Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Carl-Johan Ivarsson
Foto: IngelamAndersson
Stavnäs kyrka Foto: Gunnar Jonsson
Stavnäs kyrka Foto: Gunnar Jonsson
  1. Stavnäs kyrka
  2. Stavnäs kyrka

Stavnäs kyrka

3.6 i snittbetyg (5st)

Stavnäs kyrka i Arvika

Stavnäs kyrka invigdes den 29 oktober 1705. Beslut om att en ny kyrka skulle uppföras av sten i motsats till den gamla kyrkan, som var en träkyrka, hade fattats flera år tidigare.

Krucifix och dopfunten är båda bevarade från den medeltida kyrkan. Krucifixet, som är skulpterat i trä, hör till de äldsta i Värmland och är ett inhemskt arbete från 1200-talets senare del. Dopfunten, av sandsten, är sannolikt några decennier äldre, d.v.s. från 1200-talets förra del, eventuellt redan från tiden omkring 1200.

Kyrkans altaruppsats skulpterades år 1748 av bildhuggaren Olof Bruse och målades året därpå av den kände kyrkomålaren Hans Georg Schüffner från Åmål, som också har målat kyrkans predikstol.

Stavnäs kyrka tillhör Stavnäs-Högeruds församling och ligger i Arvika

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 260 sittplatser
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Stavnäs kyrka

3.6 i snittbetyg (5st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
IngelamAndersson
IngelamAndersson 2014-11-28
Predikstolen tillverkades av bildhuggare Falk till hjälp hade han sonen Jonas. Troligtvis var den inte klar förrän i mars 1706 några månader efter invigningen. Det dröjde sedan ända till 1750 innan den målades utav målaren Hans Georg Schuffner. Dopfunten är från 1200-talet och i sandsten. Kyrkan fick sin första orgel 1866. Den hade 8 stämmor och var byggd av E A Zetterquist Örebro. Sedan dess har den blivit förändrad och tillbyggd. Kyrkans storklocka fick en spricka 1773. den göts då om hos Kiulander i Örebro 1774. Den blev också omgjuten 1796 utav okänd anledning.
Läs mer Läs mindre
Marita Brodin
Marita Brodin 2013-11-29
Kyrkan är ljus och fin både ut- och invändigt och ligger mycket vackert vid Glafsfjorden, men tyvärr lite avsides. Tror att vi alla kom med bil till bröllopet. Kyrka och vigsel samspelar bra.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2013-09-14
Stavnäs kyrka invigdes 1705. Kyrkan fick sin tornspira 1726. I kyrkan finns en medeltida dopfunt samt ett medeltida triumfkrucifix. Tyvärr var kyrkan låst vid mitt besök.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2012-11-21
Högt uppe på en kulle vid Glafsfjorden ligger denna kyrka från tidigt 1700-tal. Snirklig, rikt dekorerad altaruppsats från 1748 av Olof Bruse. Predikstolen anges vara utförd av Nils Falk (enl.länsstyrelsen). Dopfunt i sandsten från 1200-talet. Utanför står några av de i Värmland så vanliga järnkorsen.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2012-06-10
Karolinsk kyrka från 1705, som känns igen i kyrkorummets ´mänskliga´ proportioner. Tornet är ett sjömärke vid Glafsfjorden. Socknen sträcker sig på båda sidor om sjön.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.