Eva Tägtström

Eva Tägtströms omdömen

Bakgrund

Jag är född, uppvuxen och boende i Falun under de flesta av mina levnadsår. Jag har tre barn och fyra barnbarn, alla en stor härlighet för mig. Jag tycker också mycket om odling, trädbeskärning och blomsterarrangemang. På min fritid är jag sekreterare i Falu Amatörbokbindare och deltar även i Civilförsvarsförbundets övningar. I botten är jag grafisk formgivare och har en teknologie kandidatexamen i grafisk teknik.

Största delen av mitt yrkesverksamma liv har jag arbetat som grafisk formgivare på en myndighet och i egen firma. Jag har också varit projektledare för att införa en uppgraderad tryckutbildning på gymnasium. Ett par år redigerade jag tidningssidor; både Falu Kuriren och Dala-Demokraten. Intresset för människors villkor har alltid funnits – jag hade planer på en socionomutbildning, men har jobbat som personlig assistent och som mentalvårdare. I rollen som begravningsrådgivare tror jag mycket kan komma till nytta - både erfarenheterna som egenföretagare i 20 år, landstings-anställd nästan lika länge, projektledare, mitt stora människointresse, lusten till problemlösning och förmågan att se det vackra i livet. Grafisk form är också en väldigt komplex syssla, som ställer höga krav på inte bara färg och form, utan också på planering och problemlösning, liksom förmåga att ge rätt uttryck. Tidigare i livet ordnade jag tillsammans med andra stora fester, därför att vi tyckte det var kul. En begravning kan vara en fest, med särskilt innehåll. Precis som vid en fest handlar det om samlingen av människor, högtidligheten, dekorationerna, musiken, skönheten och kärleken - och förberedelserna.

 

Därför blev jag rådgivare

För tio år sedan ville jag praktisera på en begravningsbyrå i Falun, och gjorde det en tid. Jag tyckte arbetet verkade förena många av mina intressen, och nyfikenheten på yrket har sedan dess bestått.

Mina bästa råd

  • Det viktigaste att tänka på är att det är inte så bråttom! Ta det lugnt och försök hålla ihop i en anda så som den avlidne hade velat. Fundera också på hur man skulle kunna göra begravningsakten mer personlig, så man kan förnimma den avlidne i rummet.

Språk

Svenska och engelska