0142-60 91 60 Öppet dygnet runt
Hem / Platser / Boxholm / Kyrkor / Ekeby kyrka

Ekeby kyrka

Ekeby kyrka i Boxholm

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Platsinformation

  • 300 platser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett

Veckoschema begravningstider

Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Boxholm

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

I sitt nuvarande skick är kyrkan daterad till 1600-talet, mittpartiets väggar är kvar från den ursprungliga kyrkan som troligtvis byggdes på 1100-talet. Kalkstenskyrkan i Ekeby har inte alltid varit rosa.
Under århundradenas lopp har stenkyrkan ändrat utseende flera gånger, både interiört och exteriört.
Dopfunten i sandsten är från 1100-talet. Den tillhör en grupp östgötska dopfuntar gjorda av den så kallade mäster Arkadius. Namnet syftar på den arkad som löper runt funten.
Triumfkrucifixet, nu i tornkammaren, är från 1300-talet.

Altartavlan målades 1693 av David Klöcker Ehrenstrahl och föreställer Kristus på korset omgiven av Jungfru Maria, Maria Magdalena och Johannes.

En träskulptur med rörliga leder kallad ”Fattiggubben” sitter inne i kyrkan. Från början satt han i ett litet hus på kyrkvallen och när någon öppnade dörren sträckte han fram sin hand för att få en slant. Han härstammar från 1686.