Foto: Kerstin P
Foto: Kerstin P
Foto: Kerstin P
Hova kyrka Foto: Barbro Thörn
Hova kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. Hova kyrka
  2. Hova kyrka

Hova kyrka

3.3 i snittbetyg (7st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Hova kyrka i Gullspång

Hova är en gammal vägknut och gästgivarby. Förbindelsen väster om Vättern mellan Götaland och Svealand gick via Hova och Tiveden. I Hova samlades resesällskapen. De fick nattvarden i kyrkan och anbefallde sig i Guds händer inför den farliga resan genom Tivedsskogarna.

Man vet inte när den första kyrkan byggdes i Hova, men den förste prästen som omnämns är Gunno, curatus, d vs själsörjare i Hova 1308. Det är därför troligt att det fanns en kyrka i den gamla vägknuten. Den tidigaste beskrivningen av en kyrka i samhället är från 1700-talet. Sin nuvarande utformning fick kyrkan när byggnaden förlängdes öster ut och fick en empirisk stil (Karl-Johan-stilen).

Den 23 juni 1723 inträffade en förskräcklig händelse, mitt under gudstjänsten. Ett häftigt åskväder utbröt och blixten slog ned i kyrkan. Alla fönster gick sönder, stora stenar flög ur den dåvarande muren och övre delen av västra gavlen föll ned. 15 personer dog omedelbart och många skadades. Offerkistan, den järnbeslagna dörren till sakristian, dopfunten och en av ljuskronorna är allt som är kvar sedan katastrofen.

Efter blixnedslaget började ombyggnaden, men inte förrän 1734 stod kyrkan färdig för gudstjänst igen. Under slutet av 1700-talet drog en väckelse genom bygden och kyrkan blev för liten. 1810 började man utvidga och kyrkan stod färdig, förlängd med det nuvarande koret två år senare.

Dopfunten som räddades till eftervärlden ur ruinerna efter katstrofen 1723 är från 1700-talets början. Den är skuren i trä, med tre små knubbiga änglafigurer sk putti , som bär upp cuppan. Till dopfunten finns en dopskål av mässing från 1600-talet.

Altaret är centralpunkten i kyrkan, det invigdes 1977 och är ritat av Jerk Alton och altarringen är öppen därför att alla ska känna närhet och gemenskap i nattvarden.

Predikstolen är från mitten av 1700-talet och taket till predikstolen är utfört av bildhuggare Å Lindgren efter ritning av arkitekt A Niklasson 1947.

Utmed långväggarna sitter ett antal vapensköldar bl a en sköld tillhörig ryttmästaren Johan Hård av Segerstad, herre vid Wallaholm 1685.

Storklockan är gjuten i Skövde 1738. Mellanklockan är omgjuten i Skara 1749 och Lillklockan är också omgjuten i Skara. Året för omgjutningen var 1781.Inskriptionen på en av klockorna i Hova är följande:

”I tornet klockor ringer, de ropar, ja de sjunger. Uppstånden Jesus är. Han lever, han är här! Så sjung till herrens ära och lyss till klockans klang.

Hova kyrka tillhör Töreboda pastorat och ligger i Gullspång

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Hova kyrka

3.3 i snittbetyg (7st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Christian91
Christian91 2015-02-12
En stor och fin kyrka. Jag var här för några årsen men den var inte öppen då.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2014-09-29
Hova kyrka uppfördes ursprungligen under medeltiden, men kyrkan blev träffad av blixten 1723 och blev rejält skadad. Kyrkan byggdes upp på nytt och var färdig 1734. I början av 1800-talet byggdes kyrkan om och fick sitt nuvarande utseende.
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki
Tom Wollecki 2013-08-28
Grunden till kyrkan är av äldre datum men av okänd ålder. Den första prästen som nämns är Gunno, curatus, dvs. själasörjare i Hova 1308. Därför är det rimligt att anta det fanns en kyrka där. Den 23 juni 1723 slog en blixt ner mitt under en gudstjänst. Alla fönster gick sönder, stora stenar flög av muren och övre delen av västra gaveln föll ner. 15 dödades och flera skadades. Efter restaurationen stod kyrkan färdig igen 1734. Kyrkan har sedan utvidgats,1812 stod kyrkan klar i sitt nuvarande utseende. Kyrkan var Påskafton 2012 stängd.
Läs mer Läs mindre
Gert Ärnström
Gert Ärnström 2012-11-20
Tycker om det enkla och öppna kyrkorummet med dess blå innertak
Läs mer Läs mindre
Kerstin P
Kerstin P 2012-09-08
Här står kyrkan på historisk mark. Här stod slaget vid Hova. Riddarveckan i Hova har jag besökt flera gånger, men jag har aldrig tagit mig in i kyrkan. Vänliga människor släppte dock in oss i församlingshemmet. Bättre tur nästa gång, kanske... 1734 står det på kyrktornet, återuppbyggt efter raset efter branden 1723. Barbro berättar att själva kyrkan är från 1810. Dock måste detta ha varit en kyrkplats långt tidigare.
Läs mer Läs mindre
Mikael Mogren
Mikael Mogren 2011-01-12
Drottning Sofia spelade schack och kung Valdemar låg och drog sig medan slaget stod. En härold med blod på händerna kom till det kungliga lägret i Ramunderboda och meddelade att hertigarna vunnit vid Hova; om man tror Heidenstam. Nu står Thure Elgåsens monument utanför kyrkan. Det restes till 700-årsjubileet 1975. Det är inget monument över ett slag. Det är en påminnelse om freden.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2010-09-09
Kyrka från 1810 byggd i empirstil. Grunden till kyrkan är dock av äldre datum. 1723 rasade tornet samman efter ett blixtnedslag och drog med sig västra gaveln. 24 människor omkom. Kyrkans interiör idag är enkel men stilren. Utanför kyrkan finns ett minnesmärke över slaget vid Hova år 1275 mellan hertigarna Erik och Magnus(söner till Birger Jarl) och kung Valdemar. Hertigarna vann slaget.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.