Foto: mafastrf
Foto: mafastrf
Foto: Barbro Thörn
Stora Tuna kyrka Foto: Bo Gustafsson
Stora Tuna kyrka Foto: Bo Gustafsson
  1. Stora Tuna kyrka
  2. Stora Tuna kyrka

Stora Tuna kyrka

4.8 i snittbetyg (13st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Stora Tuna kyrka i Borlänge

Medeltida kyrka från 1469. Byggd för att bli domkyrka, är nu huvudkyrka i pastoratet.

Stora Tuna kyrka tillhör Stora Tuna och Torsångs pastorat och ligger i Borlänge

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 650 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Stora Tuna kyrka

4.8 i snittbetyg (13st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Tommy Norman
Tommy Norman 2016-08-23
Jag Tommy Norman är döpt i denna kyrka och jag är född 1952.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2016-07-01
Stora Tuna kyrka invigdes 1469. Det 86 meter höga tornet byggdes 1914-17. Kyrkan har en mycket sevärd predikstol av Johan Ljung. Det magnifika triumfkrucifixet tillkom i början av 1500-talet. Stora Tuna kyrka var tänkt att bli Dalarnas domkyrka.
Läs mer Läs mindre
Janos Banan
Janos Banan 2015-08-19
Med elegant välformad lökkupol och domkyrkeambitioner hälsar Stora Tuna välkommen. Invändigt får man samma storslagna känsla som utanför. ´Dalakatedralen´ uppvisar överdåd i form av predikstol och altartavla i storlek XX-large och hela interiörens färger harmoniserar på ett behagligt sätt. En stor och välskött kyrkogård förstärker intrycket, trots att Jussi inte var så lätt att hitta. En bergsäker topp 10 placering bland svenska kyrkor!
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2015-08-16
Treskeppig hallkyrka med stjärnvalv. Magnifik predikstol i barock från 1757, utförd av hovbildhuggare Johan Ljung. Invigd som Dalarnas domkyrka, men sen blev det inte riktigt så.Men än idag finns den s.k. ´Tunaklämman´ kvar - den sigillstamp från Sturetiden vars avtryck med kronan och de korslagda pilarna sedermera skulle bli Dalarnas landskapsvapen. Nog är den mäktig och visst vore den en värdig domkyrka!
Läs mer Läs mindre
Ewa med familj
Ewa med familj 2014-08-10
så otroligt vacker domkyrka så vackert och välvårdat
Läs mer Läs mindre
Kyrkokören
Kyrkokören 2014-02-20
Kyrkans arkitektur gör sig bra på tidlösa, folktomma bilder men för att uppleva akustiken behövs människor. Tegelarkitekturens skrovliga, medeltida ytor reflekterar på ett speciellt sätt ljud i oräkneliga riktningar. När bänkarna är fyllda av åhörare och en månghövdad ensamble musicerar blir klangen inte bara stor utan också mjuk. (Ex den 42:a adventskonserten med bygdens körer och orkesterförening. www.dt.se/nyheter/borlange/1.5355071-stamningsfullt-i-stora-tuna-kyrka) Också 2013 är allt upplagt för att det blir adventskonsert, dessförinnan hörs bl.a Verdis Requiem. Kom och känn kyrkan klinga
Läs mer Läs mindre
user 44586
user 44586 2013-02-25
En väldigt vacker kyrka i en underbar natur, ett stenkast ifrån Frostbrunnsdalen. Stor och majestätisk. Väldigt stor kyrkogård. Klart värt ett besök.
Läs mer Läs mindre
Ben Karlsson
Ben Karlsson 2012-05-27
Mycket vacker och ståtlig kyrka. Bor alldeles i närheten och kan se den från mitt fönster. Där har man tillbringat många timmar i brist på vettig verksamhet.
Läs mer Läs mindre
Kerstin P
Kerstin P 2012-05-13
Magnifik landsortskyrka, nästan som en katedral. Tornspiran imponerar. Cyklade i min ungdom hit från Västerås för att se denna mastodontkyrka.
Läs mer Läs mindre
Mikael Mogren
Mikael Mogren 2012-02-29
Borlänge ligger bredvid Stora Tuna kyrka. Det räcker att titta på tornspiran: Hälften vore nog för en domkyrka. Johan Olof Wallin kom från socknen och Per Daniel Amadeus Atterbom ojjade sig i prostgårdsparken. Koromgång för biskopliga processioner med sång från gapskullen. Prosten Anders Åkerlund motionerade i kyrkomötet att Stora Tuna skulle bli biskopssäte: Avslag!
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-06-14
Stora Tuna kyrkas orgel är byggd av A. Magnussons Orgelbyggeri AB. Göteborg,/Mölnlycke. Den nya orgelfasaden är helt ljudande såväl i huvudorgel som ryggpositiv och pedalverk. Därjämte har huvudverkets trumpetstämma anbragts på gammalt spanskt vis med tuberna, riktade vågrätt ut mot kyrkorummet. Ryggpositivets krumhorn är värt ett speciellt omnämnande. Det är en kopia av den store franske orpelbyggarklassikern Cliecluots rörverk med samma namn.
Läs mer Läs mindre
Rolf Larsson
Rolf Larsson 2011-02-14
Allt är vackert och sevärt i denna harmoniska kyrka. Predikstol, altare, triumfkrucifix, dopfunt. Hörvärd är dessutom den stora läktarorgeln, som senare kompletterats med en stor kororgel. Ute på kyrkogården besöker många Jussi Björlings grav. En annan berömd tuna-son är psalmdiktaren J.O. Wallin. Och visst är tornprofilen typisk för storvulenheten i denna bygd och en symbol för bygdens stolthet över sin storslagna kyrka.
Läs mer Läs mindre
Bo Gustafsson
Bo Gustafsson 2010-01-18
Högt mot skyn sträcker den sin tornspira i svulstig barock men spiran är faktiskt inte äldre än 1910-tal, formgiven av Axel Lindegren. Annars är kyrkan i sin helhet senmedeltida, invigd 1469 och vår största medeltida landsortskyrka. Kyrkan restes när Dalarna stod på toppen av makt och inflytande, men redan i februari 1528 ändades storhetstiden i blod då landsfadern utkrävde hämnd. Föregångare fanns här redan på 1200-talet, nära den gamla kultkällan i Frostbrunnsdalen.Triumfkrucifixet är senmedeltida, men altaruppsats och predikstol andas stormaktstid. Mäktigt är ordet.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.