Karin Bengtsson

Karin Bengtssons omdömen

Bakgrund

Hade mina uppväxtår i Mölndal, men har bott större delen av mitt liv i Norge, samt några år i Storbritannien och Australien. Inspireras av att skapa kontakter i nya miljöer. Jag är universitetsutbildad humanist, som också gått alternativa spår genom utbildning i självutveckling, samtalsterapi och healing. Den röda tråden är kommunikation, såväl inåt som utåt. 

I Norge arbetade jag på ett forskningsbibliotek, och det gav mig en av pusselbitarna till rollen som begravningsrådgivare. Att serva och hjälpa andra var en del av min arbetsvardag, och som den typiska fixaren bidrog jag ofta med kreativa lösningar. Har också varit fackligt engagerad, och även det handlar om att bistå människor i svåra situationer. 

En annan mycket viktig bricka, är åren som volontär för norska Kirkens SOS kristjänst. Många timmars jour har gett mig god vana att lyssna och vara nära människor i kris, och jag är inte rädd för de svåra samtalen. 

Genom att följa hjärta och magkänsla har jag blivit förd till en del oväntade platser och fått många värdefulla erfarenheter. Har väl inte alltid gått den förväntade eller spikraka vägen, men känner att just det gör mig till en bättre rådgivare. 

Nu har min man och jag slagit oss till ro strax utanför Alingsås, i ett hus på landet där dörren alltid är öppen.

Därför blev jag rådgivare

När min mor gick bort för några år sedan var jag själv kund hos en begravningsbyrå. Sorgen var stor, och för oss var det viktigt att avskedet skedde i hennes anda. Så mycket som skulle ordnas, och inget fick bli ”fel”. Hade varit på tillräckligt många begravningar som upplevts som opersonliga och rutinmässiga. 

Minnestunden för min mor blev väldigt fin. Inget kunde gjorts bättre, och allt blev som hon skulle ha önskat. Om hon nu hade önskat något för sig självt. Det som gjorde det möjligt för mig att planera och genomföra det hela med beställning av lokal, införskaffande av handgjord urna, bestämma musiken, laga maten, arrangera blommor och andra detaljer, var att allt det andra tog vår begravningsrådgivare hand om. Även om vi gjorde så mycket själva hade vi tryggheten i att rådgivaren hade kontroll på att resten blev gjort riktigt och till rätt tid.  

Jag var alltså den sorts kund som ville vara så deltagande och aktiv som möjligt i denna svåra process. Som begravningsrådgivare möter jag självklart alla sorter, också er som vill överlåta allt till begravningsbyrån. Eller dig som är helt rådvill. Tror jag kan möta er alla med förståelse och vara lyhörd för era behov. 
 

Mina bästa råd

  • Våga lyssna till din inre röst
  •  Var inte rädd för att ställa frågor, och det gör inget om du upprepar dig
  •  Sorg och saknad kommer i alla skepnader, och inga reaktioner är fel. När någon dör kan man uppleva väldigt motstridiga känslor. Också det komplicerade förhållandet kan ha sin sorg, kanske över det som aldrig var

Språk

Svenska, norska, engelska