Foto: Carl-Johan Ivarsson
Foto: Carl-Johan Ivarsson
Foto: Carl-Johan Ivarsson
Foto: Carl-Johan Ivarsson
Mikaelikyrkan Foto: Carl-Johan Ivarsson
Mikaelikyrkan Foto: Carl-Johan Ivarsson
  1. Mikaelikyrkan
  2. Mikaelikyrkan

Mikaelikyrkan

3.6 i snittbetyg (7st)

Mikaelikyrkan i Arvika

På nionde söndagen efter Trefaldighet år 1642 antecknades beslutet att bygga en ny kyrka i Arvika socken. Petrus Eici Uraniusvar kyrkoherde under denna tid. Han var med om att ta beslutet och eftersom grunden till den nya kyrkanlades omkring 1647 kunde han följa byggnationen några år innan han avled 1653. Den större av två gravhällar inne i kyrkanhar legat över Petrus Eici familjegrav.

Det dröjde ända till 1680-talet innan kyrkan av sten stod klar. Vid denna tid byggde man också klockstapel/torn av trä. Det nuvarande stentornet som är hopbyggt med kyrkan tillkom först 1799.

Före stenkyrkan fanns på platsen en träkyrka som sannolikt hade sitt ursprung i medeltiden, dvs före 1500-talet. Exakta läget är inte känt, men vaga muntliga traditioner har nämnt ett läge helt nära den nuvarande stenkyrkan.

Inga säkra uppgifter föreligger beträffande ännu äldre kyrkor, men traditioner pekar ut ett par platser. Till de mer handfasta indikationerna på kyrka i Arvika under medeltiden hör olika föremål som har sitt ursprung riktigt långt tillbaka i tiden.

Den medeltida dopfunten av täljsten, numera hos Historiska museet i Stockholm, pekar även på att kyrka fanns i Arvika på 1200-talet.

Mikaelikyrkan tillhör Arvika Västra församling och ligger i Arvika

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 240 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Mikaelikyrkan

3.6 i snittbetyg (7st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2014-12-26
Nuvarande kyrkan byggd på 1650-talet men det har tidigare funnits en träkyrka på samma plats. Altaruppsats och predikstol är båda tillverkade av Isak Schullström, 1765 resp. 1739. Dopfunten från 1904 är snidad av Ola Eriksson (bror till Christian) i Taserud, efter ritning av Bror Sahlström. Vid dopplatsen finns en glasmålning från 1946, komponerad av Margit Ljung-Olofsson. Namnet på bildhuggaren är Isak Schullström och inget annat....
Läs mer Läs mindre
IngelamAndersson
IngelamAndersson 2014-12-26
Kyrkan påbörjades 1647. Den byggdes först med ett torn i trä. Ombyggd under 1780-talet till nuvarande planform. Kyrkans altaruppsats och predikstol är ett arbeta av bildhuggaren Isac Schullerström.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2014-08-24
Mikaelikyrkan uppfördes under andra hälften av 1600-talet. Det nuvarande tornet byggdes 1799. Kyrkan hade en äldre föregångare av trä. På SHM förvaras en medeltida täljstensdopfunt från Mikaelikyrkan. Tyvärr var kyrkan låst vid mitt besök.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2012-11-17
Arvikas gamla sockenkyrka, den omgivande kyrkogården är gemensam för både landet och staden. Har också en del bidrag av de kända Arvikakonstnärerna, med bl. a. Christian Erikssons skulptur Ödmjukheten. I det inre är kyrkan mörk och något svårfotograferad. Orgeln på läktaren som länge varit obrukbar ljuder nu åter.
Läs mer Läs mindre
Kerstin P
Kerstin P 2012-07-08
Fin vit kyrka med torn. Ligger mycket vackert vid Kyrkviken, en del av Glafsfjorden. Här gifte sig mina föräldrar, här är min mors släkt begravda. Numera ser jag mest kyrkan utifrån när jag besöker gravarna.
Läs mer Läs mindre
Jeremy Karlsson
Jeremy Karlsson 2011-10-30
Roliga sprinklers som sprutar roligt och lång på kvällen :D
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-08-11
Läktarorgeln. Hammarberg 1938 (2 man & ped, pneumatisk piporgel, 22 st) Kororgel. Grönlund 1977 (2 man & ped, piporgel, 14 st, mekanisk)
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.