Anneli Schnell

Anneli Schnells omdömen

Bakgrund

Jag har tidigare arbetat som intensivvårdssjuksköterska men sadlade om för att starta hunddagis. På min fritid pysslar jag gärna i hemmet. Jag syr, väver, stickar, virkar etc. 

Som person är jag ärlig, omtänksam, empatisk och jag har ett organisatoriskt driv i att åstadkomma något bra i situationen. Jag trivs med att vara ”spindeln i nätet”.

Jag har tidigare erfarenhet från såväl privat- och arbetsliv i att bemöta och framför allt MÖTA människor i sorg. Som intensivvårdssjuksköterska upplever man både glädje och sorg tillsammans med patienter och anhöriga.

 

Därför blev jag rådgivare

När en god vän hastigt avled för några år sedan så kontaktade jag Lavendla och fick professionell hjälp och stöttning i alla steg. Jag fick förtroendet av min bästa vän, den avlidnes maka, att vara officiant vid minnesceremonin. Det var en härlig känsla att upptäcka att vi kunde arrangera denna stund till ett ljust minne. Dekoration utifrån den avlidnes personlighet, såsom jaktkläder som hängde över en stol, en termos och stövlarna bredvid. Till och med ett pluggat, obrukbart, gevär fick vara med.

Det är ett förtroende och en förmån jag får av anhöriga att få "göra det svåra lättare" när ett dödsfall sker. 

Min kompetens har utvecklats under tiden hos Lavendla. Jag handlägger gravstensärenden, är handledare till nya begravningsrådgivare samt är behörig att handlägga bouppteckningar. 

Mina bästa råd

  • Om det är möjligt, prata om döden med dina nära, förmedla dina egna önskemål. Det kan vara ett svårt ämne att ta upp och då kan du använda dig av Lavendla arkivet. Där kan du skriva ner dina önskemål. Den du anger som kontaktperson får tillgång till detta, efter ditt frånfälle. Det är med andra ord ingen annan som kommer åt dina uppgifter förrän dödsfallet inträffat. I Lavendla arkivet kan du ändra dina noteringar när du vill, ta bort och / eller lägga till.
  • Tillgodose och respektera den avlidnes önskningar så långt det är möjligt.
  • Ta hjälp av Lavendla och låt mig vara ”spindeln i nätet”.
  • Var rädd om dig själv i sorgen. Låt människor i din närhet hjälpa till. Tillåt dig att släppa fram sorgen, ilskan, ledsamheten, orättvisan etc. Det är ok att gråta. Det är ok att säga ”tack, men nej tack” om du behöver vara för dig själv en stund. Lyssna på din känsla.

Språk

Svenska