Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: akejohan
Glava kyrka Foto: Gunnar Jonsson
Glava kyrka Foto: Gunnar Jonsson
  1. Glava kyrka
  2. Glava kyrka

Glava kyrka

4.1 i snittbetyg (7st)

Glava kyrka i Arvika

Den nuvarande kyrkan uppfördes 1735-38 och ersatte då en medeltida träkyrka.

Ungefär sju kilometer söder om den nuvarande kyrkan låg den äldsta sockenkyrkan, en enkel träkyrka. Vid en utgrävning 1941 blottlades medeltidskyrkans grunder. Den revs på 1740-talet då den blivit föra liten för den växande församlingen. Som murmästare för den nya kyrkan anlitades Christian Haller, som några år tidigare svarat för uppförandet av domkyrkan.

Den murade 1700-talskyrkan består av ett rektangulärt långhus med ett tresidigt avslutat korparti, vidbyggd sakristia i öster samt västtorn. Glava kyrka utgör ett bra exempel på barockens kyrkobyggnadskonst i Värmland. Exteriören har emellertid fått senare tillägg, bland annat västtornets nuvarande spira samt utbyggnaden framför sydportalen.

Kyrkans interiör har en utpräglad 1700-tals karaktär med bland annat takmålningar av göteborgsmålaren Hans Georg SchŸffner. Från den gamla medeltidskyrkan finns flera inventarier bevarade bland annat den så kallade Glavamadonnan, en skulpterad Mariabild, snidad i ek på 1200-talet. Madonnan utgör ett av de bästa exemplen på medeltida konst i Värmland. Predikstolen är tillverkad av bildhuggaren Isac Schullström 1738.

Glava kyrka tillhör Glava församling och ligger i Arvika

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 275 sittplatser
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Glava kyrka

4.1 i snittbetyg (7st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
akejohan
akejohan 2014-01-11
Glava kyrka uppfördes 1735-1738. Tidigare fanns en äldre kyrkobyggnad - Gladisvall - några kilometer SO om den nuvarande kyrkan. Kyrkan har takmålningar av Hans Georg Schüffner, samt en mycket fin medeltida madonnabild.
Läs mer Läs mindre
user 51654
user 51654 2013-10-23
VAR PÅ GUDSTJENESTE SAMMEN MED MIN NÅ AVDØDE FRU FOR ENDEL ÅR TILBAKE
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2013-03-25
Vacker kyrka med innehållsrika och intressanta takmålningar. Vackra korfönster, altaruppsats och predikstol, den senare från 1738 av Isaac Schullström. Glavamadonnan icke att förglömma! Hugo Schulz har gjort glasmålningarna 1911.
Läs mer Läs mindre
Gunnel Lindskoog
Gunnel Lindskoog 2012-11-08
Kyrka med atmosfär, fina takmålningar och Madonna. Berättelse om kyrkan kan man få genom den elektroniska guiden. Ofta fin musik i gudstjänsterna.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2012-10-22
Fin kyrka i traditionsrik bygd. Intressanta detaljer i kyrkan som det målade taket, altaruppsats och predikstol i bondbarock och framför allt Glavamadonnan!
Läs mer Läs mindre
Kerstin P
Kerstin P 2012-08-11
Mest känd tror jag kyrkan är p g a ´Glavamadonnan´. Fin 1700-talskyrka med vackert läge i natursköna Värmland. Sedan vi fick bil åkte familjen hit på utflykt ibland, sommartid. Därför har jag ljusa minnen från kyrkan. Minns att jag fick nackspärr av att titta på takmålningarna.
Läs mer Läs mindre
Per-Anders Pettersson
Per-Anders Pettersson 2010-08-31
Härlig 1700- tals kyrka som är vacker med många fina takmålningar.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.