Susiette Demant

Bakgrund

Jag har arbetat länge inom begravningsbranschen, men även inom Svenska Kyrkan, som ekonom och inom LSS-boende. För ett år sedan flyttade vi från Åkersberga till Fåker utanför Östersund, där vi köpt en gård. Vi var lite trötta på Stockholm, men trivs väldigt bra i Jämtland – det är så vackert här!

Erfarenhet

Jag har arbetat på begravningsbyrå i över 17 år, och har även arbetat med ekonomi och med LSS. Det gör att jag både har lång erfarenhet av branschen, men även administrativ och ekonomisk kompetens som ofta behövs i det här yrket. Jag har nytta av alla mina jobb och livserfarenheter i arbetet som begravningsrådgivare. Min spetskompetens är att jag har lång erfarenhet av att arbeta som borgerlig officiant.

Språk

Svenska och engelska

Mina bästa råd vid begravning

  • Ha inte för bråttom.
  • Prata ihop er inom familjen innan.
  • Låt dig själv känna efter och spring inte för fort genom begravningen och förberedelserna.
  • Låt ceremonin bli ett tillfälle för alla som behöver att få säga adjö.

Därför blev jag rådgivare

När jag arbetade inom Svenska Kyrkan, arbetade jag bland annat mycket med ungdomar och var ute i skolor och pratade, bland annat om döden. Jag har ända sedan jag var liten tyckt att döden är viktig att prata om. När jag var med en grupp konfirmander på studiebesök på en begravningsbyrå, var det som om alla bitar föll på plats. Här kunde jag kombinera min kompetens inom administration och ekonomi med mina erfarenheter från kyrkans värld och min erfarenhet av att möta människor i samtal. I mitt arbete som rådgivare får jag chansen att vara till stöd och hjälp i en svår stund, och verkligen vara den som vet. Det är viktigt att skapa en bra relation och på så sätt skapa bra minnen av det som är svårt. Genom att bli bemött av rätt person, som man känner sig omhändertagen av och litar på, kan även en obehaglig situation kännas lättare. För mig är det viktigt att vara tillgänglig och att låta mig själv bli berörd. Jag brukar säga att den dagen jag inte längre blir berörd av mitt arbete- då är det dags att sluta.