0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Platser / Kil / Kyrkor / Stora Kils kyrka

Stora Kils kyrka

Stora Kils kyrka i Kil

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Platsinformation

  • 450 platser

Veckoschema begravningstider

Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Kil

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

Kyrkan invigdes 1850, men äldre föregångare har sedan tidig medeltid legat på den gamla kyrkplatsen vid Apertin.
Under 1800-talets första hälft hade bygdens naturliga centrum flyttat från Apertin och Lökene till bygden kring Nedre Frykens sydände. Ökad sjöfart och industrialisering hade förändrat socknens struktur. I samband med att en ny sockenkyrka uppfördes 1850 valde sockenborna därför den mer centralt belägna platsen vid Tollestad. På juldagen 1929 eldhärjades kyrkan, men återuppfördes på de gamla murarna.
1932 återinvigdes kyrkan av biskop J A Eklund. Arkitekt var Elis Kjellin. Exteriören är i stort sett oförändrad med undantag av att den brunna lanterninen ersattes med en spira. Kyrkans interiör och inredning har i sin helhet tillkommit efter branden.
Kyrkorummet präglas av altarmålningen Kristus på Förklaringsberget tillsamman med Petrus, Jakob och Johannes av konstnären Thor Fagerkvist. Den medeltida, men under reformationen skadade Mariaskulpturen, binder tillsammans med dopfunten av täljsten i Vårfrukapellet samman släktleden som firat gudstjänst i bygden.
Arkitektoniskt intressant är koromgången med dess porträttsamling av biskopar och kyrkoherdar. Biskoparna i Karlstad var också kyrkoherdar (prebende) i Stora Kil 1647-1921.