Foto: Gert Ärnström
Foto: Gert Ärnström
Foto: Gert Ärnström
Foto: Stefan Leonardsson
Bälaryds kyrka Foto: akejohan
Bälaryds kyrka Foto: akejohan
  1. Bälaryds kyrka
  2. Bälaryds kyrka

Bälaryds kyrka

3.5 i snittbetyg (4st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Bälaryds kyrka i Aneby

Bälaryds kyrka är byggd av gråsten och uppfördes på 1200-talet. Under 1700-talet tillkom sakristia och den norra korsarmen. Kyrkans tak är målat av provincialmålaren Olof Rosenblad från Gränna. Stentornet fick en överbyggnad av trä på 1790-talet. I vapenhuset finns medeltida målningsfragment kvar som troligen föreställer den Onde. Dopfunten är från medeltiden. Ett triumfkrucifix är från 1400-talet. Altartavlan är utförd 1640 av Per Brahe den yngres hovkonterfejer Johan Werner d y.
Orgeln är byggd av Nordströms orgelbyggeri i Eksjö 1839.

Bälaryds kyrka tillhör Aneby pastorat och ligger i Aneby

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 225 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Bälaryds kyrka

3.5 i snittbetyg (4st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Gert Ärnström
Gert Ärnström 2015-01-02
Enkel men vacker kyrka med sköna takmålningar och malmkronor
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2013-11-19
Bälaryds kyrka uppfördes på 1200-talet och byggdes om på 1700-talet. Norra korsarmen har takmålningar från 1755.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-12-08
Orgel: 1839: Sven Nordström, Norra Solberga, bygger en mekanisk enmanualig piporgel med bihangspedal. Nästan alla fasadpipor ljudande. 1895: Erik Nordström, Eksjö, renoverar orgeln och sätter även in Principal 8´ och Fugare 4´. 1926 renovering av orgelbyggare Carl Rickard Löfvander, Stockholm. 1942: Firma A. Magnusson, Göteborg, gör en renovering och byter ut Trumpet 8´ mot en Rörflöjt 4´ och sätter in Borduna 16´ på en särskild pedallåda. Mekanisk traktur och registratur. Vita undertangenter i manualen (ej ursprungligt).
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2010-11-17
En charmig kyrka från 1200-talet som på 1700-talet byggdes ut med sakristia och norra korsarmen där taket dekorerades av Olof Rosenblad från Gränna. Altartavlan från 1640, målad av Johan Werner d.y ,sitter numera på sidoskeppets östra vägg. En mycket trevlig kyrka.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.