Carina Söderberg

Bakgrund

I grunden är jag grafisk formgivare och har i många år arbetat med marknadsföring, både på reklambyrå och i mitt eget företag. Jag har fyra barn och bor på Lidingö. Familjen är det viktigaste för mig så under många år drog jag ner på tempot för att ägna mer tid åt familjen.

Somrarna tillbringar jag i Åbolands skärgård men vi försöker också vara på vackra Gotland eftersom min man har sina rötter där.

Erfarenhet

2016 sadlade jag om till begravningsrådgivare och har sedan dess jobbat på Lavendla. Genom min erfarenhet av förlusten av många nära försöker jag på bästa sätt göra det svåra lite lättare för de som vänder sig till oss. Med tiden har man erfarit att människors relationer kan se olika ut och det måste man ha förståelse för. Sorg kan ju också vara avsaknad av kärlek till den man ska begrava.

Språk

Svenska, engelska, finska och hjälplig franska

Mina bästa råd vid begravning

  • Utgå alltid från den avlidnes önskan ifall sådan är nedskriven eller uttalad.
  • Ofta ber anhöriga om ursäkt för att de inte vet något om hur det går till. När man ringer till oss ska man aldrig skämmas för att man inte tidigare haft erfarenhet av ett dödsfall. Man ska snarare känna sig lyckligt lottad.
  • Det är tillåtet att tänka utanför boxen. Många tror att kyrkan har en massa regler på hur allt ska vara kring kistan/urnan. Att ta med personliga saker såsom handvävd bonad att lägga på kistan, favoritboken på kistlocket, mystofflorna vid fotändan, kan skapa ett personligt avsked som blir extra minnesvärt både för anhörig och kyrkans personal. Våga vara personlig, det är er stund och ert avsked.