0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Platser / Arvika / Kyrkor / Glava kyrka

Glava kyrka

Glava kyrka i Arvika

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Platsinformation

  • 275 platser
  • Teleslinga

Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Arvika

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

Den nuvarande kyrkan uppfördes 1735-38 och ersatte då en medeltida träkyrka.

Ungefär sju kilometer söder om den nuvarande kyrkan låg den äldsta sockenkyrkan, en enkel träkyrka. Vid en utgrävning 1941 blottlades medeltidskyrkans grunder. Den revs på 1740-talet då den blivit föra liten för den växande församlingen. Som murmästare för den nya kyrkan anlitades Christian Haller, som några år tidigare svarat för uppförandet av domkyrkan.

Den murade 1700-talskyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett tresidigt avslutat korparti, vidbyggd sakristia i öster samt västtorn. Glava kyrka utgör ett bra exempel på barockens kyrkobyggnadskonst i Värmland. Exteriören har emellertid fått senare tillägg, bland annat västtornets nuvarande spira samt utbyggnaden framför sydportalen.

Kyrkans interiör har en utpräglad 1700-tals karaktär med bland annat takmålningar av göteborgsmålaren Hans Georg SchŸffner. Från den gamla medeltidskyrkan finns flera inventarier bevarade bland annat den så kallade Glavamadonnan, en skulpterad Mariabild, snidad i ek på 1200-talet. Madonnan utgör ett av de bästa exemplen på medeltida konst i Värmland. Predikstolen är tillverkad av bildhuggaren Isac Schullström 1738.