Pia Sjöberg

Pia Sjöbergs omdömen

Bakgrund

Jag har tidigare arbetat inom finansbranschen och bankväsendet i 28 år, bland annat med projektledning. För 16 år sedan utbildade jag mig till sorgebearbetningshandledare och har i 12 år även jobbat som samtalsterapeut och coach. På fritiden gillar jag framför allt att vara med familjen som består av både make, barn och hund. Det jag uppskattar mest både i jobbet och privat är personliga möten med människor och jag bjuder gärna vänner och familj på en god middag hemma. Vi är också en väldigt idrottsintresserad familj, som bland annat sysslar med fotboll, innebandy och golf. Jag älskar att vara ute i skog och mark och uppskattar svampplockning, även om min man tycker att jag kan komma hem med alldeles för mycket kantareller ibland.

I mitt arbete som begravningsrådgivare kan jag verkligen kombinera mina styrkor och erfarenheter inom projektledarskap med att arbeta med människor som har ett behov av hjälp och guidning i en svår och ovan situation. Jag brukar säga att jag som rådgivare är som den reskamrat på resan som har kartan och kompassen. Jag guidar och hjälper till, men resan gör vi tillsammans.

Därför blev jag rådgivare

Jag har varit på väg in i branschen länge, men det dröjde innan jag vågade ta steget fullt ut- något jag inte ångrar en sekund. Att arbeta med begravningar ger mig en chans att kunna hjälpa människor att komma igenom en situation som många tycker är svår - min vilja att hjälpa har alltid varit stark. Jag har en förmåga att verkligen lyssna klart på människor, något som är allt mer sällsynt idag, och som ofta är en styrka i mitt jobb. När jag går och lägger mig på kvällen känner jag ofta ”Jag gjorde skillnad idag också”, vilket gör att det känns väldigt meningsfullt.

Mina bästa råd

  • Samla de närmaste och prata igenom hur ni vill ha det i lugn och ro.
  • Våga prata mer om hur ni vill ha det även om begravning känns avlägsen. Skriv gärna ner dina önskemål eller prata med dina närmaste.
  • Var lyhörd och lyssna på varandra.

Språk

Svenska och engelska