Foto: Stefan Leonardsson
Foto: Carl-Johan Ivarsson
Foto: IngelamAndersson
Foto: IngelamAndersson
Högeruds kyrka Foto: IngelamAndersson
Högeruds kyrka Foto: IngelamAndersson
  1. Högeruds kyrka
  2. Högeruds kyrka

Högeruds kyrka

3.5 i snittbetyg (4st)

Högeruds kyrka i Arvika

På 1850-talet nådde dåvarande Högeruds församling sitt hittills högsta befolkningstal – knappt 1000 personer. Den gamla träkyrkan från 1600-talet började kännas för liten, så man bestämde att riva och ersätta den med en ny kyrka i sten. Kyrkan bygdes på en plats ca 300 m från den gamla och invigdes den 20 oktober 1867.

Nittio år senare, 1956-1957, skedde en genomgripande renovering. Då byggdes kyrkans nuvarande innertak av trä ovanpå det tidigare putsade takvalvet. Korfönstren togs bort och ersattes av den gamla kyrkans altaruppsats. Även predikstolen byttes ut mot den gamla. Både altaruppsatsen och predikstolen är tillverkade av bildhuggaren Isak Schullström år 1740.

Högeruds kyrka tillhör Stavnäs-Högeruds församling och ligger i Arvika

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 225 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Högeruds kyrka

3.5 i snittbetyg (4st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2019-12-22
Man får en känsla av att inte kyrkan används så ofta. Informationsskylten som vid de andar värmländska kyrkorna brukar se fräsch ut, har här ett behov av rengöring. Det skulle vara intressant att komma in och se Schullströms verk någon gång...
Läs mer Läs mindre
IngelamAndersson
IngelamAndersson 2014-12-01
Orgeln byggd av E A Setterquist Örebro. Vilken uppsattes och invigdes 1890 utav kontraktsprost Gillgren. Altaruppsats och predikstol utförd av bildhuggare Isac Scullerström år 1740 för den äldre träkyrkan. Flyttades till nya kyrkan 1867 då den togs i bruk. Altaruppsatsens nuvarande mittstycke är målat 1754 av Stockholmsskråets Johan Warlind. Det ursprungliga är uppsatt på södra väggen.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2014-08-26
Högeruds gamla kyrka revs i mitten av 1800-talet. Den nya kyrkan uppfördes en bit SV om den gamla kyrkplatsen. Kyrkan ritades av J F Åbom och invigdes 1867. En större restaurering genomfördes 1956-57. Tyvärr var kyrkan låst vid mitt besök.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2012-09-07
Högerud eller ´Hursockna´ blev egen församling 1646 av delar ur Stavnäs (mest) och Arvika. Nuvarande kyrkan byggdes 1867 efter ritning av J. F. Åbom, ´den flitige´, och är väl tilltagen i förhållande till den lilla socknen. På 1950-talet restaurerades den och gamla kyrkans predikstol och altartavla fick då sin plats i kyrkan.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.