Foto: IngelamAndersson
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Foto: Barbro Thörn
Kiruna kyrka Foto: Barbro Thörn
Kiruna kyrka Foto: Barbro Thörn
  1. Kiruna kyrka
  2. Kiruna kyrka

Kiruna kyrka

4.5 i snittbetyg (15st)

Veckoschema begravningstider

Klicka på en eller flera tider för att anmäla intresse. En intresseanmälan är endast preliminär. (Tiderna kan avvika vid högtider o dyl).

Kiruna kyrka i Kiruna

Kiruna kyrka tillhör Jukkasjärvi församling och ligger i Kiruna

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Information om platsen

  • 800 sittplatser

Visa stor karta

Omdömen för Kiruna kyrka

4.5 i snittbetyg (15st)
Omdömen hämtade från Kyrkokartan.se
Geleja
Geleja 2019-07-28
Arkitekt Gustaf Wickman. Utseendet inspirerats av de norska stavkyrkorna. Altartavlan av Prins Eugen.
Läs mer Läs mindre
Akustikalikus
Akustikalikus 2019-02-13
Kiruna kyrka - så nära himlen som en sångare kan komma inomhus. Med en fantastisk takhöjd och utformning ger denna kyrka sångaren alla möjligheter att utföra storverk. Klangen är rund och mjuk och efterklangen lång - på gränsen till besvärande, då texterna kan bli grötiga vid snabba passager. Det är dock lätt att överse med detta då ljudet i övrigt är himmelskt! Oavsett solist eller kör, oavsett samlad eller spridd formation - här blir ljudet alltid makalöst vackert. Ingen fara heller att sjunga starkt - kyrkan klarar det. Ljudet blir aldrig övermäktigt. Det är en dröm att sjunga här!
Läs mer Läs mindre
Carl-Johan Ivarsson
Carl-Johan Ivarsson 2018-11-05
En av Sveriges mest omskrivna kyrkor, nu också på grund av den planerade flyttningen som kommer att äga rum inom 10 år. En märkvärdig kyrka på många sätt, genom att den präglats av några av sin tids främsta konstnärer. Det är ont om kors och andra klassiskt kristna emblem i kyrkan. Prins Eugens altartavla ger paradisiska intryck men påminner också om prinsens sommartrakter kring Vadstena.
Läs mer Läs mindre
user 209853
user 209853 2018-06-11
Vacker med mycket fin konst Christian Ericsson och prins Eugen. Fantastisk orgel bra akutstik bevisat många konserter.
Läs mer Läs mindre
Karin94
Karin94 2014-11-27
Mycket vackert och lätt tjärdoftande kyrkorum
Läs mer Läs mindre
IngelamAndersson
IngelamAndersson 2014-11-21
En helt fantastiskt vacker kyrka. Klockstapel byggdes först, den invigdes långfredagen 1907. Kyrkan byggdes under åren 1909 och 1912. En septemberdag 1911 placerades kyrktuppen på sin plats. Kyrktuppen mäter över en meter i bredd. Den 8 december 1912 invigdes kyrkan av biskop Olof Bergqvist, assisterad av åtta präster. På kyrkans takfall står tolv förgyllda, 2 meter höga och 250 kg tunga skulpturer utförda av Christian Eriksson.
Läs mer Läs mindre
C och L
C och L 2012-12-30
Imponerande kyrka tack vare sin konstruktion. Detta speglas även på insidan.
Läs mer Läs mindre
Berit på Källekulle
Berit på Källekulle 2012-01-09
Tack kyrkoherden för den fina presentationen av kyrkan och dess historia och nutid, allt via den dator som finns i vapenhuset! Vi köpte kort som minner oss om besöket. intressant att följa hur det går med kyrkans plats i framtiden! Liljemarks från Lillhärdal i Härjedalen. 2 oktober 2010
Läs mer Läs mindre
Mårten Gustafsson
Mårten Gustafsson 2011-08-01
Kirunas kyrkas läktarorgel är byggd 1957 av Orgelbauwerkstatt Rudolf von Becherath, Hamburg. Reparerad och ombyggd 1978 av Grönlunds orgelbyggeri, Gammelstad. Renoverad och restaurerad 2006-07 av Gerhard Grenzing, Barcelona. Intonation: Christoph Linde, Daniel Grenzing
Läs mer Läs mindre
LillaK-
LillaK- 2011-05-10
En fin kyrka i trä. Väldigt fin, men ingen favoritkyrka för mig.
Läs mer Läs mindre
Marita Berggren
Marita Berggren 2010-09-11
En av Sveriges intressantaste kyrkor med fullkomligt unik exteriör som erinrar om lappkåta och ter sig nästan profan när man närmar sig. En stor kyrka som ritades 1907 av Gustaf Wickman har nästan svarta trätakstolar och nästan har karaktären av centralkyrka eller stor samlingssal. Ingen kyrka liknar denna och är ett absolut måste om man befinner sig i trakten..
Läs mer Läs mindre
Robert Ylitalo
Robert Ylitalo 2010-08-15
Helt unik kyrka i trä som trots den mörka insidan lyser upp av konsten, snideriet och de vackra fönstren.
Läs mer Läs mindre
Barbro Thörn
Barbro Thörn 2010-03-19
Här finns mycket att se, inte bara interiört utan även Christian Erikssons skulpturer utvändigt runt hela kyrkan.
Läs mer Läs mindre
Gert Ärnström
Gert Ärnström 2010-03-19
En vacker träkyrka mitt i stan som tydligt visar sin plats i samhället som är ritad av Gustaf Wickman och blev uppfördes av LKAB 1907-1912. Kiruna kyrka har blivit belönad som Sveriges vackraste kyrka.
Läs mer Läs mindre
Mårten Löfgren
Mårten Löfgren 2010-03-07
Magnifik nationalromantik på randen till vildmarken.Samekåta och fornordiska stämningar ofamnar besökaren. Från altarhållet lyser Prins Eugéns altartavla upp i halvdunklet.
Läs mer Läs mindre

Blommor till begravning

Ska du gå på begravning, eller kanske vill beställa blommor till en grav på kyrkogården? Vi hjälper dig gärna. Se vårt stora utbud av blommor, och beställ direkt till begravningen eller kyrkogården, vår florist sköter leveransen.

Så beställer du blommor

  • Välj dekoration bland över 200+ modeller
  • Vår lokala florist levererar blommorna
Välj blommor här

Gravstenar

Vi har ett stort utbud av gravstenar, i många olika färger och former. Våra gravstens-handläggare hjälper dig hitta en modell som passar just dig. Kanske rör det sig om en ny gravsten, eller en textkomplettering av en befintlig sten.

Om våra gravstenar

  • 9 granitsorter på över 170 olika modeller
  • Leverans och montering i hela Sverige
Hitta rätt gravsten här

Våra lokala rådgivare hjälper dig

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.