Foto: Carl-Johan Ivarsson
Foto: IngelamAndersson
Foto: IngelamAndersson
Foto: IngelamAndersson
Ny kyrka Foto: IngelamAndersson
Ny kyrka Foto: IngelamAndersson
  1. Ny kyrka
  2. Ny kyrka

Ny kyrka

3.6 i snittbetyg (5st)

Ny kyrka i Arvika

Den nuvarande kyrkan i Ny byggdes åren 1887-1889 ett kort stycke öster om kyrkogården. Efter arkitekt Agi Lindegrens ritningar uppfördes den nya kyrkan i nygotisk stil i rött tegel. Med sitt rektangulära långhus, branta skiffertak och kyrktorn i väster med hög spira, har kyrkan en framträdande placering på kyrkudden som sticker u i Nysockensjön. Invigningen ägde rum söndagen den 20 juli 1890.

Den tidigare kyrkan var av trä och hade sin plats inne på kyrkogården. Dess läge markeras numera av en hög minnessten, uppsatt 1896. Texten berättar att här stod den gamla träkyrkan, av okänd ålder, fram tills den revs 1889.

Ny kyrka tillhör Ny församling och ligger i Arvika

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 160 sittplatser
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Ny kyrka

3.6 i snittbetyg (5st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
IngelamAndersson
IngelamAndersson 2015-02-02
Missionsdagen 20 juli invigdes kyrkan, den är byggd helt igenom i nygotisk stil. Under 30 och 50-talen genomgick denstora förändringar invändigt. Ny kyrka ligger vackert vid Nysockensjöns strand
Läs mer Läs mindre
Thomas Björnson
Thomas Björnson 2014-10-13
Väl värt ett besök; helst med kyrkbåten, som inte alls är från 1883 utan från sent 1900-tal. Den tidigare kyrkbåten (från 1883) skrotades för åtskilliga år sedan.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2013-03-31
Invigd 1890. Byggdes i nygotisk stil men har genomgått renoveringar under 1930- och 1950-talen. Arkitekt var Agi Lindegren.Altartavla och predikstol från gamla kyrkan har tagits tillvara och satt in på nytt och övrig inredning anpassats till stilen på 1700-talet. Fyra skulpturer, två i koret och två i långhusets fönsternischer har jag inte lyckats hitta några uppgifter om..
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2012-12-25
Kyrkan kallas ´Ny´ för att socknen är nyare än någon av grannsocknarna, förmodligen Arvika, även om den funnits sedan medeltiden. Den gamla kyrkan var en stor träkyrka från 1700-talet. Denna kyrka invigdes 1890. Kyrkan har ett fantastiskt läge i Nysockensjön. Men själva kyrkan har jag svårare för. Jag gillar normalt nygotik, men den här är svår att ta till sig, och det inre är helt präglat av 1940-talets ´lugna´ grå, i mina ögon mycket tråkiga färgskala!
Läs mer Läs mindre
Kerstin P
Kerstin P 2012-08-16
Liten söt kyrka på en udde i Nysockensjön i härliga Jösse härad i Värmland. Ljus interiör. Kyrkbåtsöndag på sommaren brukar vara en höjdpunkt i bygden runt sjön. Kyrkbåten är från 1883. Kyrkan: Exteriör i tegel, nygotiskt stil, från 1890. Tornspiran som sticker upp ovanför träden runt omkring förhöjer utsikten söderifrån mot höjderna i norr. Vackraste stället på jorden! Vår sommarkyrka, eftersom vi har stuga i Ny socken. Ny var för övrigt vid pilgrimsleden mot Nidaros (Trondheim) i Norge. En plats med historiska vingslag alltså. Ny har sannolikt varit församling sedan 1200-talet.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.