Ekerö kyrka
Ekerö kyrka i Ekerö
Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]
Platsinformation
- 150 platser
Veckoschema begravningstider
Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Ekerö
Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.
Ekerö kyrka med sin karakteristiska tornspira är ett vacker inslag i landskapet både från lands- och sjöväg. Kyrkan är belägen vid Ekeröfjärdens norra strand nära den branta strandsluttningen. Den är församlingens huvudkyrka
Historik
Kyrkan byggdes under sent 1100-tal som gårdskyrka till Askanäs. Ett antal restaureringar och tillbyggnader har skett genom åren och dagens kyrka är betydligt större än den ursprungliga. De restaureringar som gjorts efter 1800-talet har endast obetydligt förändrat kyrkans utseende.
Socknen tillhörde under medeltiden Strängnäs stift och ingår idag i Stockholms stift. Idag består kyrkan av ett torn, långhus med kors-armar och ett rakslutet kor med sakristia i norr. På samma plats som dagens kyrka byggdes troligen på 1000-talet en kyrka av trä, som det inte finns några spår av idag. Uppgiften styrks av en runsten i Vaxholm från 1080-talet som berättar om en man som dött på Ekerö och blivit begravd på kyrkogården.
Interiör
I kyrkans södra sidoskepp ligger det Lindschöldska gravkoret, som också kallas Ingeborgskapellet. Där står en gravsten från 1100-talets andra hälft som bär den latinska runskriften; ” Ingeborg filia Ermundi iacet hic”, vilket betyder ”Ingeborg, Ermunds dotter vilar här”. Denna kvinna anses ha varit bofast på Asknäs.