Foto: Barbro Thörn
Foto: akejohan
Foto: Stefan Leonardsson
Ekeby kyrka Foto: Barbro Thörn
Ekeby kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. Ekeby kyrka
  2. Ekeby kyrka

Ekeby kyrka

4 i snittbetyg (2st)

Veckoschema begravningstider

Ekeby kyrka i Boxholm

I sitt nuvarande skick är kyrkan daterad till 1600-talet, mittpartiets väggar är kvar från den ursprungliga kyrkan som troligtvis byggdes på 1100-talet. Kalkstenskyrkan i Ekeby har inte alltid varit rosa.
Under århundradenas lopp har stenkyrkan ändrat utseende flera gånger, både interiört och exteriört.
Dopfunten i sandsten är från 1100-talet. Den tillhör en grupp östgötska dopfuntar gjorda av den så kallade mäster Arkadius. Namnet syftar på den arkad som löper runt funten.
Triumfkrucifixet, nu i tornkammaren, är från 1300-talet.

Altartavlan målades 1693 av David Klöcker Ehrenstrahl och föreställer Kristus på korset omgiven av Jungfru Maria, Maria Magdalena och Johannes.

En träskulptur med rörliga leder kallad ”Fattiggubben” sitter inne i kyrkan. Från början satt han i ett litet hus på kyrkvallen och när någon öppnade dörren sträckte han fram sin hand för att få en slant. Han härstammar från 1686.

Ekeby kyrka tillhör Folkungabygdens pastorat och ligger i Boxholm

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 300 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett

Omdömen för Ekeby kyrka

4 i snittbetyg (2st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2019-05-11
Kyrkorummet är mer eller mindre översållat med vapensköldar och epitafier. Bortsett från detta finns här en rolig detalj - ´Fattiggubben´, en träskulptur med rörliga leder som sitter inne i en av bänkarna. Han är från 1686, men såldes på auktion 1817 och kom åter till kyrkan 1926. Predikstolen är från 1600-talet. Vid förnyat besök visar det sig att fattiggubben nu har fått en egen stol att sitta på längst ner i kyrkan.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2016-04-13
Ekeby kyrka uppfördes redan på 1100-talet, men har byggts om ett flertal gånger genom seklerna. Tornet byggdes i mitten av 1700-talet. I kyrkan finns en dopfunt från 1100-talet och en madonnabild från 1400-talet. Tyvärr var kyrkan låst vid mitt besök.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.