Susanne Dyrhage

Susanne Dyrhages omdömen

Bakgrund

Jag kommer ursprungligen från IT-branschen, där jag jobbade som programmerare och teknisk skribent. Efter tio år som anställd ville jag jobba hemifrån och började frilansa som översättare av tekniska dokument. Efter många års hemarbete började jag längta efter att jobba med något mera meningsfullt och att hjälpa människor på något sätt. Jag provade på en del ideellt arbete under en tid, men har nu äntligen funnit mitt kall som begravningsrådgivare. Mina personliga intressen är naturen, hälsa, miljö, personlig utveckling och livsåskådning. På fritiden ägnar jag mig bland annat åt promenader och vandringar, vänner och familj, resor samt min kolonistuga, och ibland sjunger jag i kör, går danskurs eller deltar i kyrkans verksamheter.

Därför blev jag rådgivare

Jag har länge längtat efter ett jobb som känns meningsfullt och där jag får hjälpa människor. När jag var ansvarig för att ordna begravning för en släkting upptäckte jag hur viktig begravningsrådgivaren är för de anhöriga. Rådgivaren vägledde mig genom alla beslut som skulle tas, gjorde alla bokningar och beställningar medan jag hade fullt upp med annat i samband med dödsfallet och fanns med under begravningsakten som en trygghet. Det blev en fin och minnesvärd begravning och starten på min önskan att bli begravningsrådgivare.

Mina bästa råd

- Fråga om allt ni undrar över vad gäller begravningen. Många har aldrig varit på en begravning, än mindre ordnat en begravning, och då är det naturligt att man har många frågor. Det jag inte vet tar jag reda på, allt för att ni ska känna er trygga.
- Ta hjälp med det praktiska kring begravningen. Det är så mycket att ordna i samband med ett dödsfall. Jag finns för er skull.
- Utforma begravningen som er egen minnes- och avskedsstund. Ha gärna personliga önskemål och idéer så att det blir precis så fint och minnesvärt som ni vill ha det och som den avlidne önskade. Det mesta går att ordna.

Språk

Svenska