Foto: Göran Fredriksson
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Hovs kyrka Foto: Barbro Thörn
Hovs kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. Hovs kyrka
  2. Hovs kyrka

Hovs kyrka

4.2 i snittbetyg (6st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Hovs kyrka i Båstad

Hovs kyrka är vår populäraste vigselkyrka och en av de två församlingskyrkorna i Västra Karup-Hovs församling och ligger i orten Hov.

Placering

I anslutning till kyrkan ligger en ättehög med stensättningar och bautastenar, som visar att Hov redan under forntiden var en plats för gudsdyrkan men också för rådslag och ting.

Gamla kyrkan

Första kyrkan på platsen var troligen en stavkyrka som uppfördes vid början av 1100-talet.. Första stenkyrkan på platsen uppfördes troligen på 1100-talet eller 1200-talet. På 1500-talet är det troligt att kyrkan byggdes om eller ersattes av en ny.

Nya kyrkan

Nuvarande kyrka i Hov byggdes under åren 1837 – 1839 efter ritningar av arkitekt Samuel Enander Samtidigt revs den gamla stenkyrkan, som låg på samma plats.

För att lättare finansiera kyrkbygget såldes gamla kyrkans blytak. 1871 ersattes torntakets lanternin med nuvarande trappstegsgavlar.

Kyrkans yttertak var från början belagt med ekspån som inte tålde det fuktiga klimatet och därför byttes ut mot spån av furu. 1888 ersattes spåntaket med ett tak av engelsk korrugerad järnplåt.

1902 blåste taket av vid en julstorm och ersattes av svensk korrugerad järnplåt som ansågs vara bättre. 1930 genomgick kyrkan en stor renovering då antikglas sattes in i alla fönster. 1970 uppstod en brand på grund av ett åsknedslag och en icke fungerande åskledare. Vid påföljande ombyggnad fick taket sin nuvarande beläggning med skiffereternit.

Inventarier

Dopfunten av huggen sten är från 1200-talet. Tillhörande dopfat i hamrad mässing är troligen tillverkkat i Nürnberg på 1500-talet.

På södra väggen finns ett triumfkrucifix från 1200-talet.

Vid ingången finns två stockar, en fattigstock och en sockenstock, båda från 1700-talet.

Orgeln är från 1912 och byggdes av orgelbyggaren Eskil Lundin. Den har tolv stämmor. Efter en omfattande restaurering togs orgeln åter i bruk 1997. Nu är orgeln ersatt med en mäktig digital orgel.

En altarmålning är utförd av Fritiof Swensson. Målningen kom till kyrkan 1922.

Ett nattvardskärl är omgjort 1797.

En oblatask är från början av 1800-talet

I vapenhuset i tornets bottenvåning finns en golvurna skänkt till kyrkan 1974. Urnan är signerad Yngve Blixt.

I kyrktornet hänger en stor och en liten kyrkklocka som båda har samma form. Storklockan göts 1704 av Lars Uetterholtz. År 1860 samt år 1927 göts klockan om. Numera väger klockan 580 kg från att tidigare ha vägt 414 kg. Klockan ger tonen GIS1. Lillklockan tillverkades 1513 och väger 325 kg. År 1839 samt år 1923 göts klockan om. Klockan ger tonen H1.

Hovs kyrka tillhör Västra Bjäre pastorat och ligger i Båstad

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Visa stor karta

Omdömen för Hovs kyrka

4.2 i snittbetyg (6st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2020-05-22
Kyrka från 1839. Här var förväntningarna höga och då blir man lätt besviken när man kommer in. Altartavlan från 1922 har Fritiof Svensson, Göteborg, utfört. Den är ganska mörk, vilket ger ett dystert intryck. Votivskeppet som är inglasat är vackert, liksom smidesljusstakarna i fönstren. Ganska ordinär kyrka.
Läs mer Läs mindre
user 57463
user 57463 2013-12-23
En mycket vacker kyrka , där större delen av min släkt är begravda.
Läs mer Läs mindre
Gunnel jönsson
Gunnel jönsson 2013-12-18
En mycket vacker och ljus kyrka. Den ligger högt och blickar majestätiskt ut över Bjäre nejden och Hallands väderö. Den är också ett landmärke för sjöfarare och syns lätt ute från Hallands Väderö. Interiören är ren och spartansk utan pråligheter.Besök den gärna. :)
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki
Tom Wollecki 2013-10-14
Hovs kyrka byggdes under åren 1837-39. Samtidigt revs den gamla stenkyrkan, som låg på samma plats och som kan ha varit från 1200-talet. Före stenkyrkorna har här troligen legat en stavkyrka. Dopfunten är huggen i sten, av okänd ålder. Den finns dock med på tidigt 1500-tal då dop genom nedsänkning var vanligt. Predikstolen är en donation av ´enkan Boel Larsdotter´. Den nuvarande elektriska orgeln är från 1983. Församlingen väntar på en ny orgel. Kyrkan var vid mitt besök låst.
Läs mer Läs mindre
Maggan Söderman
Maggan Söderman 2012-12-01
Den vackra altartavlan föreställer Emmausvandringen (Lukas 24). Triumfkrucifixet i trä från 1200-talet. Kyrkan ligger mycket vackert med utsikt över jordbruksbygd, havet och Hallands väderö.
Läs mer Läs mindre
Max Arvelid
Max Arvelid 2012-06-28
Jag är döpt i denna kyrka. Jag tycker att kyrkan är fin och ligger högt upp på en kulle.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.