Foto: Mårten Gustafsson
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Mårten Gustafsson

Kalmar domkyrka

4.0 i snittbetyg (14st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Beskrivning

Sveriges förnämsta barockkyrka som ritades av Nicodemus Tessin d.ä. uppfördes 1660-1703. Kyrkorummet har plats för cirka 1000 personer.

Kalmar domkyrka – Kyrkorummet tillhör Kalmar domkyrkoförsamling och ligger i Kalmar

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 100 sittplatser
  • Handikappanpassad byggnad
  • Toalett

Visa stor karta

Omdömen för Kalmar domkyrka

4.0 i snittbetyg (14st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se

Geleja 2019-09-24
En fin, pampig och ljus domkyrka med intressanta interiördetaljer.
Läs mer Läs mindre
Anders Ström 2018-05-07
Bland de få rikiga barockkyrkorna vi har i Sverige, liknande de romerska barockkyrkorna. Den skulle sett ännu bättre ut om inte den först tilltänkta kupolen prutats bort. Fasaden är så finurligt ritad att långsidan mot torget ser ut att vara kortsidan. På så sätt ser kyrkan ut att vara större än vad den är. Interiören ger ett bra helhetsintryck med bland annat barockaltaret, också detta liknande de romerska kyrkorna.
Läs mer Läs mindre
Dhyana 2016-10-06
Ser snarare ut som ett slott utifrån, inte kyrka. Men på insidan är den välkomnande, en plats där man gärna stannar länge. Ljuset spelar paradrollen. Begravningsvapen från stormaktstiden. Inte en enda Madonna någonstans. En speciell, båtformad dopfunt står framför en lika speciell ljusbärare, ett ljusträd.
Läs mer Läs mindre
Susanne Dyring Elle 2015-09-20
Interessant att se hur man handterat restaureringarna av de Kalmar domkyrka och Katarina kyrka. Två centralkyrkor med väldigt olika samtidshistoria.
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson 2015-06-20
Gillar man barock som jag gör så gillar man Kalmar domkyrka. En av våra få barockkyrkor, även kallad Karlarnas kyrka eftersom den är så förknippad med den karolinska tiden. En del i den enhetliga kulturmiljön på Kvarnholmen. Den senaste stora renoveringen innebar stora förändringar av korpartiet. Fristående altare och körbänkar gör att huvudaltaret numera är ´avskuret´.
Läs mer Läs mindre
Janos Banan 2014-07-04
Jag älskar det pompösa och storslagna i Kalmar domkyrka, denna slottslika byggnad. Altaruppsatsen måste vara en av Sveriges största och hela kyrkan känns välkomnande och stämningsfull i all sin prakt.
Läs mer Läs mindre
Kerstin P 2012-03-28
Mer slott än kyrka: pampig barockstil. Minns den som ganska kvadratisk i formen. Visst är kyrkorummet fint, men jag gillar inte riktigt det storvulna stormaktsbygget. Det kanske skulle kännas annorlunda om jag fick uppleva kyrkrummet i gudstjänstsammanhang. Här är en av mina före detta arbetskamrater organist.
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson 2011-05-03
Läktarorgel (Lars Wahlberg & Anders Wollander 1759 – Pehr Zacharias Strand 1838 - flyttad till Vissefjärda ) Åkerman & Lund 1882 – Mårtenssons 1957,Orgelrenoveringen ska utföras av Tostareds Kyrkorgelfabrik och vara klar år 2013. Kororgel Ålems orgelverkstad 1998 oliksvävig temperering enligt Pehr Schiörlin. Bakom altartavlan finns ett fjärrverk - spelbart från huvudorgeln och ett flyttbart spelbord
Läs mer Läs mindre
Anders T 2011-05-03
Ganska tråkig kyrka, med betoningen på pampig och väldigt lite kyrka.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn 2011-05-01
Här finns en hel del vackra detaljer i den ljusa domen, t.ex predikstolen från mitten av 1600-talet av Baltzar Hoppenstedt och visst är det fint med vitt och guld! Altartavlan är utförd av David von Krafft. Så bra att man ska renovera kyrkan, när vi var där 1995 var det sprickor i innertaket så att det kändes lite olustigt. Det ska bli trevligt att besöka den ånyo efter renoveringen. Vid nybesök april 2010 var kyrkan fräsch inuti men utanpå finns byggnadsställningar ännu en tid. Pampig är den i allafall och präglas av stormaktstidens ideal.
Läs mer Läs mindre
Johnny Larsson 2010-05-05
När jag besökte kyrkan sommaren 2004 fick jag det bästa bemötande jag någonsin fått i en kyrka av en av kyrkans guider. Det är en otroligt vacker kyrka invändigt och sannerligen speciell och ståtlig utvändigt. Orglarna är bra instrument och den stora är under ombyggnad för närvarande. Mycket trevligt besök och jag hoppas snart återvända!
Läs mer Läs mindre
Peter Rydén 2009-12-28
En stämningsfull plats att vara på, med intressanta målningar och gravstenar. Kyrkan renoveras under de närmaste åren, så lite stökigt kommer det säkert att bli. Vid konserter krävs egentligen att hela kyrkan är fullsatt för att ljudet skall bli optimalt. Jag har även fått veta att ljudutrustningen skall förbättras i samband med renoveringen, då skall problemet i föregående mening kunna lösas.
Läs mer Läs mindre
Mårten Löfgren 2009-12-02
Dominerande pampig stormaktsbarock på småstadstorg
Läs mer Läs mindre
Mikael Mogren 2009-12-01
Det sägs att turister trott att domkyrkan var slottet. Jag förstår dem. Det är romersk barock när den är som klippt i gullpapper. Inredningen är en vitare variant av de stora jesuitkyrkorna. Det går att förlora sig i altaruppsatsen, eftersom det är ett helt drama som utspelar sig därframme. Tänk att det finns kyrkor som denna på Mare Lutheranums västkust.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

Anneli Schnell
Läs mer om Anneli
Robert Winge
Läs mer om Robert