgivningen har ni möjlighet att dela med er om de önskemål ni har inför begravningen samt ställa alla de frågor ni kan tänkas ha.

3. Genomför begravningen

Slutligen genomför vi tillsammans begravningen och minnesstunden enligt era önskemål. Vi följer upp efteråt och säkerställer att gravsättning och bouppteckning genomförs som planerat.

Möt våra rådgivare

Din lokala rådgivare

All rådgivning hittar du på samma plats – nära dig.

Svenska kyrkans ordning fram till och med avslutet

 1. Kyrkklockorna börjar ringa vid utsatt tid
 2. Ett inledande musikstycke
 3. Nytt musikstycke eller solosång enligt önskemål
 4. Psalmsång
 5. Griftetal. Detta är ett tal från prästen till de anhöriga som berör frågor kring livet och döden samt hoppet om ett evigt liv. Griftetalet syftar till att stötta de anhöriga i sorgen
 6. Bön
 7. Överlåtelsen. De närvarande ställer sig upp och prästen lämnar över stoftet till den sista vilan med tre skovlar mull eller korstecknet
 8. Läsning ur bibeln
 9. Psalm, solosång eller musikstycke enligt önskemål
 10. Begravningsbön och Fader vår

Vad som händer vid slutet av begravningen

En kristen begravning enligt Svenska kyrkans ordning kan ha ett avslut i kyrkan respektive ett avslut vid gravplatsen.

psalmer begravning

Avslut i kyrkan

Avslut i kyrkan vid kremation eller jordbegravning, då kistan inte bärs ut till sänkning:

 1. Psalmsång
 2. Defilering. De närvarande ges möjlighet till ett sista farväl vid kistan/urnan. De närmast anhöriga går fram först. Handbuketter läggs på kistan/urnan
 3. Slutbön och välsignelsen
 4. Extra sång eller musik om så önskas
 5. Avslutningsmusik och klockringning

Avslut vid gravplats

Avslut vid gravplats vid jordbegravning, då kistan bärs ut till sänkning:

 1. Välsignelsen
 2. Psalmsång och extra musikstycke alternativt solosång om så önskas
 3. Avslutningsmusik
 4. Kistan bärs ut under orgelmusik och klockringning. De närvarande följer med och närmast anhöriga går närmast kistan
 5. Kistan sänks i graven med hjälp av rep
 6. Avskedstagandet sker vid gravplatsen. De närvarande går fram till graven för att säga farväl och lägger i samband med detta ner sina handbuketter
 7. Slutbön och i vissa fall även klockringning
nina klose begravningsrådgivare på lavendla

Det finns en utbredd missuppfattning om att begravningar måste vara mörka, tunga och sorgliga. Givetvis är förlusten av en älskad närstående oerhört sorglig men många begravningar är ljusa och vackra kärleksförklaringar.

Nina Klose, Begravningsrådgivare och Borgerlig officiant

Vi hjälper dig

Ring oss på 0771 - 22 21 21 eller fyll i formuläret så återkommer vi så snart som möjligt.

Lena Palmqvist är en av våra rådgivare som du kan komma i kontakt med.

Vanliga frågor om kristen begravning

Vad kostar en kristen begravning?

Priset för en borgerlig begravning beror på utformningen av ceremonin, val av kista eller urna, dekorationer, musiker (utöver kyrkomusikern) med mera. Vårt baspaket för en borgerlig begravning ceremoni börjar vid 16 996 kr. Se mer information om priser och paket nedan.

Vad ingår (kostnadsfritt) i en kristen begravning?

Präst, organist (kyrkomusiker) och lokalhyra av kyrka är kostnadsfritt under förutsättning att den avlidne var medlem i Svenska kyrkan. Sker gudstjänsten i annat kyrkligt samfund kan det som erbjuds variera.

Hur ser ceremonin ut?

Ceremonin vid begravningsgudstjänst enligt Svenska kyrkans ordning innehåller bland annat psalmsång, ett tal från prästen, bibelläsning och bön. Det är möjligt att lägga till vissa personliga inslag i ordningen. Exempelvis i form av musik, sång eller diktläsning. Begravningsgudstjänster i andra samfund följer en liknande ordning.

Hur påverkar den avlidnes önskemål begravningen?

Om den avlidne hade egna önskemål gällande sin begravning ska dessa önskningar följas så långt det är möjligt. Detta står i lagen och gäller vid såväl kristna som icke-religiösa begravningar.

Måste den avlidna vara medlem i Svenska kyrkan?

Enligt huvudregeln måste den avlidne vara med i Svenska kyrkan för att en begravning enligt Svenska kyrkans ordning ska kunna genomföras. Om personen var medlem i annat kyrkligt samfund brukar det vara möjligt att hålla gudstjänsten i den egna kyrkan.

Hur kan Lavendla hjälpa till?

Om du väljer att planera och arrangera en begravningsgudstjänst enligt Svenska kyrkans ordning tillsammans med oss på Lavendla får du en personlig rådgivare som hjälper dig från början till slut. Din rådgivare förmedlar kontakt med prästen. Du och prästen kommer tillsammans fram till hur begravningsgudstjänsten ska utformas, till exempel vilka psalmer som ska vara med. Ni samtalar även om vad som ska sägas i prästens tal om den avlidne. Din rådgivare ordnar med allt annat, det vill säga administrationen och de praktiska delarna.

Kontakta oss på 0771 - 22 21 21 eller välj en av våra rådgivare nedan så hjälper vi dig.

Hjälpguider som kanske intresserar dig

Lavendlas Mia Schubert i samtal

Planera begravning

Vi är mycket medvetna om att det kan vara jobbigt att planera en begravning. Just därför vill vi underlätta för dig genom att dela med oss av våra erfarenheter.

Tända stearinljus

Begravningsceremoni

Begravningsceremonin kan utformas på många olika vis. Den är ett fint sätt att hedra den avlidnes minne, samtidigt som du ges möjligheten till ett sista farväl.

Bodelning under aktenskap

Checklista vid dödsfall

När någon avlider är det många praktiska saker som bör ordnas. För att underlätta för dig har vi gjort en checklista med allt du behöver tänka på vid begravning.