Foto: Carl-Johan Ivarsson
Foto: Carl-Johan Ivarsson
Foto: Johnny Larsson
Trefaldighetskyrkan Foto: Johnny Larsson
Trefaldighetskyrkan Foto: Johnny Larsson
  1. Trefaldighetskyrkan
  2. Trefaldighetskyrkan

Trefaldighetskyrkan

4.0 i snittbetyg (6st)

Trefaldighetskyrkan i Arvika

Redan på 1890-talet uppstod tanken på att bygga en kyrka i Arvika köping. Plats utsågs i stadsplanen rakt norrut från järnvägsstationen, uppe i Minnebergsskogen. 1905 blev köpingen egen församling och nu tog man in förslag till ny kyrka inne i tätorten. Efter olika turer där band andra konstnärerna i Rackstadkolonin engagerat lade fram sina synpunkter om kyrkans stil och utseende, fastnade man 1907 för Ivar Tengboms och Ernst Torulfs förslag som handlade om en nationalromantiskt inspirerad kyrkobyggnad.

Den 19 maj 1909 lades första grundstenen. Den 11 juni 1911, på Heliga Trefaldighets dag, kunde biskopen i Karlstads stift J. A. Eklund förrätta invigningen. I invigningstalet betonades att kyrkan var en hemvist för den treenige Guden. Kyrkorådet tog fasta på detta och beslutade att kyrkans namn skulle vara ”Heliga Trefaldighets kyrka” med tiden förkortat till den nutida benämningen ”Trefaldighetskyrkan”.

Trefaldighetskyrkan tillhör Arvika Östra församling och ligger i Arvika

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 400 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Trefaldighetskyrkan

4.0 i snittbetyg (6st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
akejohan
akejohan 2016-10-07
Trefaldighetskyrkan i Arvika uppfördes 1908-11 i jugendstil. Kyrkan restaurerades 1949 och fick då en ljusare färgsättning. Vid en restaurering 1981, under ledning av Jerk Alton, återfick kyrkan sin ursprungliga färgsättning.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2013-01-29
Modern kyrka i jugendstil. Altartavlan målad av Björn Ahlgrensson som använde sina konstnärsvänner från Rackenkolonin som modeller. Christian Eriksson har gjort ´Adams skapelse´ som sitter på väggen ovanför stora entrén. Många konstnärer har med sina bidrag till utsmyckningen verkligen givit kyrkan ett rättvist epitet:Konstnärernas kyrka. I kyrkans folder finns 22 konstnärer nämnda, några av dem finns i bildtexterna här.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2012-12-16
En kyrka som tillsammans med staden Arvika i år firat sitt 100-årsjubileum. Kyrkan präglas starkt av sin rika konstnärliga utsmyckning och till jubileet så har utställningen ´Konstnärernas kyrka´ sammanställts tillsammans med Rackstadmuseet. En del har förändrats, färgsättningen på bänkarna är i Jerk Altons speciella favoritfärger rött och grönt... Man har ibland svårt att helt ta in kyrkans arkitektur eftersom kyrkan ligger i en park och bara vänder sydsidan mot staden. Titta extra på Ivar Tengboms arkitektoniska detaljer!
Läs mer Läs mindre
Kerstin P
Kerstin P 2012-08-10
Intressant jugendkyrka ritad av Ivar Tengbom och med tidstypiska altartavla målad av Björn Ahlgrensson. På sydfasaden reliefer av Christian Eriksson. Målningarna i koret är dock senare. De målades 1949 av Simon Sörman. Kyrkan är invigd 1911 och firar 100-årsjubileum i år! Ståtlig med sin rymd och sina takbjälkar. Detta är min mors konfirmationskyrka och här har jag deltagit i många gudstjänster - och även mina morföräldrars begravningar. En släktkyrka för mig, alltså.
Läs mer Läs mindre
Jeremy Karlsson
Jeremy Karlsson 2011-12-03
Väldigt väldigt väldigt väldigt dryga gudtjänter :P
Läs mer Läs mindre
Johnny Larsson
Johnny Larsson 2010-09-17
En fin och mycket ståtlig byggnad på toppen av lilla Arvika. Kyrkan är en av mina favoriter inte minst för dess speciella tak som påminner mig både om brittiska slott i sina takbjälkar och färger och även ger en bild av svenska logar. Har ett rikt musikliv!
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.