Hem / Lavendlabloggen / Livesänd begravning

Livesänd begravning

Livesänd begravning är inget nytt för oss på Lavendla, behovet har funnits under längre tid. Under 2019 började vi diskutera digitala lösningar i syfte att underlätta för alla de som under normala omständigheter inte kan delta på en begravning. Det kan handla om sjukdom, avstånd, ekonomi eller handikapp av olika slag. Vi tittar regelbundet på idéer för att lösa olika utmaningar som gör begravning och sorgearbetet lättare. Vår förmåga att lyckas med detta är likvärdigt med vårt existensberättigande. 

Livesänd begravning – Ingen ska behöva missa ett farväl

Mot bakgrund av Coronaviruset måste vi nu avstå från att samlas i större grupper och speciellt värna om våra äldre som kommer drabbas hårdast av epidemin. Men det finns lösningar, även om dessa för vissa aldrig kommer att fylla samma emotionella behov som det fysiska mötet. Lavendla har nu startat det interna projektet Lavendla Live som är samlingsnamnet för de digitala lösningar som våra rådgivare kan assistera anhöriga med livesänd begravning.

Nedan berättar vi mer om olika typer av upplägg för livesänd begravning. Vi rekommenderar också att läsa dessa artiklar på ämnet:

Så påverkar Covid-19 begravningen

Ordna begravningen utomhus

Livesänd begravning – 3 olika alternativ

1. Lavendla Live Fri

Om du ordna en livesänd begravning utan vår hjälp, finns många gratistjänster som kan användas för att livesända. Tänk på att 1) det inte alltid finns wifi i ceremonilokalen, och att du i så fall behöver obegränsad datamängd i ditt abonnemang, 2) stänga av din enhet för inkommande samtal och annat som kan avbryta sändningen  3) om personer filmas behöver de godkänna det, samt 4) att du testar verktyget i god tid på förhand, så du säkerställer att allt fungerar som det ska.

Dessa gratistjänster är vanligt förekommande för att sända live:

2. Lavendla Live Bas

När du valt den rådgivare som passar just dig har du möjligheten att ta upp frågan om livesänd begravning. Din rådgivare kommer ställa en rad frågor för att säkerställa att en livesänd begravning kan fungera för just er, när det är klart kan vi diskutera hur vi gör detta till det näst bästa alternativet ihop. Flera har redan testat, och det fungerar bättre än man trott. 

Lavendla erbjuder livesändning i enklare format från 5 995 kr, där vi har ett mobiltelefon med stativ som placeras i ceremonilokalen, och sköts av vår representant på plats. Ceremonin visas sedan i realtid, direkt på vår hemsida HÄR.

 

3. Lavendla Live Professionell

För den som önskar en livesändning som verkligen avspeglar ceremonin i sin helhet, kan vi erbjuda Lavendla Live Professionell, från 15 995 kr. Det innebär att vi har ett filmteam om 2 personer på plats, som från olika vinklar fångar ceremonin. Inspelningen levereras sedan till dig i klippt och färdigt format, att spara som ett minne.

 

Livesänd begravning – digitaliseringens framsida

De flesta människor har tekniken på fickan för att organisera eller delta i en begravningsceremoni online. Det vi erbjuder som en del av vårt stående erbjudanden är hjälp att göra livesändningen till den primära kanalen samt att ge råd och stöd för hur man använder en av flertalet gratistjänster som erbjuds. I framtiden kommer vi troligen ha en egen plattform för detta men vi måste arbeta med det vi har till hands idag, inte det vi drömmer om att ha om 6 månader. Vi har även underleverantörer som våra rådgivare kan ta in om man vill ha en mer anpassad livesändning.

Vanan finns redan där, vi ser på livesändningar varje dag

Känns inte detta som ett stort steg? Kanske. Men det är redan en del av kulturen och har varit en del av svenskarnas beteende i årtionden. De flesta ceremonier vi tar del av ser vi inte i person utan via en TV eller annan skärm. Ett bra exempel är ett kungligt bröllop, Nobelmiddagen eller invigningen av de olympiska spelen. Och många far- och morföräldrar har redan upptäckt att man är ett klick från barnbarnen om man har Facetime. Nu kan farfar alltid sjunga för sonsonen när han fyller – teknik och beteende som var helt otänkbart för bara 10-15 år sen. 

Lavendla vill förnya – det är så det “svåra blir lättare” 

I slutändan vill vi bara erbjuda de bästa alternativen i vad vi är vana med redan är svåra situationer. Nu är det lite extra svårt, och för det behöver vi vara lite extra innovativa. Men vem vet vad vi kan lära oss av detta? En sak är i alla fall säkert, vi tänker inte kapitulera för coronaviruset.

 

Frågor och svar

Hur är kvaliteten på bild och ljud?

Kvalitet på ljud och bild är väldigt bra.

Hur sker inspelningen?

I vårt bas-erbjudande sker inspelningen via en mobilkamera av nyare modell, längst fram i kyrkan/kapellet. Om man har en större budget, finns möjlighet att filma från flera vinklar med olika professionella kameror.

Vilka personer syns i bild?

Normalt filmar vi bara den som leder ceremonin (ex präst eller borgerlig officiant), samt eventuella solister och talare. Gäster och anhöriga filmas inte om inte deras godkännande hämtats in specifikt. I samband med avskedet, när anhöriga går fram till kistan eller urnan, vinklas kameran bort, så ingen ansikten syns.

Hur många kan se sändningen samtidigt?

Det finns ingen begränsning i antalet personer som kan titta på sändningen samtidigt.

Kan man få sändningen i efterhand?

Ja, till en kostnad av 995 kr. Be din rådgivare om det, så skickas den till dig digitalt.

Var visas sändningen? Får man inlogg?

Sändningen visas på en privat sida på lavendla.se, exempelvis lavendla.se/till-minne-av-sven-svensson. Denna unika länk, skickas till anhöriga några dagar innan ceremoni, som sedan kan skicka den vidare till släkt och vänner. Efter ceremonin tas sidan bort helt, men man kan få sändningen skickad till sig om man önskar.