Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Mangskogs kyrka Foto: Barbro Thörn
Mangskogs kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. Mangskogs kyrka
  2. Mangskogs kyrka

Mangskogs kyrka

3.7 i snittbetyg (3st)

Mangskogs kyrka i Arvika

Mangskogs kyrka stod färdig 1813. Den ersatte en mindre träkyrka från 1700-talets början.

Den gamla kyrkan låg ca 1,5 km söder om den nuvarande kyrkplatsen. Vid en arkeologisk undersökning blottlades grunderna till en liten träkyrka. Under 1700-talets senare del växte församlingen och träkyrkan blev otillräcklig. 1805 stadfästes ritningarna till en ny kyrka av Kunglig Maj:t och ett par år senare påbörjades byggnadsarbetet.

Mangskogs kyrka, framförallt dess planform och exteriör, är typisk för kyrkobyggandet vid 1800-talets början. Kyrkan består av rektangulärt långhus, utbyggd sakristia i öster och torn i väster. Murarna är vitputsade såväl ut- som invändigt och genombryts av rundbågiga fönsteröppningar. Tornet kröns av huv och lanternin.

Kyrkans interiör har genomgått flera restaureringar under vårt sekel, då inredningen successivt förändrats och förnyats. Kyrkans altaruppsats är ett verk av den i Värmland flitigt anlitade bildhuggaren Isac Schullström. Uppsatsen inköptes till kyrkan 1757 och har en korsfästelsescen som centralmotiv.

När den nya kyrkan invigdes 1816 hade man byggt samman altaret med predikstolen till en så kallad altarpredikstol. Det var ett sätt att ge predikan en mer framskjuten plats i gudstjänsten. Den nuvarande predikstolen tillkom vid en restaurering 1916.

Mangskogs kyrka tillhör Mangskogs församling och ligger i Arvika

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 270 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Mangskogs kyrka

3.7 i snittbetyg (3st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
akejohan
akejohan 2016-04-17
Nuvarande kyrkobyggnad i Mangskog uppfördes 1807-13 och ersatte en äldre träkyrka. Arkitekt var Henrik Måsbeck. En större restaurering utfördes 1957-58 under ledning av arkitekt Ragnar Jonsson. Dopfunten är från 1947. Den gamla kyrkplatsen ligger c:a 1 km SV om kyrkan.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2012-06-09
En 1800-talskyrka bland många, men får en extra stjärna av personliga skäl eftersom delar av min egen släkt kommer från ´Mangskogen´. Fin altartavla av Isak Schullström.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2010-11-23
Byggdes 1813 som ersättning för en äldre 1700-talskyrka. Redan i vapenhuset möts man av resten från den gamla kyrkan i form av en klocka som nu används som tacksägelseklocka. Altaruppsatsen av Isaak Schullström är från 1757 medans predikstolen är från 1916. Det gamla trädopbordet används nu oftast som ljusstake för Kristusljuset och bara enstaka gånger som dopfunt. Utanför kyrkan kan man se gamla, vackra smideskors från tidigare gravar uppställda mot väggen.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.