0771 - 22 21 21 Öppet dygnet runt
Hem / Platser / Klippan / Kyrkor / Västra Sönnarslövs kyrka

Västra Sönnarslövs kyrka

Västra Sönnarslövs kyrka i Klippan

Beskrivningen av platsen har inhämtats in från publika källor vid de tillfällen som denna dokumenterats. Informationen kan därför vara fel eller ha ändrats sedan dess. Om så är fallet, vänligen meddela oss på [email protected]

Platsinformation

  • 150 platser
  • Toalett
  • Teleslinga

Våra rådgivare hjälper dig med begravning i Klippan

Vi vet att du har många frågor just nu. Vad kostar det, hur väljer jag plats, vem gör vad och vad måste jag göra själv? Vi hjälper dig genom den svåra tiden som en begravning innebär.

Västra Sönnarslöv hade tidigare en medeltids romansk stenkyrka från tidigt 1100-tal, men då den var i mycket dåligt skick, beslöt man sig för att bygga en ny. Den gamla som låg några kilometer västerut, såldes för 100 kr, predikstolen för 16 kr och kyrkan valde man att sedan spränga. Den nya kyrkan byggdes 1893-94 och är byggd av sten och tegel med torn och smalare kor och har en gotlandsinspirerad nygotisk stil. Materialet till kyrkan hämtades från bygden, där bl. a gråstenen kom från Klintarp och Söderåsen. Teglet kom inlindad i halm via järnvägen till stationen i Kvidinge. I samband med att den nya kyrkan togs i bruk avskaffades regeln att skilja män och kvinnor åt i kyrkbänken (män satt tidigare åt höger och kvinnorna till vänster). Den nya kyrkan invigdes den 22 oktober 1894. Få inventarier från den gamla kyrkan finns kvar, men på nuvarande kyrkas norra vägg hänger den gamla kyrkans triumfkrucifix, som är från slutet av 1400-talet.