Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn

Korsberga kyrka

3.3 i snittbetyg (4st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Beskrivning

Sannolikt har kyrkplatsen sitt ursprung i tidig medeltid. En murad sakristia som under senmedeltiden vidbyggdes Korsberga gamla träkyrka finns alltjämt kvar. Den nuvarande träkyrkans äldsta delar härrör från 1600-talets slut, men är om- och tillbyggd i flera etapper under 1700- och 1800-talen. Träkyrkan består av rektangulärt långhus med tresidigt avslutat korparti samt vidbyggt vapenhus i väster. Ingång via vapenhuset (en dörröppning på långhusets sydsida igensattes vid restaureringen 1949-50). Träkyrkans timrade stomme är exteriört brädfodrad och vitmålad, medan sakristians murverk är vitputsat. Långhuset täcks av ett brant sadeltak, valmat över såväl väst- som östgaveln. Den medeltida sakristian är tunnvälvd och har 1400-talsmålningar på väggar och valv. Träkyrkans salformade kyrkorum har framför allt prägel av 1800-talets förändringar. Trätunnvalv med något indraget anfang. Interiören fick sin nuvarande färgsättning 1950, vilken bättrades på vid den omfattande restaureringen 1989.

Korsberga kyrka tillhör Hjo pastorat och ligger i Hjo

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Korsberga kyrka

3.3 i snittbetyg (4st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se

Barbro Thörn 2019-12-16
Kyrka från slutet av 1600-talet med en sakristia från sent 1100-tal.Trevlig altaruppsats från 1716, vackert skulpterad predikstol från 1712, troligen ett verk av Johan Ullberg d ä. I sakristian, som tyvärr inte var öppen vid vårt besök, finns intressanta takmålningar från 1490-talet. Stilig klockstapel , byggd på 1680-talet.
Läs mer Läs mindre
Christian91 2016-06-26
En annorlunda kyrka som ligger högt upp. Jag var här idag och kyrkan var låst.
Läs mer Läs mindre
akejohan 2013-12-30
Korsberga träkyrka uppfördes 1696 med en medeltida sakristia av sten. Vapenhuset byggdes 1823. Tyvärr var kyrkan låst vid mitt besök.
Läs mer Läs mindre
Tom Wollecki 2012-04-27
Sannolikt har kyrkplatsen sitt ursprung i tidig medeltid. En murad sakristia som under senmedeltiden vidbyggdes Korsberga gamla träkyrka finns alltjämt kvar. Den nuvarande träkyrkans äldsta delar härrör från 1600-talets slut, men är om- och tillbyggd i flera etapper under 1700- och 1800-talet. Kyrkan var påskafton 2011 låst.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

annelie lövborg lavendla
Annelie Lövborg
Läs mer om Annelie