Foto: Stig Andersson 2
Foto: Stig Andersson 2
Foto: Stig Andersson 2
Huskvarna kyrka Foto: akejohan
Huskvarna kyrka Foto: akejohan
  1. Huskvarna kyrka
  2. Huskvarna kyrka

Huskvarna kyrka

3.8 i snittbetyg (4st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Huskvarna kyrka i Jönköping

Huskvarna kyrka är en röd träkyrka som ligger mitt i centrala Huskvarna.

Kyrkan uppfördes åren 1907-1908 på initiativ av brukspatron Wilhelm Tham vid Husqvarna vapenfabrik. Kyrkan överlämnades som gåva till dåvarande köpingen den 26 november 1908 och kyrkan var ritad av byggnadsarkitekten vid Husqvarna Vapenfabrik, Birger Damstedt.

Arkitekten lät kyrkan gå i fornnordisk byggnadsstil men med liggande virke. I viss mån kom kyrkan att likna en norsk stavkyrka.

Huskvarna kyrka tillhör Huskvarna pastorat och ligger i Jönköping

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 350 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett
  • Teleslinga

Visa stor karta

Omdömen för Huskvarna kyrka

3.8 i snittbetyg (4st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2015-12-08
Kyrkan är från 1908 och både den och klockstapeln är byggda i fornnordisk stil efter ritningar av Birger Damstedt. Altartavlan, en triptyk, är målad av Edvard Berggren 1946. Därovan ett fönster med glasmålningen ´Vägen till ljuset´ från 1986 av Ci och Kjell Jordan. En dopfunt av mässing i ovanliga proportioner med tillhörande ljusstake är väldigt trevlig. I allt en trevlig miljö och fin kyrka.
Läs mer Läs mindre
Stig Andersson 2
Stig Andersson 2 2014-11-22
Jag har uppdaterat med 22 nya bilder på denna vackra träkyrka med tillhörigheter. Kyrkan har nära anknytning till Husqvarna Vapenfabrik AB och VD Wilhelm Tham som grundare av kyrkans tillkomst 1908. Även författaren, poeten och tidningsmannen Alf Henriksson född i HVA och begravd på kyrkogården har nära anknytning. Henrikssons minne lever vidare med en staty på Esplanaden, det finns också en intressant hemsida www.alfhenrikson.se som berättar. Under sommaren 2013 har kyrkogårdsteater förekommet fler ggr vid det nyrenoverade kapellet. En stor unik gammal hästdragen begravningsvagn finns gömd.
Läs mer Läs mindre
user 91726
user 91726 2014-11-22
Jag vill med 24 nya bilder visa upp helheten på denna vackra träkyrka och tillhörigheter den har i sin omgivning. Bilderna har anknytande texter. Kyrka har varit direkt anknyten till Huskvarna Vapenfabrik AB och VD Wilhelm Tham som grundare 1907, även författaren, Poeten och tidningsmannen Alf Henriksson född och begravd på kyrkogården har haft stor betydelse. Han hedras med en egen staty på Esplanaden. Sommaren 2013 har körkogårdsteater genomförts utanför det vackra kapellet med stort intresse.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2014-02-01
Huskvarna kyrka uppfördes 1907-08. Kyrkan invigdes 1910. Kyrkan är byggd i nationalromantisk stil och påminner om norska stavkyrkor.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.