Marina Schade

Marinas omdömen

Bakgrund

I grunden är jag utbildad florist och jag tog mitt gesällbrev efter utbildningen i Norrköping. Jag har i princip arbetat med blommor i hela mitt yrkesliv. Jag har bland annat arbetat med blommorna till Riksdagen, Nobelfesten och Dramaten och har även tävlat i blomsterbinderi. För drygt 9 år sedan när mina barn blev stora tog jag steget och köpte den blomsterbutik i Borås som var den första butiken som jag jobbade i efter min utbildning, så nu kan man verkligen säga att cirkeln är sluten. Jag bor i centrala Borås och spenderar min fritid med att träna och försöka ha ett så socialt liv det bara är möjligt. På somrarna stänger jag butiken för att kunna umgås och vara social med vänner och familj.

Erfarenhet

Utöver mitt arbete som begravningsrådgivare är jag som sagt florist. I det yrket möter jag också ofta anhöriga som behöver råd och hjälp inför en begravning. Många kommer till mig i ett tidigt skede för att de känner mig och vet att jag kan svara på de flesta frågor kring ceremonin. Blommor är verkligen min grej och ju äldre jag blir, desto mer uppskattar jag mötet med människor. Det finns så mycket att lära av varandra!

Språk

Svenska och engelska

Mina bästa råd vid begravning

  • Tänk på hur den människa som gått bort var som person och låt detta speglas i begravningen i både färg och form.
  • Man kan dekorera nästan hur man vill.
  • Ta chansen och gör det personligt så blir det ett ljust minne.

Därför blev jag rådgivare

För mig var steget inte så långt från att arbeta med blommor vid begravningen till att arbeta som rådgivare. Jag brinner för att göra ceremonin personlig och vill gärna uppmuntra människor att våga uppfylla ”den sista drömmen”- det kan vara sista chansen att skapa ett ljust minne av den avlidne, ett avsked som ska vara något fint. Jag tycker att en begravningsceremoni ska spegla den avlidna och låta den personen vara huvudperson. Det finns så mycket man kan göra för att göra det personligt med både blommor, dekorationer och musik. Mitt jobb som rådgivare är att vara den person som visar på möjligheterna som finns.