Foto: Gunnar Jonsson
Foto: Gunnar Jonsson
Foto: Johnny Larsson
Stora Kils kyrka Foto: Johnny Larsson
Stora Kils kyrka Foto: Johnny Larsson
  1. Stora Kils kyrka
  2. Stora Kils kyrka

Stora Kils kyrka

3.3 i snittbetyg (3st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Stora Kils kyrka i Kil

Kyrkan invigdes 1850, men äldre föregångare har sedan tidig medeltid legat på den gamla kyrkplatsen vid Apertin.
Under 1800-talets första hälft hade bygdens naturliga centrum flyttat från Apertin och Lökene till bygden kring Nedre Frykens sydände. Ökad sjöfart och industrialisering hade förändrat socknens struktur. I samband med att en ny sockenkyrka uppfördes 1850 valde sockenborna därför den mer centralt belägna platsen vid Tollestad. På juldagen 1929 eldhärjades kyrkan, men återuppfördes på de gamla murarna.
1932 återinvigdes kyrkan av biskop J A Eklund. Arkitekt var Elis Kjellin. Exteriören är i stort sett oförändrad med undantag av att den brunna lanterninen ersattes med en spira. Kyrkans interiör och inredning har i sin helhet tillkommit efter branden.
Kyrkorummet präglas av altarmålningen Kristus på Förklaringsberget tillsamman med Petrus, Jakob och Johannes av konstnären Thor Fagerkvist. Den medeltida, men under reformationen skadade Mariaskulpturen, binder tillsammans med dopfunten av täljsten i Vårfrukapellet samman släktleden som firat gudstjänst i bygden.
Arkitektoniskt intressant är koromgången med dess porträttsamling av biskopar och kyrkoherdar. Biskoparna i Karlstad var också kyrkoherdar (prebende) i Stora Kil 1647-1921.

Stora Kils kyrka tillhör Kils pastorat och ligger i Kil

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 450 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Stora Kils kyrka

3.3 i snittbetyg (3st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2018-12-20
Överraskande modern interiör! Förklaringen ligger i att kyrkan uppfördes 1932 på de gamla murarna som var kvar efter branden 1929. Altartavlan i koret är målad av konstnären Thor Fagerkvist.
Läs mer Läs mindre
akejohan
akejohan 2014-07-12
Stora Kils kyrka uppfördes i mitten av 1800-talet. Kyrkan eldhärjades 1929, men kunde återinvigas 1932. I kyrkan finns en medeltida dopfunt av täljsten. På Stora Kils gamla kyrkplats vid Apertin finns ett bevarat gravkor.
Läs mer Läs mindre
Johnny Larsson
Johnny Larsson 2010-04-12
Stora Kils kyrka är inte på insidan vad man kan förvänta sig när man ser den utvändigt. Kyrkan är pampig där den står vid Frykens södra strand på en sluttning. Interiören är relativt modern och erbjuder en neutral och ljus miljö för besökaren. Stora Kils församling har ett rikt utbud på sin verksamhet. Gudstjänst firas ej så ofta på vinterhalvåret. Kyrkans musikliv är väl utvecklar, inte minst körverksamheten. Passa på att titta in i kyrkan nästa gång du besöker Fryksdalen.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.