Anneli Schnell

Annelis omdömen

Bakgrund

Jag har tidigare arbetat som intensivvårdssjuksköterska men bestämde mig för att sadla om och starta hunddagis. Det började i liten skala i hemmet för att 2015 växa och Kalmar hunddagis startade. Jag är ansvarig för verksamheten tillsammans med många härliga kollegor. I hunddagisverksamheten tar vi hunden till hjälp då människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, oavsett orsak, kan komma för arbetsträning i vår regi. Jag har även gått utbildning med min hund Zelma till Besök- och terapihundsteam. Vi besöker då demensboenden på uppdrag, där de boende får använda alla sinnen i gemenskap med hunden. På min fritid pysslar jag gärna i trädgården och i mitt växthus. På vårkanten vaknar mina ”gröna fingrar” och odlingsplanerna sätts i verket. Jag syr, väver, stickar och virkar gärna. Som avkoppling praktiserar jag yoga och sköna dagar, då det inte blåser för mycket, tar vi gärna en tur med båten. Som person är jag ärlig, omtänksam, har empati och ett organisatoriskt driv i att åstadkomma något bra i situationen. Jag trivs med att vara ”spindeln i nätet”.

Erfarenhet

Jag har tidigare erfarenhet från såväl privat- och arbetsliv i att bemöta och framför allt MÖTA människor i sorg. Som intensivvårdssjuksköterska upplever man både glädje och sorg tillsammans med patienter och anhöriga.

Språk

Svenska

Mina bäst råd vid begravning

  • Ta det lugnt i beslutsfattandet. Det värsta har redan hänt. Ingenting behöver stressas fram.
  • Prata med varandra om det svåra och delge dina nära hur du vill ha det.
  • Tillgodose och respektera den avlidnes önskningar så långt det är möjligt.
  • Ta hjälp av Lavendla och låt mig vara ”spindeln i nätet”.
  • Var rädd om dig själv i sorgen. Låt människor i din närhet hjälpa till. Tillåt dig att släppa fram sorgen, ilskan, ledsamheten, orättvisan etc. Det är ok att gråta. Det är ok att säga ”tack, men nej tack” om du behöver vara för dig själv en stund. Lyssna på din känsla.

Därför blev jag rådgivare

Jag har länge tänkt tanken att jag skulle vilja arbeta med begravningsverksamhet. Nu har jag förverkligat detta och är begravningsrådgivare hos Lavendla. När en god vän hastigt avled för några år sedan så kontaktade jag Lavendla och fick professionell hjälp och stöttning i alla steg. Jag fick förtroendet av min bästa vän, den avlidnes maka, att vara officiant vid minnesceremonin. Det var en härlig känsla att upptäcka att vi kunde arrangera denna stund till ett ljust minne. Dekoration utifrån den avlidnes personlighet, såsom jaktkläder som hängde över en stol, en termos och stövlarna bredvid. Till och med ett pluggat, obrukbart, gevär fick vara med.